1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Patrik Bartholomeos'a şok takdim

Patrik Bartholomeos'a şok takdim

Boğaziçi Üniversitesi, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a fahri doktora unvanı verecek.

A+A-

Unvanın verileceği programın davetiyesinde yer alan bir detay ise şok etkisi yaptı. Davetiyede patrik için ’ekümenik’ sıfatı kullanıldı. Radikal’den Serdar Korucu’nun haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a gelecek hafta fahri doktora unvanı verecek.

Patrik Bartholomeos, Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nün önerisi ile “dünyada ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin korunması, endüstriyel kirlilik, temiz içme suyu kaynaklarının geniş kitlelere temini ve küresel iklim değişikliği gibi çeşitli çevre konularında öncülük yaptığı girişimler, geniş kitlelere yönelik olarak düzenlediği faaliyetler ile küresel ölçekte etkili olan farklılık yaratan mesajları” dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktoraya layık görüldü. Konuya dair bilgi veren patrikhane yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Türkiye’deki bir üniversitenin patriğe fahri doktora verdiğini kaydetti.

DAVETİYEDE ŞOK DETAY

Patrik Bartholomeos’a fahri doktora unvanının takdim edileceği törenle ilgili davetiyede Bartholomeos için ‘Ekümenik Patrik’ unvanı kullanılması ise dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun imzasını taşıyan davetiyede “Ekümenik Patrik Bartholomeos I için düzenlenen fahri doktora unvanı takdim törenine katılımızı saygılarımla rica ederim” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE TANIMIYOR

Ancak Türkiye, resmi devlet politikası ile Lozan Barış Anlaşması’nı işaret ederek patriğin 6. yüzyıldan gelen ‘ekümenik’ sıfatını tanımıyor. Nedeni ise bu unvanın patrikhaneyi bir azınlık kilisesi olmaktan çıkarıp evrenselleştirmesi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.