1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Güne başlarken bilinmesi gerekenler

Güne başlarken bilinmesi gerekenler

Türkiye ve dünyanın gündemi son 24 saatte nasıl şekillendi? İşte yeni güne başlarken bilinmesi gerekenler...

A+A-

Haftanın ilk günü Kabine toplantısından çıkacak kararlar yakından takip edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta tam kapanma sürecine dair açıklamalarda bulunmuş ve 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme takvimini uygulamaya başlayacaklarını açıklamıştı. İçişleri Bakanlığı da dün açıkladığı genelge 15 günlük kontrollü normalleşme şartlarını duyurdu. "Tam kapanma" sona erdi, "kademeli normalleşme" başladı.

İşte gündemden en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 223 CAN KAYBI, 10.512 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 16 Mayıs Pazar gününün corona tablosuna göre son 24 saatte 223 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 44 bin 760’a yükseldi. Semptom gösteren 920 kişiyle birlikte toplam 10 bin 512 yeni vaka tespit edildi. Dün iyileşen 14 bin 418 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı 4 milyon 947 bin 256’ya yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►14  Mayıs:  203 bin 73 
►15  Mayıs: 204 bin 637
►16  Mayıs:  202 bin 243 


İYİ Parti’den AKP’ye ‘selpak siyaseti’ videosu

İYİ Parti'nin yayımladığı videoda AKP'nin son dönemdeki eleştirilen uygulamalarına 'Selpak siyaseti' göndermesinde bulunuldu. İYİ Parti lideri Akşener, "Ak Parti iktidarının, milletimizin umutlarını, memleketimizin kaynaklarını kullanıp atmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

İYİ Parti'ye kurulan kumpası deşifre etti

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, 'Her günahın bir intikam meleği olur' başlığıyla YouTube'da yayınladığı 5. videoda, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Nasıl olsa Kemal Kılıçdaroğlu gibi ağabeyin var. Nasıl olsa Meral Akşener gibi ablan var. Nasıl olsa Ali Babacan gibi kardeşin var. Nasıl olsa Ahmet Davutoğlu gibi hocan var" sözlerine yanıt verdi.

"Sedat Peker, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu hakkında, "Kılıçdaroğlu gibi bir abin var. Allah aşkına çok iyi bir adam ama biz yan yana gelsek ne konuşabiliriz ki? Ortak bir dünyamız yok. Ali Babacan Bey, gerçekten çok iyi bir adam. 

Peker, İYİ Parti lideri Meral Akşener ile ilgili de, "Emre Olur var Beyaz TV'de çıkıyor o da, yanıma gelip giden kardeşlerden. Siz o arkadaşla nasıl bir tezgah kurdunuz? Bana anlattı. Ben işimi sağlama alırım. Kerim Çoraklık var İyi Parti'nin sosyal medya direktörü. Emre Olur'u siz Beyaz TV'ye çıkarıp 'Bu şeylerden dolayı bu FETÖ'cüdür' diye adamı nasıl paketleyip Kayseri'de ceza yatırttınız? Bana anlattı. İnsanların FETÖ'yle mücadeleye inancını sulandırdınız böyle? Siz düşman ettiniz Meral Abla'yla beni. FETÖ diyor, ben darbe esnasında etkisiz hale getirilecek 26 kişiden biriyim. İlk öldürüleceklerdenim. Onların döneminde 10 sene ceza yattım, sen ne yaptın?" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu video yayınlayıp Erdoğan’a seslendi: Hodri meydan!

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, "Hodri meydan" diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şöyle seslendi; "Karşıma geçsin ve gözümün içine baka baka beni ihanetle suçlasın, vereceğim cevabı bütün Türkiye ve bütün dünya izler. Bunu yapamaz..."

Trabzonlu esnaftan çok konuşulacak helallik yanıtı

Pandemi döneminde işyerine “Namuslu bir şekilde battık” yazısını asan Trabzonlu lokantacı İbrahim Odabaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye hakkını helal etmediğini söyledi ve ekledi: 

"Hani benim piskevitim, hani benim çikolatım. Evde çocuklar geçen televizyon reklamlarında çikolata reklamı izliyordu. Kızım döndü, ‘Baba hani benim çikolatım’ dedi. Dedim kızım çikolatanı Devlet Bahçeli yedi. Sana kalmadı. Ona da hakkımı helal etmiyorum. Hiçbirinize hakkımı helal etmiyorum. 1 yüzükle gelmiştiniz ülkenin başına, şimdi kaç tane yüzüğünüz var, ona da bilmiyorum. Hakkımı nasıl helal ederim. Tekrar bir yüzükle bu ülkenin başından giderseniz, size o zaman hakkımı helal ederim.”

