1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (22 Haziran 2021)

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (22 Haziran 2021)

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle uyandı. İşte Türkiye ve dünya gündeminin son 24 saati...

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Temmuz itibariyle sokağa çıkma yasaklarının tamamıyla kaldırılacağını açıkladı. "Diğerleri ile uyumlu şekilde turizm sektörüne verdiğimiz KDV desteğini de bir ay daha uzatıyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel meseleler ele alındı.

Almanya Başbakanı Merkel, üç milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıyı barındıran Türkiye'ye mali desteğin sürmesi ve mülteci mutabakatının güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Konu AB zirvesinin de gündeminde olacak.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, "ABD ve Avrupa net bir şekilde farklı durumdalar. İki ekonomi arasındaki pek çok fark dikkate alındığında karşılaştırma yapmak çok da mantıklı değil" dedi. Çin-ABD ticaret anlaşmasının uygulanmasında yavaşlama Mayıs'ta da sürdü.

İşte Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar:

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 63 CAN KAYBI, 5 BİN 091 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, corona virüsü salgını nedeniyle yaşanan yeni can kaybını, vaka ve hasta sayısını açıkladı.

Semptom gösteren 429 hastayla birlikte 5 bin 294 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5 milyon 375 bin 593’e çıktı. Can kaybı da 51 artarak 49 bin 236’ya yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

► 19 Haziran: 215 bin 496
► 20 Haziran: 213 bin 297
► 21 Haziran: 221 bin 052

İYİ Partililer 700 dükkanın yıkılacağı projeye tepki gösterdi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta ve Milletvekilleri Bitlis'te düzenledikleri basın açıklamasıyla ''Dere Üstü Islah Projesi" kapsamında iş yerleri yıkılacak esnafın mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. İYİ Partililer "Dere ıslahı bahanesi altında burada 700 tane dükkanı yıkacaksanız, insanları işsiz güçsüz bırakacaksanız, biz buna evet diyemeyiz" dedi.

Şehit babası isyan etti: Şehitlerimiz bu vatanı camialar hüküm sürsün diye kurtarmadı

İYİ Parti lideri Akşener ile Afyonkarahisar Çay'da sokakta karşılaşan bir şehit babası, "Bizim dedelerimiz, oğullarımız, bu vatanı onların camiaları hüküm sürsün diye kurtarmadılar. Camialar Türkiye’yi parsellemişler... Çiftçi bitti, askeriye bitti, tarım bitti, her şey bitti Türkiye’de... Kurtar ablam bizi kurtar! Türkiye bitti! Bu camialar parsellemişler Türkiye’yi" diye isyan etti.

İYİ Parti’den Erdoğan açıklaması: Her ulusa seslenişi Türk Lirasına değer kaybettiriyor

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın her ulusa seslenişinin Türk Lirasına 25 kuruş değer kaybettirdiğini tespit ettiklerini aktaran İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, "Bu da sadece dış borçlar açısından Türkiye’ye 112 milyar liralık bir maliyet yüklemektedir. Bunu dikkate alarak medya programlarını yapmasını talep ediyoruz. En son programı da yine Türk Lirasının yüzde 5 değersizleşmesine neden olmuştur" dedi.

Meral Akşener: Siyasetçi takımı için seçmen velinimet olmalı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Ben esnaf gezerken kapıdan içeri girdiğimde iktidara sövmedim. Onları yermedim. Kendi partimi övmedim. Propaganda yapmadım. Nasıl sizler için müşteri velinimetse siyasetçi takımı için de seçmen velinimet olmalıdır. İnşallah bunu herkesin kafasına çivi gibi çekiçle çakacağız." dedi.

Akşener şunları söyledi: "Eğer ben de dahil bütün siyasetçileri oy verme konusunda yalvartmazsanız suratınıza, gözünüzün içine bakan olmaz." dedi.

Vatandaşın yaşadığı açlığı Afyon'da Akşener’in girdiği kasap anlattı

Yurt gezileri kapsamında gittiği Afyon Emirdağ'da esnafın sorunlarını dinleyen İYİ Parti lideri Meral Akşener; "Gerçek gündemi uydurma raporlarla örtmeye çalışanlara inat esnaflarımızı dinlemeye, dinletmeye devam edeceğim' dedi.
Et fiyatlarına gelen zamlardan dert yanan kasap, et almanın lüks geldiğini belirterek; "Haftada bir et alan müşterilerimiz artık ayda bir et alıyor" dedi.

