1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Suriyelilerin kaçışı sürüyor

Suriyelilerin kaçışı sürüyor

İç savaştan kaçan Suriyeliler için Türkiye sınırına yakın bir noktada bulunan Telebyad Stadyumu'na çadır kent kuruluyor.

A+A-

İÇ karışıklığın sürdüğü Suriye'de, çatışmaların Rakka kentinde yoğunlaşmasının ardından binlerce kişi, 90 kilometre uzaklıktaki Türkiye sınırına gelmeye başladı. Son 4 gün içerisinde pasaportu olan 5 bin kişi Akçakale Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçiş yaparken, pasaportu bulunmayanlar ise Akçakale'nin karşısında bulunan Telebyad ilçesindeki okul ve kamu kurumlarına yerleştirildi.

2 yılı aşkın süredir iç karışıklığın sürdüğü Suriye'de, 1 hafta önce Özgür Suriye Ordusu askerleri Türkiye sınırına 90 kilometre uzaklıkta, Suriye ordusu kontrolündeki Rakka'yı ele geçirmek için çatışma başlattı. Rakka'nın bazı bölgelerinin muhaliflerin eline geçmesinin ardından ordu birlikleri kente savaş uçakları ve füzeler ile bombardıman düzenlemeye başladı. Savaş uçaklarının günde 20'yi aşkın sorti yaparak kente bomba yağdırmasının ardından binlerce kişi Rakka'yı terk ederek, daha güvenli gördükleri muhaliflerin kontrolündeki Türkiye sınırındaki Telebyad'a gelmeye başladı.

5 BİN KİŞİ TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTI

Savaştan kaçan binlerce Suriyeli, geçen yıl Eylül ayında şiddetli çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçen Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin hemen karşısında bulunan Telebyad'a geldi. Barınma ve açlık sorunu yaşanan Telebyad'da kısa süre konaklayan yaklaşık 5 bin Suriyeli, pasaportları ile Akçakale Sınır Kapısı'ndan geçerek Türkiye'ye giriş yaptı. Bazıları araçları ile Türkiye'ye giriş yapan Suriyelilerin, Şanlıurfa ve çevre illerdeki yakınlarının yanına gittiği bildirildi.

PASAPORTSUZ GEÇİŞE İZİN VERİLMİYOR

Pasaportu bulunmayan Suriyelilerin ise Türkiye'ye geçişine izin verilmiyor. Akçakale Sınır Kapısı ile Telebyad Sınır Kapısı arasındaki tampon bölgede Türk görevliler ile muhalifler, pasaportu bulunmayanları Suriye'ye gönderirken, sadece yaralı ve acil hastalar tedavi amaçlı Türkiye'ye kabul ediliyor. Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar ve Harran ilçelerinde bulunan çadır ve konteyner kentlerde 86 bin civarında Suriyelinin barındığı ve yer kalmadığı için sığınmacı kabulü yapılmadığı öğrenildi.

SAVAŞ MAĞDURLARI OKULLARA YERLEŞTİRİLDİ

Rakka'dan kaçan ve pasaportu olmadığı için Türkiye'ye geçişlerine izin verilmeyen binlerce kişi Suriye'nin Telebyad ilçesinde bulunan okullara yerleştirildi. Eğitim verilmeyen ilçede, duvarları mermi izleri ile dolu olan okulların sınıfları ile kamu kurumlarının odaları, barınma ihtiyaçlarının giderilmesi için savaş mağdurlarına tahsis edildi. İlçedeki okul ve kamu kurumlarına ait binalara yerleşen savaş mağduru Suriyeliler, yerlere açılan battaniyelerin üzerinde, muhaliflerin temin ettiği gıdaları yiyerek yaşam mücadelesi veriyor. Rakka'dan kaçarak geldikleri Telebyad'da açlık ve soğukla mücadele ettiklerini söyleyen Suriyeliler, "Tek isteğimiz bir an önce ülkemize barışın hakim olması ya da Türkiye'nin bizi çadır kentlere kabul etmesi" dedi.

Özgür Suriye Ordusu yetkilileri ise savaştan önce nüfusu 25 bin civarında olan Telebyad'ın, son zamanlarda Suriye'nin en güvenli ilçesi konumuna geldiğini ifade etti. Son olarak Rakka'da çatışmaların başlamasıyla birlikte binlerce kişinin Telebyad'a geldiğini ifade eden muhalifler, "İlçede şu an nüfus 60 bini geçti. Son günlerde yoğun şekilde bir göç var. Telebyad'da evlere, okullara ve resmi kurumlara binlerce insanımızı yerleştirdik. Buradaki binalar yetersiz kalınca birçok mağdur insanı çevredeki köylerin okullarına da yerleştirdik" ifadelerini kullandılar.

TELEBYAD STADYUMU ÇADIR KENT OLACAK

Elektrik ve suyun kısıtlı olarak verildiği ilçede, son günlerde artan göç dalgasına Telebyad'da çadır kent kurularak önlem alınmaya çalışılıyor. Telebyad Halk Meclis Başkanı olan Türkmen kökenli Ekrem Dede, Türkiye sınırına yakın bir noktada bulunan Telebyad Stadyumu'na çadır kent kurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi. Stadyumda çalışmalara başlandığını söyleyen Dede, ilerleyen günlerde stadyumun 5 bin kişinin barınmasına olanak sağlayacak şekilde çadır kente dönüştürüleceğini ifade etti. Türkiye'den alacakları destek ile ilçede, ihtiyaç halinde, belirledikleri farlı noktalara yeni çadır kentler kurabileceklerini de vurgulayan Dede, Suriye'de devam eden çatışmalar nedeniyle mağdur olan insanların ilaç ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye'den yardım beklediklerini de kaydetti.

MUHALİFLER YOL KONTROLÜ YAPIYOR

Akçakale'nin karşısında bulunan Telebyad'da kontrolü de silahlı muhalifler sağlıyor. İlçenin giriş ve çıkışlarına kontrol noktası kuran silahlı muhalifler, araçları arayıp içinde bulunanları kimlik kontrolünden geçiriyor. Şüpheli görülen kişileri gözaltına alarak sorgulayan muhalifler, Rakka'dan gelen sivilleri barınmaları için resmi kurumlara ve okullara yönlendiriyor. Günlük yaşamın ağır şartlar altında devam ettiği Telebyad'da, bazı çocuklar ise çatışmaların ardından muhaliflerin ele geçirdiği ve ilçe merkezinde durdurduğu tankın üzerinde oyun oynuyor.


 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.