1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Son yolculuğumuz bile üçüncü mevki!

Son yolculuğumuz bile üçüncü mevki!

Türkiye'den yurtdışına gönderilen cenazelerde kalite standartı nedeniyle en az 350 liralık tabutlar kullanılırken, Türkiye içi cenaze gönderme işlemlerinde 30 liralık sunta tabutlar kullanılıyor!

A+A-

Cenaze Hizmetleri Derneği (CENHİZDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Arslanoğlu, cenaze nakillerinde kullanılan tabutlarda standart olmamasından yakınarak, Türkiye’de kullanılan tabutların, yurtdışına cenaze gönderilmesinde kullanılanların standardında olması gerektiğini söyledi.

CENHİZDER Başkanı Arslanoğlu, yurtdışına gönderilen tabutların kaliteli ve standartlara uygun yapısı nedeniyle maliyetinin 350 liradan başladığını, Türkiye içinde, şehirlerarası cenaze nakillerinde kullanılan, kimisi suntadan yapılan tabutların ise 30 liraya dahi mal edilebildiğini kaydetti. 

İŞTE ŞARTLAR

Murat Arslanoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından 2010 yılında yayınlanan ’Mezarlık yerlerinin inşası ile cenaze nakil ve defin işlemleri’ hakkındaki yönetmelikte yurtiçi ve yurtdışına gönderilen tabutun farklı kategorilerde değerlendirildiğini kaydetti. Yönetmelikte, yurtiçi cenaze nakillerinde kullanılan tabutların cenazeyi sarsmayacak, kokuya ve sıvı akıntısına izin vermeyecek şekilde iç yalıtımı yapılmış şekilde olmasının yeterli görüldüğünü, yurtdışına gönderilecek cenazede ise tabutun en az 20 milimetre kalınlığındaki tahtadan yapılmış dış tabut ile kurşundan ya da sıvı sızdırmayan başka bir maddeden yapılmış iç tabuttan oluşması gerektiğinin vurgulandığını söyledi.

>> PARASI OLANA KLİMALI TABUT

Yönetmelikte yurtiçi ve yurtdışına nakledilecek tabut kalitesinin farklılıklarını anlatan Arslanoğlu, şöyle konuştu: "Ülke dışına nakledilecek cenazelerin tabutları sızdırmaz olmalı ve tabanına sıvı emici madde olmalı. En az 20 milimetre kalınlığında tahtadan yapılma dış tabut ve kurşundan veya kendiliğinden tahrip kabiliyeti olan sıvı sızdırmayan başka bir maddeden yapılma iç tabuttan müteşekkil olmalı. İç tabut da lehimleme gibi usullerle sızdırmazlığı sağlanarak dış tabutun içine konulur. İki tabutun sallanmayacak suretle birbirine irtibatlandırılması sağlanmalı. Dış tabutun etrafı madenden çember sarılmak suretiyle kuvvetlendirilecektir."

YURTDIŞINA ÇAM, YURTİÇİNDE SUNTA TABUT

Arslanoğlu, yurtdışına gönderilecek tabutun kalitesi önemle anlatılırken yönetmelikte yurtiçinde nakledilecek tabutların sadece koku ve sıvı sızdırmayan iç yalıtımı yapılmış olması gerektiğinin belirtilmesi nedeniyle cenaze taşımacılığı hizmeti veren yerel yönetimlerle bazı özel firmaların standartları göz ardı ettiğini öne sürdü.
Şehirlerarası nakillerde iç yalıtımı olmayan ve birçok kez kullanılması nedeniyle tahrip olmuş, sadece tahta ya da suntadan çakma tabutların kullanıldığını dile getiren Arslanoğlu, yurtdışına gönderilen tabutların ise görünümü ve yapısıyla gözle görülür farklılığa sahip olduğunu vurguladı. Arslanoğlu, yurtdışına gönderilen tabutların çam ya da meşe gibi ağaçlar kullanılarak yapıldığına dikkat çekti.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLMELİ

Yurtdışına gönderilen tabutlarda yabancılara gösterilen ilginin, Türkiye’de şehir içi ya da şehirlerarası cenaze nakillerinde gösterilmemesinden yakınan Arslanoğlu, Bakanlık tarafından yönetmeliğin değiştirilerek tabut kalitesini ve standardını artırmaya yönelik çalışma yapılması gerektiğini sözlerine ekledi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.