1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. 'Sanatın en büyük engeli sansürdür'

'Sanatın en büyük engeli sansürdür'

Türkan Şoray, şimdiki yapımcıların daha güzel filmler yapma imkanına sahip olduğunu kaydetti.SİNEMA sanatçısı Türkan Şoray, şimdiki yapımcıların daha güzel filmler yapma imkanına sahip olduğunu, çünkü sansür olmadığını söyledi. Şoray, "Biz yıllarca, 'Bura

A+A-

SİNEMA sanatçısı Türkan Şoray, şimdiki yapımcıların daha güzel filmler yapma imkanına sahip olduğunu, çünkü sansür olmadığını söyledi. Şoray, "Biz yıllarca, 'Burayı çekmeyelim, sansür olur, film oynamaz' korkusu yaşadık. Bu bizim yaratıcılığımızı müthiş engelliyordu. Sanatın en büyük engeli sansürdür" dedi. 

Sinema sanatçısı Türkan Şoray, Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde belediyenin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği söyleşi ve imza gününde hayranlarıyla buluştu. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki söyleşiye yoğun ilgi gösterdi. Şoray, kalabalığın arasından salona girerken yoğun ilgiyle karşılaştı. Ünlü sanatçı, söyleşi öncesi filmlerinden bölümlerin yer aldığı sinevizyon gösterisini izlerken duygulanarak ağladı. Konuşmasına kendisine gösterilen ilgiye teşekkür ederek başlayan Şoray, kendisini hiçbir zaman star olarak görmediğini söyledi. Türkan Şoray, "Ben emekçiyim. 50 senedir çalışıyorum, emeğim ile alın teri ile. Her işin kendine göre zorluğu vardır. Bizim mesleğimiz de dışarıdan görüldüğü gibi değildir" dedi. 

ŞİMDİ KOŞULLAR DAHA RAHAT 

Son yıllarda hem teknolojide, hem de Türk sinemasındaki gelişmeyle daha rahat koşullarda film çekildiğini, ama eskiden öyle olmadığını ifade eden Türkan Şoray, "Bu işin emeğini bizler çektik. Günlerce güneşin altında kan ter içerisinde, karların içerisinde, sabahın 8'inden akşamına kadar kaldık. Sığınacak bir yerimiz yoktu. Hiçbir şikayetimiz olmadı. Büyük bir aşk ile meslek aşkı ile tüm bunlara katlandık" diye konuştu. 

SANSÜR YARATICILIĞIMIZI ENGELLİYORDU 

Günümüzde yapımcıların çok daha güzel film yapma imkanına sahip olduklarını anlatan Şoray, şöyle dedi: "Şimdi ki filmleri değerlendirdiğimde, modernleşme, çağdaşlaşma ile insan ilişkilerinde farklı noktalara gelindi. Çok daha güzel film yapma imkanına sahipler. Çünkü sansür yok. Biz yıllarca, 'Burayı çekmeyelim, sansür olur, film oynamaz' korkusu yaşadık. O filmler öyle yapıldı. Sansüre takılmayan filmlerin benzeri yapılıyordu ki yatırımcı parasını garantiye alsın. Bu bizim yaratıcılığımızı müthiş engelliyordu. Sanatın en büyük engeli sansürdür. Maalesef ki biz 3-5 kuruş para ile başımızda sansür derdi ve teknik imkansızlıklarla çalıştık." 

Senaryosunu Osman Şahin'in yazdığı sinema projesi için yapılan yönetmenlik teklifini kabul ettiğini ve özgürce çekmek istedikleri şeyi çektiklerini belirten Şoray, "Yeni sinemacıların mazereti yok. En iyi filmleri bekliyorum" dedi. 

ALBÜM YAPACAĞIM 

Türkan Şoray, albüm yapacağı müjdesini de verdi. "Sinema filmlerim var, kitap yazdım, şimdi bir de albüm yapacağım" diyen Şoray, hayranlarından büyük alkış aldı. Şoray, salonda bulunan Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık ve hayranlarının ısrarı üzerine albümünde yer alacak şarkılardan seslendirdi. Türkan Şoray, söyleşinin ardından, 'Sinemam ve Ben' isimli kitabını imzaladı.

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.