1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (5 Temmuz 2021)

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (5 Temmuz 2021)

Türkiye ve dünya haftanın ilk gününe bu haberlerle başladı. İşte Türkiye ve dünyanın son 24 saati, işte en çarpıcı gündem başlıkları...

A+A-

Çiftlik Bank davasının bir numaralı sanığı, kırmızı bültenle aranan Mehmet Aydın, Türkiye'ye getirildi. 'Tosuncuk' lakabıyla tanınan Aydın, teslim olduğu Brezilya'dan Türkiye'nin talebi üzerine sınır dışı edildi. İstanbul'a cumartesi gece saatlerinde getirilen Aydın, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alındı. Aydın'ın ilk sorgusu İstanbul Havalimanı'ndaki nöbetçi savcılıkta yapılırken, başsavcılık hakkında 4 gün gözaltı süresi verdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'in Fed'in kendi dijital parasını geliştirmesi gerekip gerekmediği konusunu değerlendiren bir çalışma belgesi hazırlanması planını açıklamadan önce Coinbase CEO'su ile bir araya geldiğini açıklandı.

ABD'de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeler, Çin karşısında ABD'nin rekabet gücünü artırmayı ve Pekin'e insan hakları konusunda baskı yapılmasına yönelik tasarıda anlaşmaya varamadılar.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaus Knot, Avrupa'da yükselen enflasyonun geçici olmayabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, Nisan 2022'de sona erecek olan OPEC+ global arz anlaşmasının uzatılması gerektiğini söyledi.

İşte Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 50 CAN KAYBI, 4161 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 4 Temmuz Pazar gününün corona tablosuna göre son 24 saatte 50 kişi hayatını kaybetti. 

Dün test yapıldı ve 4 bin 418 yeni vaka tespit edildi. Can kaybı da 50 arttı. Son 24 saatte, 4 bin 161 kişinin daha sağlığına kavuştu.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►   2 Temmuz:  223 bin 782 
►   3 Temmuz:  218 bin 924 
►   4 Temmuz:  216 bin 252 

Günlük vaka sayısı da 4 bin 418 olurken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, tablonun değiştiğini duyurdu. Koca, "Daha önce paylaştığımız tüm detayları haftalık raporlar halinde yayınlamaya devam edeceğiz. İller aşı olmada yarışacak" dedi.

Bakanlığın yayımladığı tabloya göre en çok aşılama yapılan iller; Muğla,Çanakkale, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Eskişehir, Amasya, Aydın, Bilecik ve İzmir oldu.

İYİ Partili Koray Aydın: İktidarla sandıkta hesaplaşacağız

Teşkilat çalışması ve temaslarda bulunmak üzere bugün Bursa’ya gelen İYİ Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanı Koray Aydın, “Art arda yapılan zamlarla inim inim inleyen vatandaş, bu iktidarın defterini ilk sandıkta düşürecek. AKP gidecek, İYİ Parti gelecek” dedi.

“Süleyman Soylu’nun istifa ettiği iddiası doğru değil”

AKP'li eski vekillerden Feyzi İşbaşaran, gece yarısı yaptığı bir sosyal medya paylaşımıyla, son günlerde bazı ciddi iddialar ile gündemde olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun istifa ettiğine dair kulis bilgisi olduğunu ileri sürdü. SÖZCÜ'nün ulaştığı bakanlık yetkilileri ise istifa bilgisinin doğru olmadığını söyledi.

Savcı İnce’ye siyasi yasak istedi

Silivri savcısı, sekiz yıl önce FETÖ kumpası davasında yaşanan olayla ilgili davada Muharrem İnce’nin ‘seçme ve seçilme’ hakkından yoksun bırakılmasını talep etti.

İktidara bir tepki de BBP liderinden: Geri alınmasını teklif ediyoruz

Hatay 3. Olağan İl Kongresinde konuşan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, iktidarın elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlarına tepki göstererek, "Zammı doğru bulmuyoruz." dedi. Destici iktidara "Kanal, 2023’ten sonra da yapılabilir. Köprü, 2023’ten sonra da yapılabilir. Yol daha sonra da yapılabilir ama vatandaş beklemez" diye seslendi.