İmamoğlu'ndan Erdoğan'a Atatürklü yanıt

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Müzikle ilgili kısıtlamaları 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yok" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın tepki çeken bu açıklamasının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili attığı tweeti alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:

“Önderlerin görevi, yaşamı sevinç ve istekle karşılamak yönünde uluslarına yol göstermektir.” Mustafa Kemal Atatürk 1937/ Söylev ve Demeçler"

İmamoğlu’ndan iddialara sert yanıt: Muhatap olmayız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bütçesini düşürdükleri iddiasına yanıt verdi: Öyle rakam oyunlarıyla, bilanço üzerinden rakamlara bakarak, kendi yaptıkları hataların üstünü örtmeye çalışan bir dille asla muhatap olmayız. Böyle bir şey yok. Gümbür gümbür gelen depremle ilgili, dönüşümle ilgili çalışıyoruz.

CHP’li başkana soruşturma: Pankartlarda neden külliyenin görseli var?

CHP Avcılar İlçe Başkanı Erdal Nas, "128 milyar dolar nerede?" pankartı astığı için "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatıldı. Karakolda ifadesi alınan Nas'a "Pankartlarda neden külliyenin görseli var?" sorusu soruldu. 

CHP’li Erbay: AKP barajları satmaya başladı

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde Dalaman Çayı üzerinde bulunan Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile santral tarafından kullanılan taşınmazların Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca satışa çıkarılmasına tepki gösterdi: Cumhuriyetin birçok kazanımı AKP eli ile özelleştiriliyor. AKP’nin geldiği nokta ülkenin enerji kaynaklarını ve barajlarını satmaktır.

Krizle birlikte AKP'nin eriyen oyları anketlerle gün yüzüne çıktı, iktidar endişeli

AKP kulislerinde, ekonomideki kötü gidişat, işsizlik, kur artışlarının “orta kesim”i vurması gibi nedenlerle “partinin giderek oy kaybettiğine” dikkat çekiliyor. Salgın nedeniyle “swap anlaşmalarının da tıkandığını” belirten AKP’liler, “Turizmle canlandırılmaya çalışılan ekonomi toparlanabilir ancak iki yılda tabanı toparlamak zor” diyor.

Uğur Dündar'dan Yılmaz Özdil'e: Sen artık değersiz 'Yılmaz'sın

Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Sezgin Baran Korkmaz'ın bazı gazetecilerle televizyon kanalı kurduğunu iddia etti. Bunun üzerine “Yılmaz Özdil benim cenazeme gelmesin” diyen Dündar, “Yılmaz Özdil benim için bitmiştir. Hala ‘değerli ağabeyim’ diyor. Sakın bana değerli ağabeyim deme. Sen artık değersiz Yılmaz’sın. Karşıma çıkarsan çok fena olur. Daha fazla uzatırsa bir tane çarpar yollarım. Benim için bitmiştir. Yazıklar olsun" ifadeleri kullandı.

İstanbul’da ‘göçmenler sokaklardan toplanıyor’ iddiası

İstanbul’un bazı semtlerinde, kayıt dışı olarak Türkiye’de yaşayan çok sayıda göçmenin sokaklardan toplandığı ileri sürüldü. Göçmenlerin akıbetine ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken Tarlabaşı Dayanışması 
“ikinci bir Edirne vakasına hazırlık mı” sorusunun akıllarına geldiğini ifade etti.

Validebağ Gönüllüleri, koru içinde nöbet eylemi başlattı

Validebağ Gönüllüleri, Bakan Murat Kurum’un “pazartesi çalışmalara başlıyoruz” açıklamasının ardından nöbete başladı. Gönüllüler, koruya yönelik tehditler bitene kadar nöbet eyleminin devam edeceğini belirtti.

4. yargı paketinde yer alan 'somut delil şartı' cinsel suçlarda kadının ve çocuğun elini zayıflatıyor

Hükümetin Meclis’e sunduğu 4. yargı paketinde yer alan cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi “katalog suçlar” için “somut delil” şartı aranması tartışma yarattı.

