1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Güne başlarken Türkiye'nin ve dünyanın gündemi

Güne başlarken Türkiye'nin ve dünyanın gündemi

Haftanın ilk gününe başlarken Türkiye'nin ve dünyanın gündemini, bu haberler oluşturdu.

A+A-

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle uyandı. İşte, Türkiye'de ve dünyada son 24 saatte yaşanan gelişmeler: 

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 340 CAN KAYBI, 25.980 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 2 Mayıs Pazar gününün korona tablosuna göre son 24 saatte 340 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 40 bin 844’e yükseldi. Test sayısındaki büyük düşüşün bugün de sürdüğü tabloda, semptom gösteren 2 bin 587 kişiyle birlikte toplam 25 bin 980 yeni vaka tespit edildi. Dün iyileşen 75 bin 182 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı 4 milyon 480 bin 381’e yükseldi.

TEST SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Son 3 günlük test sayıları şöyle:

►30 Nisan: 265 bin 287

►1  Mayıs: 242 bin 194

►2  Mayıs: 240 bin 145

SAĞLIK İŞÇİSİ KORONAVİRÜSTEN HAYATINI KAYBETTİ

Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde görev yapan sağlık işçisi Tayfun Yıldız'ın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği duyuruldu.

AŞILAMADA EŞ DURUMU ADALETSİZLİĞİ

Covid-19 aşısının yetersizliği ve aşılanma sürecindeki yavaş ilerleme gibi tartışmalara şimdi de çifte standart uygulaması eklendi. Sağlık Bakanlığı, 60 yaş üstü vatandaşların aşılanma sürecinde, 60 yaş üstü kişilerin eşlerinin de, yaşları kaç olursa olsun, aşılanacağını duyurdu. Hekimler ve sağlık çalışanları bu kararın sağlıkçılar için de alınması gerektiğini ifade ediyorlar.

16 ÜLKEDEN GELENLERDEN PCR TESTİ İSTENMEYECEK 

Yurt dışından Türkiye’ye gelen yolculara, uçuşlardan 72 saat önce aldıkları PCR testini ibraz etme zorunluluğu bulunuyor. Alınan yeni kararla birlikte 16 ülkeden gelen yolculardan PCR testi talep edilmeyecek.

Türk Hava Yolları’nın resmi internet sitesindeki ‘Türkiye’ye Seyahat’ başlıklı bölümde yer alan açıklamada, “15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Hong Kong Özerk Bölgesi ile Çin, Tayvan, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore, İsrail, Japonya, Birleşik Krallık, Letonya, Lüksemburg, Ukrayna ve Estonya’dan Türkiye’ye gelen kişilerin Türkiye’ye girişlerinde PCR testi talep edilmeyecektir” denildi.

MERAL AKŞENER’DEN ‘İLLÜZYONİST ERDOĞAN’ PAYLAŞIMI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in paylaştığı videoda aşıların, gri pasaportla yurt dışına gönderilen belediye görevlilerinin, 128 milyar doların ve 'damat bakan'ın kayıp olduğuna vurgu yapıldı. Akşener, "Kayıplar Ülkesi'ne dönüşen memleketimizde, büyük illüzyonist Sayın Erdoğan'ın; ülkemize kaybettirdiklerini, arkasında durmadığı sözlerini, bedelini milletimize ödettiği hatalarını, yapay gündemlere kurban ettiği gerçek dertlerimizi, unutmayacağız, unutturmayacağız" ifadelerine yer verdi.

DAVUTOĞLU HÜKÜMETE SESLENDİ: DERHAL AÇIKLAYIN

Artan geçim sıkıntısına bağlı intihar haberleri üzerine kamera karşısına geçen Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, "Millet tükeniyor. Çekildiğiniz fil dişi kulelerden çıkıp halkın halini anlayın. Derhal tedbir paketi açıklayın" diyerek iktidara seslendi.

GELECEK PARTİSİ: GENELGE GERİ ÇEKİLMEZSE YARGIYA BAŞVURACAĞIZ

Gelecek Partisi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün toplumsal olaylarda polisin görüntülenmesini engelleyen genelgesinin Anayasa ve hukuka aykırı olduğunu belirterek, "Genelgeyi acilen geri çekmesi hususunda İçişleri Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz. Aksi takdirde anılan genelgenin iptali için Gelecek Partisi olarak gerekli yasal yollara müracaat edileceğini belirtmeliyiz" açıklamasında bulundu.

TAM KAPANMADA DA TAM KADRO CENAZE!

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım'ın babasının lebalep cenazesine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar da katıldı. 

BODRUM BELEDİYESİ'NDEN YÜKSEK SES DUYURUSU: ENDİŞELENECEK BİR DURUM YOK 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Yunan adalarından gelen patlama sesleri yurttaşları tedirgin etti. Akşam saatlerinde daha da belirgin olarak duyulan seslerin Paskalya kutlamaları nedeniyle olduğu anlaşıldı.

BU SESİ DUYUN ARTIK: ORMANLARIMIZI KATLEDİYORLAR!

