1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Neden durdum?'

'Neden durdum?'

Türkiye yeni bir eylem biçimiyle tanıştı.

A+A-

ADINI 'DURANADAM' KOYDULAR

Pazartesi saat 18:00'de dansçı Erdem Gündüz'ün, yüzünü AKM'ye dönüp konuşmadan, kıpırdamadan durmasıyla başlayan eylem düm tüm ülkeye yayıldı. Gündüz'ü görüp şüphelenen bir vatandaşın ihbarı ve polis aramasının ardından eylem, sanal alemde patladı.
'Duranadam' kısa sürede TT oldu.

Gündüz, 8 saat sonra polisin etrafında birikenleri gözaltına alması üzerine eylemini bitirip kalabalığa karıştığında Ankara'da Yonca S., Ethem Sarısülük'ün vurulduğu noktada 'durma'ya başlamıştı. Yonca S., Ethem Sarısülük için bıraktığı karanfillerin süpürüldüğünü görüp durmaya başladığını söyledi.

'İNSANLAR VE FİKİRLER DİNLENMİYOR'


Başlattığı hareket fenomene dönüşen 'duranadam' Gündüz, 34 yaşında. Tiyatro, modern dans, performans sanatçısı. BBC Türkçe'den Selin Girit'e konuşan Gündüz,
neden böyle bir eylem yaptığını şöyle açıkladı: Asıl şiddet, hiçbir şey olmamış gibi göstermekte. İnsanlar ve fikirle dinlenmiyor. Dört insan öldü, binlerce yaralı olduğu söyleniyor. Medya maalesef hiçbir şeyi göstermedi. Bu sistemin tamamen değişmesi lazım. Buna isterseniz anarşizm deyin. Hükümet istifası yetmeyebilir. Bu çığlığı asıl gençler başlattı. Ama maalesef bu çığlığı duymadılar. Direneceğiz 'direne direne kazanacağız!' diyorlar ya, burada kazanmak kaybetmek yok. Burada zaten kaybolmuş dört can var. Bunun hesabı verilmeli.

Gün boyunca Eskişehir'den New York'a pek çok kentte, ağlayan'daki Adliye Sarayı'ndan TBMM sıralarına, Hrant Dink'in katledildiği kaldırımdan Sivas Madımak Oteli'ne pek çok 'tarihi' yerde 'duran insan' eylemleri yapıldı.


İZMİR: Gündoğdu Meydanı'nı dolduran onlarca kişi saatlerce kımıldamadan ayakta durdu. Eylemcilere 'Duran Efe'de katıldı.


NEW YORK: Bir Türk genci Özgürlük Heykeli'ne bakarak saatlerce kımıldamadan durdu.

ANKARA: Kuğulu Park'ta dün akşam toplanan kalabalık, 'duranadam' eylemi gerçekleştirdi. Çok sayıda insan saatlerce yeni eylem tarzını devam ettirdi.

İZMİT: Kanyon'un en alt katında öğlen saatlerinde Duran İnsanlar görüldü.

İSTANBUL:İş çıkışı AKM önünde toplanan yüzlerce kişi 'duranadam' eylemi yaptı. Yüzlerini AKM'ye ve Gezi Parkı'na dönen yüzlerce kişidden bazısı da kitap okudu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.