AKP-FETÖ işbirliği akademik çalışmalarda tez konusu oldu

AKP iktidarıyla devlete sızması hızlanan FETÖ, akademik çalışmalara da konu olmaya başladı. Siyaset bilimi alanında yüksek lisans yapan Cansu Kaymal’ın tezinde AKP’nin kuruluşu ile “fiili koalisyon”un başladığı, 2007’de ortaklığın sağlam bağa dönüştüğü, TSK’nin cemaatçi subaylarla doldurulduğu belirtildi.

Kılıçdaroğlu: Türkiye, uyuşturucu ve kara para merkezi haline geldi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün yapılan MYK toplantısında, siyaset-mafya ilişkilerindeki son gelişmeler hakkında “Mafya, kara para ve uyuşturucu dünyasından kimlere, nasıl vatandaşlık verildi? Araştırılmalı. Türkiye, uyuşturucu ve kara para merkezi haline geldi. Her konuda konuşan Cumhurbaşkanı niye konuşmuyor?” yorumunu yaptığı öğrenildi.

Kalamış Parkı için Kadıköy halkından dayanışma çağrısı

Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması, Kalamış Parkı’nı ranta açma girişimlerine karşı İstanbul Kadıköy’deki tüm demokratik siyasi kurum ve kuruluşlara, ekoloji örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere, meslek örgütlerine, sendika şubelerine dayanışma çağrısı yaptı.

Bütün sorular rejimi gösteriyor

Avusturya’da mahkemeye çıkarılan Korkmaz’ın gözaltı süresi uzatıldı. Korkmaz ilk ifadesinde siyasiler hakkında bilgi vermeyi teklif etti. Peker’in ifşaatlarıyla başlayan süreçte ortaya saçılan kirli ilişkiler ve yanıt verilmeyen sorular sorunun kaynağı olarak rejimi işaret ediyor.

Orman arazisini betona boğacaklar

İstanbul Beykoz’da “özel orman arazisi” vasıflı devasa bir yeşil alan daha yapılaşmaya açılıyor. Konut projesi adı altında talan edilecek arazi, eski CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter ve ailesine ait. Milyonlarca liralık projeyi inşa edecek Özyazıcı İnşaat’ın sahibi Ahmet Özyazıcı ise Kalyon İnşaat’ın sahibi olan Kalyoncu ailesinin ortağı. 

Kılıçdaroğlu'na linç girişimi davası ertelendi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik linç girişimi davasına bugün Çubuk’ta devam edilldi. Adliye önünde açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Biz salonda sanıkların gözünün içine bakıyoruz. Onlar bizim gözümüzün içine bakamıyorlar. Büyük bir utanç var ellerinde, alınlarında. Hem bu içeridekilerden hem azmettirenlerden burunlarından fitil fitil getirerek hesap soracağız” dedi. Dava 7 Ekim 2021 tarihine ertelendi.

MHP’li vekilden çiftçiyi kızdıracak Ziraat Bankası çıkışı

MHP Milletvekili Mevlüt Karakaya, Ziraat Bankasına tarım ya da çiftçi bankası olarak bakmanın doğru olmadığını, eleştirileri dikkate alıp çiftçi kredilerini artıramayacağını söyledi.

Tunç Soyer: Suda klor dozajıyla ilgili bir sorun yaşandı

İzmir'in Buca, Karabağlar ve Gaziemir ilçelerinde dün şebeke suyundan rahatsızlandıkları iddiasıyla hastaneye başvuranların tedavilerinin ayakta yapılmasının ardından evlerine gönderildi. Başkan Tunç Soyer, klor dozajıyla ilgili bir sorun yaşandığını ve çok kısa sürede giderildiğini açıkladı.

Prof. Ersoy: Kartal depremi farklı değerlendirilmeli, 50 bin bina çökebilir

Kartal'da yaşanan 3.9 büyüklüğündeki depremin, denizde yaşanan depremlerden farklı ele alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Depremleri biz deniz içerisinde bekliyoruz. Fakat Kartal'daki deprem karada meydana geldi. Kuzey Anadolu Fayı'nın ikinci kollarının birkaç tanesinin kara üzerine çıktığını biliyoruz. Marmara Bölgesi'ndeki bir depremde 100 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelip, 50 bin bina çökebilir dedi. 

