1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. 'Her yıl 25 bin kişi akciğer kanserinden ölüyor'

'Her yıl 25 bin kişi akciğer kanserinden ölüyor'

Türkiye'de her yıl akciğer kanserinden 25 bin kişi ölüyor. Bu kanser türüne ise, yüzde 90 oranında sigara kullanımı neden oluyor

A+A-

 

Prof. Dr. Tümer  Ulus, "Tüm dünya ortalamalarına bakıldığında akciğer kanseri erkeklerde birinci, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıradadır" diye konuştu. Türkiye’de de akciğer kanserine sık rastlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Ulus şunları söyledi:

YILDA 25 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

"Ancak Türkiye’de kanserli hasta verilerinin toplanmasındaki sorunlar nedeniyle bu konuda istatistiki sonuçların güvenilirliği azdır. Türkiye’de yılda akciğer kanserinden 25 bin kişinin öldüğü tahmin edilmektedir. Akciğer kanserinin bölgelere göre görülme sıklığı ise Akdeniz bölgesinde yüzde 41, Ege bölgesinde yüzde 39,5, Marmara bölgesinde yüzde 26.9, İç Anadolu’da yüzde 23, Doğu Anadolu’da yüzde 21, Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yüzde 18,2’dir."

'ANA NEDEN SİGARA'

"Tüm akciğer kanserlerinde yüzde 80- 90 oranında nedenin sigara olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tümer Ulus, şu bilgileri verdi:

"Ancak aktif sigara içenlerin yanında pasif içicilerde de akciğer kanserine yakalanma riski yüksektir. Sigaranın yanı sıra asbest denen tozlarla uğraşan, çeşitli kimyasal maddelerle çalışılan iş kollarında çalışanlarda, daha önce akciğer hastalığı geçirmiş kişilerde akciğerlerindeki nedbe dokusu değişikliğe uğrayarak kansere dönüşebilir.

Hava kirliliğine neden olan kükürt dioksit, azot gibi maddeler egzoz gazı, petrol yanma ürünlerine maruz kalan kişilerde akciğer kanserine yakalanma oranı artar.

Genetik faktörler her ne kadar ailesel bir bağ kurulamamış olmasına karşın ailede kanser hastası varsa bunların daha dikkatli olması, sigara içmemesi gerekir. Bazı besinlerin akciğer kanserine karşı koruyucu alabileceği tahmin edilmelidir. Özellikle sigara içenler sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermelidir.

BU KANSERİN BELİRTİLERİ NELER?

Akciğer ve bronş sisteminin ağrı duyusu içermemesi ve ilk semptom olan öksürüğün sigara içenler tarafından bir hastalık belirtisi olarak değerlendirilmemesi nedeniyle akciğer kanseri vakalarının tanısı çoğunlukla ileri evrelerde konulmaktadır. Yapılan araştırmalara göre belirtileri öksürük, kilo kaybı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kan tükürme olarak belirlenmiştir. Uzun süreli öksürüklerde mutlak akciğer grafisi çekilmelidir."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.