Rize İkizdere’de taşocağı inşaatı sırasında doğanın katledilmesine karşı vatandaşların mücadelesi sürerken, 
cep telefonu ile çekim yapan bir vatandaş gördüklerini, hissettiklerini anlattı. Seslerinin duyulması için çağırıda bulunan vatandaş, “Lütfen sesimizi duyun bu Ramazan günü! Ormanlarımızı katlediyorlar, hiç acımadan ormanlarımızı katlediyorlar!” diye yardım istedi.

AKP’Lİ BELEDİYEDEN TEPKİ ÇEKEN PROJE

AKP Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar ilçesine bağlı Yalıncak Mahallesi’nde yapımına başlanan ve toplam 7 milyon 880 bin liralık plaj projesi tepki çekti. 

İZMİR BAROSU İÇKİ YASAĞINI YARGIYA TAŞIDI

İzmir Barosu, salgın nedeniyle alınan 17 günlük tam kapanma sürecinde içki satışının yasaklanmasını yargıya taşıdı.

BELEDİYELERİN PEŞKEŞİNE SAYIŞTAY FRENİ

Sayıştay, belediyelerin ortak hizmet projesi bulunmaksızın derneklere ve vakıflara yardım yapamayacağına ve harcamalarını üstlenemeyeceğine hükmetti. Sayıştay, belediyelerin yasal koşulları sağlayan ortak proje olmadan aralarında Deniz Feneri’nin de bulunduğu derneklerin etkinlikleri için harcama yapılmasının, derneklere yardım edilmesinin yasadışı olduğuna ve sorumlulardan tazminine karar verdi.

CİMNASTİKTE TARİHİ BAŞARILAR

Elif Çolak, Avrupa Trampolin Cimnastik Şampiyonası'nda gençler bireysel finalinde üçüncülük elde ederek, trampolinde Türkiye'ye ilk bireysel bronz madalyasını kazandırdı. Ayrıca Elif Çolak ve Sıla Karakuş da gençler senkronize finalinde ikinci olarak, trampolinde yine Türkiye'ye bir ilki yaşattı.

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI 

Yurt içinde haftaya önemli bir veriyle başlanacak. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Nisan ayına ilişkin tüketici ve yurt içi üretici fiyatlarını açıklayacak (10.00).

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımlarıyla “Nisan Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması”nı yapacak (11.30).

İTO, FİYATI EN ÇOK ARTAN VE AZALAN ÜRÜNLERİ AÇIKLADI 

İstanbul Ticaret Odası, 2021 Nisan ayında fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı. Domates, yüzde 19,93 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Bezelye ise yüzde 29,32 gerileme göstererek 
fiyatı en fazla azalan ürün oldu.

PATATES VE SOĞANA TMO ZAMMI

Nisanda markette fiyatı en fazla artan ürünler yüzde 45,51'lik artışla patates ve yüzde 31,18'lik artışla kuru soğan oldu. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO'nun alım yapmasının fiyatları artırdığını, üretici fiyatı ile market fiyatı arasında büyük fark olduğunu söyledi.

İŞYERİNDE SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNE GİRMEK KOVULMA SEBEBİ 

Yargıtay, işçinin mesai saatleri içerisinde bilgisayarı şahsi işleri için kullanması ve yaptığı işle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesini haklı fesih sebebi saydı. Yüksek Mahkeme, iş yerindeki bilgisayarı şahsi işlerinde kullanmanın, işverenin güvenini kötüye kullanma anlamına geldiğine dikkat çekti.

ERMENİ ASKERLERDEN KARABAĞ SINIRINDA PROVOKASYON

Karabağ sınırında Ermeni askerler, Azerbaycan sınır birliklerine yönelik provokasyon girişiminde bulundu. Ermeni askerler Azerbaycan sınır muhafızlarının kontrol ettiği yerden geçmek istedi. Ermeni askerlerin girişimi Azerbaycanlı subay tarafından engellendi. Azerbaycan askerinin sağduyusu, 
Ermeni ordusunun tahriklerini boşa çıkarttı.

SURİYE'DE DEVLET BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ÖNCESİ AF KARARI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 26 Mayıs'ta yapılması planlanan Devlet Başkanlığı seçimleri öncesi 2 Mayıs'tan önce işlenen suçlar için genel af içeren bir kararname çıkardı. Kararname, “suç, kabahat ve ağır suçların failleri için en kapsamlı af kararı” olarak nitelendirildi.

TÜRK TURİSTLERİN NİJERYA'YA GİRMESİ YASAKLANDI

Corona virüsü vakalarının artması Nijerya yönetimini harekete geçirdi. Nijerya, Brezilya, Hindistan ve Türkiye'den turistlerin ülkeye girişine yasak getirdi.

KOLOMBİYA'DA DİRENİŞ KAZANDI: VERGİ REFORMU PAKETİ GERİ ÇEKİLDİ

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, “Sürdürülebilir Dayanışma Yasası” adı altında çıkarmayı planladığı vergi reform paketini protestolar üzerine geri çekti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.