MKE’nin ‘şirketleşmesi’ teklifi memurları ayağa kaldırdı

Değişik unvan ve statüler altında 15. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar inebilen tarihi bir geçmişe sahip olan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun şirketleştirilmesi için AKP'lilerin verdiği kanun teklifi memurları ayaklandırdı. Ankara'da memurlar MKE Genel Müdürlüğü önünde toplandı. Kırıkkale'de ise birçok siyasi parti temsilcisinin de katıldığı geniş katılımlı MKE'ye sahip çık' mitingi yapıldı.

Hastanenin eksiklerini haber yapan gazeteciyi dövdüler

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde 15 milyon liraya mal olan ve yapımı tamamlandığı belirtilerek kısmen açılışı yapılan devlet hastanesinin eksiklerini ve müteahhit hatalarını haber yapan yerel gazeteci İbrahim Akkuş, hastaneyi yapan firma çalışanları tarafından belediye binası içinde darp edildi. Borularla dövülen gazeteci saldırganlardan şikayetçi oldu.

Özel harekatçı evinde ölü bulundu

Osmaniye’de Jandarma Özel Harekat Uzman Çavuş, evinde arkadaşları tarafından başından tabancayla vurulmuş olarak ölü bulundu.

Bakan Murat Kurum’dan müsilaj açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Marmara, hepimizin düsturuyla sahada her gün daha çok çalışarak denizimizi temizliyoruz. Tek kapalı denizimiz, ülkemizin göz bebeği Marmara Denizi'mizi eski maviliğine hep birlikte kavuşturacağız” dedi.

Rusya'dan ilk turist kafilesi Antalya'ya geldi!

Rusya'nın 2 aydır uyguladığı uçuş kısıtlamasının ardından ilk turist kafilesi, bugün Antalya'ya geldi. Gün içinde 44 uçak ile 12 binden fazla yolcunun daha kente gelmesi bekleniyor.

Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi 

Yurt içinde Tüketici Güven Endeksi ve Hazine ihaleleri izleneceği günde yurt dışı piyasaların en önemli gündemi ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın Temsilciler Meclisi'ne yapacağı sunum olacak. 

Dolar: Haftanın ilk günü 8,80 sınırına kadar yükselen dolar/TL, günü 8,77'den noktalarayak üst üste yükselişini 6. güne taşıdı. Bu sabah ise döviz piyasaları hafif gerilese de yön arayşında. Dolar/TL, düne göre 8,75-8,76 seviyelerinden el değiştirirken euro/TL ise yüzde 0,3 civarında aşağıda 10,42 dolaylarında işlem görüyor.

Piyasalar: Küresel hisse senedi piyasaları ABD'de faiz oranlarında yakın dönemde yaşanabilecek artışa dair devam eden endişelere rağmen yatırımcıların ekonomik büyümeye odaklanmasına paralel olarak toparlanmayı bugün de sürdürdü. Asya borsaları, Wall Street'ten destek bularak dün gördüğü dört haftanın dip seviyesinden toparlanırken ABD'nin Dow Jones endeksi üç aydan uzun bir sürenin en güçlü yükselişini kaydetti.

Petrol fiyatları, yatırımcıların dünya genelinde petrol talebinde hızla iyileşme olacağı beklentilerini sürdürmesiyle ve İran petrolüne dair endişelerin azalmasının ardından yükseldi. Brent petrolün Nisan 2019'dan beri ilk defa 75 doları gördü. Brent ham petrolün varil fiyatı yüzde 0,4 artışla 75,16 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatları, dolardaki hafif gerilemenin güvenli liman altına olan yönelimi artırmasıyla hafif yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yüzde 1'den fazla yükseldikten sonra bugün yüzde 0,3 artışla 1.787 dolarda seyretti.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN HABERLER

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Temmuz itibariyle sokağa çıkma yasaklarının tamamıyla kaldırılacağını açıkladı. "Diğerleri ile uyumlu şekilde turizm sektörüne verdiğimiz KDV desteğini de bir ay daha uzatıyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel meseleler ele alındı.

Almanya Başbakanı Merkel, üç milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıyı barındıran Türkiye'ye mali desteğin sürmesi ve mülteci mutabakatının güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Konu AB zirvesinin de gündeminde olacak.