Savcılıktan ‘Diploma nerede?’ pankartı hakkında karar

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkın Kurtuluş Partisi İzmir İl Örgütü’ne asılan “Diploma Nerede?” pankartı hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Savcı, “Cumhurbaşkanına hakaret suçunun unsuru yoktur, ifade özgürlüğü kapsamındadır” dedi.

CHP’den maden sahalarını değiştiren kanun teklifi

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, özel çevre koruma bölgeleri, milli parklar, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları, arkeolojik, doğal, tarihi, kentsel sit alanlarında ve tarım arazilerinde madencilik faaliyetinin engellenmesi için kanun teklifi verdi.

Bakan Kurum’dan müsilaj açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilajla mücadele çalışmalarıyla ilgili, “Bugün itibariyle 592 bölgede temizlik çalışması yürüttük ve 10 bin 500 metreküp müsilajı bertaraf ettik. Marmara Denizi’ni en kısa zamanda eski haline getireceğiz” dedi.

Yılmaz Özdil muhalefeti uyardı: Böyle yapmaya devam ederseniz…

"Türkiye'de sadece muhalefet partileri ve muhalefet partilerine goygoyculuk yapan gazeteciler bedel ödemiyor" diyen Sözcü Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil, "Bunun dışında Türkiye'de herkes bedel ödüyor. Bu yanlış bir bakış açısıdır. Muhalefet, iletişime bu kafayla bakmaya devam ettiği sürece, AKP bunlarla kedinin fareyle oynadığı gibi oynamaya devam eder" değerlendirmesini yaptı.

Kadınlardan İstanbul Sözleşmesi eylemi

1 Temmuz itibarıyla Cumhurbaşkanı kararıyla resmen taraf olmaktan çıkılan İstanbul Sözleşmesi'nden kadınlar vazgeçmiyor. İstanbul'da toplanan kadınlar, "Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula" sloganları attı.

Davutoğlu: Bu yanlış derhal düzeltilmeli

Yetki belgesi olmayan üreticiye getirilen tütün ticareti yasağı kararına tepki gösteren Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, "Yeni rant alanı mı oluşturuluyor? Bu yanlış derhal düzeltilmeli" dedi.

Tütün eylemleri sürüyor, AKP’li Aydın suçu Ecevit ve Derviş’e attı

Adıyaman ve Malatya’da tütün yasağını protesto eden üreticiler, AKP ve bu partinin Adıyaman milletvekillerini suçlarken, suçlamanın hedefindeki milletvekillerinden Ahmet Aydın ise suçu merhum Başbakan Bülent Ecevit’e ile eski Maliye Bakanlarından Kemal Derviş’e attı. Bu arada, Adıyaman ve Malatya’daki eylemlerin ardından, bugün de üreticiler Kahta’da karayolunu trafiğe kapatıp, halay çekti.

Denizli Barosu’nda 10 yıl sonra başkan değişti

Denizli Barosu’nun olağan genel kurulunda 400 oyu alan Adnan Demirdöğer başkan seçildi. Üç adaylı yarışta 10 yıldır başkanlık görevini sürdüren Müjdat İlhan 300 oyda kaldı.

ESO Başkanı: Elektrik kesintilerinin faturası sanayiciye çok ağır oldu

Eskişehir ilçelerinde sürekli yaşanan elektrik kesintilerinin bölgedeki üreticileri ve sanayicilere vurduğu darbe, ekonomik kayıplara da neden oluyor. Sadece elektriğin değil, elektrik kesintisinin de bir faturası olduğunu ve bu faturanın da çok daha ağır olduğunu söyleyen Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Bölgedeki sanayicilerimiz, üreticilerimiz kesintilerin ciddi boyutlara geldiğini ifade ediyorlar. Bu durum üretim kabiliyetini de derinden etkiliyor. Kesintiler milyonlarca lira kayba da neden olabiliyor” dedi.

