1. YAZARLAR

  2. Şevket GÖLÜK

  3. Tarım ve hayvancılıkta geç gelen sayım kararı
Şevket GÖLÜK

Şevket GÖLÜK

Ortakses
Yazarın Tüm Yazıları >

Tarım ve hayvancılıkta geç gelen sayım kararı

A+A-

Bereketli toprakları olan ve iklim zengini olan ülkemizde tarımda yaşanan sorunların bir nedeni üretim planlamasının olmazsa olması olan sağlıklı verilerin olmamasıdır. Ülkemizde bağ ve bahçe olarak görülen çok yer bu özelliğini yitirdiği halde bağ bahçe olarak görülmektedir.1980 yılında 28 milyon hektar olan tarım arazisi bazı kaynaklarda 23 milyon hektar olarak yer alırken bazı kaynaklarda 1980 yılı verilerine rastlanmaktadır.

Tarım tümü ile kapsamlı bir biçimde mevcut durumunun fotoğrafı alanda yerinde ve kontrolle açığa çıkarılmalıdır. Tarımda yaşanan sorunlarda veri yetersizliği sürekli üretim planlanmasında sorun oluşturmaktadır.

Ekonomik krizle beraber artan akaryakıt, gübre, fide fiyatları tarımsal üretimi sekteye uğrattı.

Çiftçiler artan maliyetler ve yetersiz destekler altında ezilirken, tarımda ihracatçı konumundaki Türkiye birçok üründe ithalat yapmaya başladı.

Tarımda sağlıklı politika yapılması için çok önemli olan ve 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımı 22 yıldır yapılmıyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada ;

Bakanlığa bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında ‘Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol’ün imzalandığını bildirdi. Tarımsal verilerin oluşturulmasına ve kayıtlılığa büyük önem verdiklerini belirten Yumaklı, bu çalışmaların tarımsal üretimle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli vizyonel politikaların belirlenmesine katkı sunacağını vurguladı.

Yumaklı, Bakanlık olarak bir süredir genel tarım sayımı için altyapı hazırlıkları yürüttüklerini, ilgili kurumlarla yapılan toplantılarda izlenecek yol haritasının belirlendiğini vurgulayarak, genel tarım sayımının, tarımsal üretime yön verecek yenilikçi düzenlemelerin hayata geçirilmesinde belirleyici unsurlardan biri olacağının altını çizdi.

Çalışma ile istatistik, işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi akla gelen tüm tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacağını bildiren Yumaklı,“TÜİK ile işbirliği içinde genel tarım sayımı yaparak planlı üretim ve sözleşmeli üretim gibi tarım ve hayvancılık politikalarımızın odak noktasını oluşturacak uygulamalarımıza yön vereceğiz. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği, verimliliği, kaliteyi ve kayıtlılığı daha da artırarak Türkiye Yüzyılı’nı üretimin ve üreticinin yüzyılı yapacağız’’dedi.

Genel tarım sayımının ilk aşamasında, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve bu araziler üzerinde tarımsal faaliyette bulunan tarımsal işletmelerin tespiti gerçekleştirilecek. Ayrıca soru formları ve veri giriş programları hazırlanacak, ön tarama faaliyetleri, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri yapılacak. İkinci aşamada ise ilk aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler ve sahadan derlenerek elde edilecek veriler kamuoyuyla paylaşılacak.” olduğunu kamuoyu ile paylaştı.

Yıllardır bilim adamlarımızın, ziraat meslek odaları yetkililerin, tarım yazarlarımızın dile getirdiği ve kaleme aldığı tarım ve hayvancılıkta verimli ve sağlıklı üretim planlamalarının yapılması için çok önemli olan ve 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımı 22 yıldır yapılmadığını yukarıda yer verdiğim açıklama ile yetkili ilk ağızdan öğrenmiş olduk.

Bu yanlış uygulamadan vazgeçilerek derhal tarım ve hayvancılığımızın tekrar atılım içerisine girmesi için bilimsel istatistiki verilere daha sıkı sıkıya sarılarak, üreticilerimize hak ettikleri değeri ve alın terlerinin karşılığı olan kazançlarının tam karşılığını vererek üretimde yolumuza devam etmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.