Yerleşik kişilerin EBRD ve IFC'den sağlayacakları kredilerde KKDF oranı '0' olarak belirlendi

ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da bir araya gelen ABD finans sisteminin regülatörleri, sistemin iyi durumda olduğunu ve bankacılık sistemindeki güçlü likidetenin finansal riskleri azalttığını ifade ettiler.

Fed Başkanı Jerome Powell, ekonominin pandeminin etkilerinden toparlanmaya devam ettiğini belirterek önümüzdeki aylarda istihdamda büyümenin toparlanmasını ve geçici enflasyon baskılarının hafiflemesini beklediğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Lagarde, "ABD ve Avrupa net bir şekilde farklı durumdalar. İki ekonomi arasındaki pek çok fark dikkate alındığında karşılaştırma yapmak çok da mantıklı değil" dedi. Çin-ABD ticaret anlaşmasının uygulanmasında yavaşlama Mayıs'ta da sürdü.

ABD-Çin arasındaki anlaşma kapsamında Çin Mayıs ayında ABD'den 10 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Rakam, 2020 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara girdi.

Günün Ekonomi Ajandası

TÜİK ve TCMB tarafından ortak hazırlanan Tüketici Güven Endeksi verileri açıklanacak (10.00). Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında yüzde 3,6 düşüş göstererek 77,3 olmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ayın son iki ihalesini gerçekleştirecek. 2 Yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ile 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil yeniden satışa sunulacak. Bir önceki 2 yıllık tahvilde faiz yüzde 18,59, TLREF'e endeksli tahvilde faiz yüzde 4,99 olmuştu.

Yurt dışında en önemli gündem Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı sunum olacak. Powell, Temsilciler Meclisi Seçilmiş Komitesi'ne koronavirüs salgınının ekonomiye etkilerine ilişkin bir sunum yapacak (21.00).

ABD'de Philadelphia Fed İmalat Dışı Aktivite Endeksi (15.30), Richmond Fed İmalat Endekski, 2.el konut satışları (17.00) ve API petrol stokları (23.30) verileri izlenecek.

Euro Bölgesi Öncü Tüketici Güven Endeksi verisi gelecek (17.00).

Bank of America’dan petrol için 100 dolar tahmini

ABD'nin önde gelen bankalarından Bank of America, petrolün varil fiyatının gelecek yıl 100 dolara ulaşabileceğini açıkladı. Enerji fiyatlarındaki artış, Türkiye'nin cari açığı ve tüketici enflasyonunu olumsuz etkiliyor.

Tarımsal girdi fiyat endeksi yükseldi

Tarımsal girdi fiyat endeksi, 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,71 arttı.

Varlık ve yükümlülük farkı 343,5 milyar dolar

Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net uluslararası yatırım pozisyonu, 2020 yıl sonunda -413,1 milyar dolar iken 2021 Nisan sonunda -343,5 milyar dolar oldu. TL'deki değer kaybı ve yabancı sıcak para çıkışı düşüşte etkili oldu.

Bütçe gelirleri, vergilerin etkisiyle tahminlerin 153.5 milyar lira üzerinde gerçekleşecek

İktidar yoksulluğun arttığı salgın döneminde yurttaşa daha fazla destek vermek yerine bütçe gelirlerini artırdı. Bütçe gerçekleşmelerinin doğrudan yatırım için kaynak yarattığını belirten CHP, “Para var, yardım yok” eleştirisi yaptı.

Varlık Barışı’nda gözler Saray’da

Ülkeye kara para girişini meşrulaştıran ve AKP döneminde altı kez yürürlüğe konulan Varlık Barışı’nın süresi 30 Haziran’da sona erecek. Yasayla süreyi bir yıl daha uzatma yetkisi olan Erdoğan’ın kararı merak konusu.

21 milyar lira ceza kesmişler

Pandemide halkı desteksiz bırakan iktidar, yurttaşa kesilen cezalarla bütçeye pansuman yapmaya çalışıyor. Yılın ilk 5 ayındaki ceza miktarı, 8 milyar TL’ye yükseldi. Cezalardan devletin kasasına 20.8 milyar TL girdi.