Tosuncuk’un sorgusu için evrakların incelenmesi bekleniyor

Kurduğu “Çiftlikbank” sistemi üzerinden ülkemizdeki en büyük dolandırıcılık olaylarından birini gerçekleştirdiği iddiasıyla, teslim olduğu Brezilya’dan İnterpol ekiplerince getirilen Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın’ın yanında çok sayıda evrak getirdiği öğrenildi. Aydın’ın henüz ifadesine başlanmadığı, evrakların incelenmesinin ardından başlanacağı belirtildi.

AKP’li eski başkan kazada hayatını kaybetti

AKP eski Manyas ilçe başkanı Fikret Altun (75) özel otosunda seyir halindeyken geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

HDP, Ömer Faruk Gergerlioğlu için Adalet Nöbeti tutacak

HDP, AYM'nin hak ihlali kararı verdiği Ömer Faruk Gergerlioğlu için Adalet Nöbeti tutacak. HDP'den yapılan açıklamada, "AİHM ve AYM kararlarını uygulamayan darbecilere karşı her yerde mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

BBP'den ters kelepçe ile gözaltına alınan kadın kolları başkanı için açıklama

BBP Ordu İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Yümlü'nün Ünye'de sosyal medya yayını yapan bir kanalda hükümete yönelik eleştiride bulunduktan sonra gözaltına alınmasına dair BBP cephesinden açıklama geldi.

Aktroller bile zamlara isyan etti

Temel ihtiyaçlara peş peşe gelen zamlara AKtroller bile isyan etti. Zamlara bir tepki de lüks araba tutkunu AKP'li Tuğrul Selmanoğlu'dan geldi. Selmanoğlu zamlar nedeniyle oylarının azalacağından endişeli. Selmanoğlu, iktidara yakın Diriliş Postası'ndaki "Zam(ansız)!" başlıklı yazısında, yurtttaşların yaşadığı açlık ve yoksulluk sorunuyla ilgili AKP'ye seslendi. AKP idarecilerini kendilerini asgari ücretle geçinen üç çocuklu bir babanın yerine koymaya çağıran Selmanoğlu, "Siz bir ay böyle yaşasanız, sosyal medyaya girer devlete de hükümete de AK Parti’ye de veryansın edersiniz diyeceğim ama, telefonunuz da internetiniz de olmayacağı için hiçbir şey yapamazsınız..." dedi.

Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi 

Yurt içinde haziran ayı enflasyon verisi ve Kabine toplantısı izlenirken yurt dışında ise ABD piyasaları Bağımsızlık Günü nedeniyle kapalı olacak.

Döviz: Kritik enflasyon verisi öncesinde döviz kurları geçen hafta olduğu gibi yeni haftanın ilk gününde de sakin seyrediyor. Geçen hafta boyunca 8,65-8,70 aralığında hareket eden dolar/TL, bu sabah 8,68 civarında işle görüyor. Euro/TL ise 10,30'un hemen üzerinde yatay.

Piyasalar:  Asya borsalarının çoğu, ekonomik toparlanmanın devam ettiğine işaret eden ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından Cuma günü rekor seviyeye yükselen küresel hisse senedi piyasalarını izleyerek Japonya hariç bugün primli seyir izledi. Japonya'nın Nikkei endeksi olimpiyatlara iki hafta kalmışken COVID-19 vakalarında yaşanan artışın ardından yüzde 0,5 geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Tayvan borsasındaki yüzde 1'lik artış öncülüğünde yüzde 0,3 yükseldi. 

Petrol fiyatları, OPEC+ grubunun anlaşmaya varamamasını takiben yatırımcılar ve işlemciler görüşmeleri yakından takip ederken Brent petrolün art arda dört gündür elde ettiği kazanımların ardından gerilemesiyle düştü. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,5 düşüşle 75,80 doların hemen altında. 