Sağlık, AKP’lilerin gözde rant alanı

AKP iktidarıyla borç batağına saplanan kamu hastaneleri iflasa sürüklenirken özel hastane sayısı da ikiye katlandı. AKP yöneticileri ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen birçok isim ise özel hastane zinciri sahibi oldu.

Gübre fiyatları çiftçinin korkulu rüyası oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini yayımladı. Nisan ayında yüzde 22,15 artan girdi fiyatlarının alt kalemleri incelendiğinde en büyük fiyat artışının gübre fiyatlarında yaşandığı dikkat çekiyor. TÜİK verilerine göre gübre fiyatları son bir yılda yüzde 41,78 arttı. Bu artış, son 22 ayın en yüksek artışı.

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? 

Mayıs ayı enflasyon rakamı aylık 0,89, yıllık yüzde 16,59 olarak açıklandı. Bu rakamlara göre SSK emeklilerinin en düşük maaşının 2.575 lira olması bekleniyor.

Turizmde KDV indirimi desteği 1 ay daha uzatıldı

Turizm sektörüne yönelik KDV indirimi desteğinde sürenin 31 Temmuz'a kadar uzatılmasına karar verildi.

"İşten çıkarmak öyle kolay değil!"

İşten çıkarma yasağı 30 Haziran’da sona erecek. Milyonlar işsiz kalma endişesi taşıyor. Sendikalar yasağın uzatılmasını isterken, Çalışma Yaşamı Uzmanı Hüseyin İrfan Fırat iş güvencesi sağlayan yasaları hatırlatıyor. işçinin iş güvencesini koruyan yasalara dikkat çekerek hiçbir işverenin mazeret göstermeksizin işçiyi işten çıkaramayacağının altını çiziyor.

BDDK'den banka kredilerine ilişkin yeni karar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), salgın hastalık döneminde başlatılan süresi 30 Haziran'da dolacak olan bazı desteklerin süresini Eylül sonuna kadar uzatırken, bazı desteklere bu tarihte son verileceğini açıkladı.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi’nden Sezgin Baran Korkmaz açıklaması

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, yaptığı açıklamada, ABD ve Türkiye tarafından tutuklanma talebiyle aranan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatının verdiği bilgilerin doğru olduğunu belirterek, Korkmaz'ın 14 gün sonra Avusturya'nın Wels kentinde yargılanacağını söyledi.

Pilot eğitimi anlaşması kapsamında Katar, Türkiye’ye 36 jet konuşlandırabilecek

Türkiye ile Katar arasında yoğunlaşan işbirliğinde yeni adım atılıyor. İki ülke anlaşması uyarınca Katar, pilotlarının eğitimi için Türkiye’ye 36 jet konuşlandırabilecek. Türkiye, Katar’ın askeri nakliye uçaklarını kendi amaçları için kullanabilecek.

Afganistan ısrarı zarara sebep olur

ABD ve NATO güçlerinin 11 Eylül’e kadar askeri güçlerini çekeceği Afganistan’da çatışmalar sona ermedi. İktidarın Kabil Havalimanı güvenliğine gönüllü olması Batı’nın hoşuna gitse bile Taliban ikna değil.

Trump, Corona olanları Guantanamo’ya göndermek istemiş

Washington Post Muhabirleri Yasmeen Abutaleb ve Damian Paletta tarafından kaleme alınan "Kabus Senaryosu: Trump Yönetiminin Tarihi Değiştiren Salgınla Mücadelesinin İçinden" adlı kitapta, Trump’ın Covid-19’a yakalananları Guantanamo'ya göndermek istediği iddia edildi.

Fransız askerlere bomba yüklü araçla saldırı

Barkhane Operasyonu kapsamında Mali’de bulunan Fransız askerlerinin hedef alındığı bomba yüklü araçlı saldırıda, 6 asker ve 4 vatandaş yaralandı.

Wuhan Viroloji Enstitüsü, Çin’de en yüksek bilim ödülüne aday gösterildi

Covid-19 salgının sıfır noktasında bulunan Çin’in Wuhan kentindeki Wuhan Viroloji Enstitüsü, ülkenin en yüksek bilim ödülüne aday gösterildi.

Ülkenin en büyük ikinci gölü Cuitzeo tamamen kurudu

Meksika’nın Michoacan eyaletinde bulunan ve ülkenin en büyük ikinci gölü olan Cuitzeo Gölü tamamen kurudu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.