Altın fiyatları, Fed'in faiz oranlarında beklenenden erken artışa gidebileceğine dair endişelerin yatışmasıyla iki haftanın en yüksek seviyesinin altında güçlü seyrederken piyasalar Fed'in Çarşamba yayımlanacak tutanaklarını takip edecekler. Altının spot piyasadaki ons fiyatı, geçen cuma günü 1.794 dolarda 18 Haziran'dan beri en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün 1.787 dolar seviyesinde.

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI

Haftanın ilk gününe yurt içinde önemli bir veriyle başlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklayacak. (10.00) Piyasa anketlerde, haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 1,50 civarı artış kaydetmesi bekleniyor. Böylece son bir yıllık enflasyon tahmini de yüzde 17 olarak tahminleniyor.  Tüketici fiyatları mayıs ayında aylık yüzde 0,89, yıllık yüzde 16,59 artış göstermişti.

TÜİK saat 10.00'da Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksini de açıklayacak.

ABD piyasalarının "Bağımsızlık Günü" nedeniyle tatil olduğu günde yurt dışında hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek. ABD dışındaki tüm ülkelerde veriler gün boyu sırasıyla açıklanacak.

Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi açıklanacak (11.30). Endeks Haziran'da 28,1 puan ile son 3,5 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı (BoJ) Haruhiko Kuroda, bankanın üç aylık bölgesel şube müdürleri toplantısının başlangıcında kısa bir konuşma yapacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Denetim Kurulu Başkanı Andrea Enria (19.00) ve Başkan Yardımcısı Luis de Guindos (20.00), diğer konuşma yapacak yetkililer olacak.

Rezervleri eriten iktidar stratejik şirketleri satıyor

Makine Kimya’dan sonra TEİAŞ’ın da özelleştirilme kararı alındı. Ekonomi eski Bakanı Ufuk Söylemez karara tepki göstererek, “İktidar ekonomide çok sıkıştı. Rezervleri de erittiler, elde avuçta ne var ne yok haraç-mezat satılıyor” dedi.

6 tasarruf paketi ile israfın zirvesindeler

AKP’nin 6 kez tasarruf paketi ilan ettiğini ancak hepsinin sonuçsuz kaldığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, halka porsiyonları küçültmeyi tavsiye edip kendilerini muaf tuttuklarını söyledi.

Elektrikli otoda maliyet tereddüt yaratıyor

Yüksek vergilerle fiyatı katlanan elektrikli araçların satışları sınırlı kalınca, dünyanın önde gelen otomotiv üreticileri Türkiye pazarına elektrikli modellerini sunma konusunda tereddüt yaşıyor.

OECD’nin rüşvet uyarısı şirketlere yansıyabilir

Türkiye’nin OECD’den aldığı uyarı bir başlangıçtı. Rüşvete karşı gerekli adımlar bundan sonra da atılmaz ve iddialar araştırılmazsa yaptırımlar sertleşecek.

Galata Kulesi’nin giriş ücretlerine büyük zam

İBB'nin elinden alınarak işletmesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi Müzesi'nin giriş ücretlerinin yüzde 200'den fazla bir zamla 30 liradan 100 liraya çıkarıldığı görüldü.

Kurbanlıklar da zamlı gelecek

Anadolu’nun çeşitli illerinden TIR'lara yüklenen kurbanlık büyükbaş hayvanlar İstanbul'a giriş yaptı. Geçen yıla göre fiyatlar artarken, büyükbaş kurbanların fiyatları 17-18 bin liradan başlıyor...

Kısa Çalışma Ödeneğinin tarihi belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasına göre, Haziran ayına ilişkin Kısa Çalışma ve İşsizlik Ödeneği ödemelerinin 5 Temmuz'da hesaplara yatacak.

AKP'den 'market yasası' açıklaması

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bir soru üzerine "Market yasası uzunca bir süre üzerinde konuştuğumuz, titiz bir şekilde çalışılan bir konu. Bu market yasasında da haksız rekabetin önüne geçmeyi sağlamamız lazım. Gıda tedarik zincirlerinin çok ciddi bir şekilde korunmasını da temin etmemiz gerekiyor. " açıklamasını yaptı.

Rusya ve Almanya seyahat kısıtlamalarını kaldırdı, Antalya’da turizm canlandı

Her yıl ağırladığı turist sayısı bakımından Antalya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Kundu-Kemerağzı, turizmin canlanmasıyla eski günlerine yaklaşıyor.

Irak’taki büyük petrol şirketleri hisselerini devretmeye çalışıyor

Irak Petrol Bakanı'nın açıklamasına göre, Lukoil, ExxonMobil ve BP gibi dev petrol şirketleri, Irak'taki kimi petrol sahalarındaki hisselerini devretmek için hazırlık yapıyor.

ABD’de iş gücüne katılım, pandemi öncesi seviyesine hâlâ uzak

ABD'de cuma günü açıklanan istihdam verileri, iş gücüne katılımın pandemi öncesinde kaydedilen Şubat 2020 verilerini henüz yakalayamadığını gösterdi.

Avusturya’da kritik gün! Sezgin Baran Korkmaz hakim karşısına çıkıyor

ABD ve Türkiye'nin "kara para aklama" suçu nedeniyle Avusturya'dan istediği Sezgin Baran Korkmaz, bu sabah Wels'te mahkemeye çıkarılacak. Wels Mahkemesi, Korkmaz hakkında tutukluluğunun devam edip etmeyeceğine ilişkin karar verecek. Tutukluluğa devam kararı çıkarsa eğer iade sürecine kadar Sezgin Baran Korkmaz cezaevinde kalacak.

Mısır'dan 'Türkiye ile ilişkileri normalleştirme' açıklaması

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Şukri, "Normal ilişkilerin ülkelerin içişlerine karışmaması üzerine kurulu olduğunu tekrar vurguluyoruz" dedi.

KKTC’de korkutan gelişme! İlk kez görüldü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ilk kez corona virüsünün Delta mutasyonu görüldü.

Zelenskiy: Türkiye’de başladı, Ukrayna’da bitecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın yeni savaş gemisinin üretimine Türkiye'de başlandığını açıkladı. Ukraynalı lider ayrıca, yakında Bayraktar insansız hava araçlarının (İHA) Ukraynaya sevkiyatının beklendiğini bildirdi.

Kremlin: Karadeniz’deki gerilimin ardında ABD var

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Karadeniz'de İngiliz donanmasına ait savaş gemisi HMS Defender'ın Kırım'a yaklaşmasını provokasyon olarak yorumlarken, bu girişimin ardında ABD'nin olduğunu savundu.

Hazar Denizi’nde büyük patlama

Hazar Denizi’nde Azerbaycan açıklarında şiddetli bir patlamanın meydana geldiği bildirilirken, patlamanın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Süveyş Kanalı’ndaki gemi krizinde yeni gelişme

Geçtiğimiz mart ayında Süveyş Kanalı’nı tıkayan The Ever Given adlı konteyner gemisinin, Mısırlı yetkililer ve geminin sahibi olan şirket yetkililerinin tazminat konusunda resmi anlaşmaya varmasının ardından 7 Temmuz’da serbest bırakılacağı bildirildi.

Yunanistan’ın göçmenlere zulmü bitmiyor

Yunanistan’da sınırı geçen 60 göçmen çırılçıplak soyularak saatlerce bekletildi. Yunanistan medyası ise göçmenlerin kendilerinin soyunarak elbiselerini bilinmeyen yerlere attıkları ve çıplak olarak polise teslim olduklarını iddia etti.

Güney Kıbrıs’ta yangından ölenlerin sayısı artıyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) çıkan orman yangınında hayatını kaybedenlerin sayısının 4’e yükseldiği belirtildi.

Filipinler'de düşen askeri uçakta 45 kişi öldü

Filipinler'in güneyinde askeri uçağın iniş sırasında düşmesi sonucu en az 45 kişi hayatını kaybetti. Filipinler Savunma Bakanlığı, C-130 tipi askeri uçağın Bangkal köyüne düştüğünü duyurdu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.