Hatay’da rekor miktarda uyuşturucu ele geçirdi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, gümrük muhafaza ekipleri tarafından yapılan operasyonda piyasa değeri yaklaşık 313 milyon TL olan 72,6 kilo ağırlığında 6 milyon 264 bin 259 adet 'captagon' cinsi uyuşturucu madde ele geçirildiğini açıkladı.

Otogarlarda bilet bilmecesi

Corona virüsü vakalarının artmasıyla uygulanmaya başlanan 17 günlük tam kapanmanın son gününde İstanbul’a dönüşler için otogarda bilet telaşı başladı. Yüzde 100 kapasiteyle bilet satan seyahat firmaları, kademeli normalleşmede kapasitenin yüzde 50’si kadar yolcu kısıtlaması gelince ne yapacağını şaşırdı.

Şentop: BM’nin iki devletli çözüm çağrısı yeterli değil

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "BM'nin İsrail ve Filistin'e yönelik iki devletli çözüm çağrısı olumlu olsa da yeterli bir adım değil" dedi.

İkizdere’de gösteri ve yürüyüşlere yasak geldi

İşkencedere Vadisi’nde Cengiz İnşaat’ın başlattığı taş ocağı çalışmalarına yöre halkının tepkileri sürerken Rize Valiliği'nden dikkat çeken bir karar geldi. Valilik İkizdere ilçesinde 15 gün süreyle gösteri, yürüyüş ve basın açıklamasını yasakladı.

AKP’li eski belediye başkanından AKP’lilere zehir zemberek sözler: Birbirlerini satmaya başladılar

31 Mart yerel seçimlerinde AKP'den Nevşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra geçmiş döneme dair yolsuzluk itiraflarıyla gündeme gelen, Ocak ayında sağlık nedenlerini gerekçe göstererek belediye başkanlığından istifa eden Rasim Arı, AKP’lilere yönelik zehir zemberek açıklamalarda bulundu.

Bakanlığın normalleşme genelgesine AKP’den tepki: Yeniden gözden geçirin

İçişleri Bakanlığını kademeli normalleşme genelgesine tepki gösteren AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Metin Külünk, "Bu tarz planlar gerçekten sadece anormalleşmeyi besler. Lütfen hızla gözden geçirilsin." dedi

Seçim döneminde ‘satmayacağız’ sözü veren AKP’li başkan 8 tane dükkan sattı

31 mart seçimlerinde Bigalılara, 'satmaya değil yapmaya talibiz' sözü veren AKP’li Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan'ın göreve geldikten sonra Belediye Ticaret Merkezi'ndeki iş yerlerini sattığı, park bahçeleri de özelleştirdiği ortaya çıktı.

Duvar çöktü, tarım arazileri su altında kaldı! HES faciası

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde Hidroelektrik Santraline (HES) su taşıyan kanal duvarının çökmesi sonucu yaklaşık 300 dönüm tarım arazisi zarar gördü.

İstanbul’da metro sefer saatleri belli oldu

Metro İstanbul tam kapanmanın sona ereceği 17 Mayıs itibarıyla sefer saatlerine ilişkin bir duyuru yayınladı. Duyuruda, seferlerin 17 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla 06.00-00.00 saatleri arasında yapılacağı belirtildi.

PİYASALARDA SON DURUM

Döviz: Yurt içi piyasaların kapalı olduğu geçen haftanın ikinci yarısında uluslararası piyasalarda devam eden işlemlerde dolar/TL 8,50'nin üzerini görmüştü. Haftayı 8,46 kapatan dolar/TL, yeni haftanın başlangıcında düşüşe geçti. Kurlardaki düşüş işlemlerin artmasıyla hız kazanırken saat 09:20 itibarıyla yüzde 1,4 civarı düşüşle 9,34'ün hemen altında işlem görüyor.

Euro/TL ise geçen cuma günü 10,30'ün üzerine tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine tırmandı. Rekor seviyelerden gerileyen euro/TL, haftanı açılışında 10,13'e kadar çekildi. Euro/TL'de de düşüş yüzde 1,4 civarında.

Piyasalar: Asya borsaları, Çin'de sanayi üretimindeki artışa rağmen perakende satışların beklentilerin altında kalmasıyla karmaşık seyir izliyor.

Altın ve petrol: Altın küresel enflasyon baskılarıyla 1.853 dolarla üç ayın zirvesine çıktı. Petrol fiyatları ise hafif geriledi ve brent petrolün varili 68,60 dolar düzeyinde işlem görüyor.

EKONOMİ GÜNDEMİ

6-7 Mayıs'ta talep toplayan Penta Teknoloji hisseleri bugün Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak.  Penta Teknoloji'nin halka arzında 588 milyon liralık büyüklüğe ulaşılmış ve halka arz fiyatı 32 lira olarak belirlenmişti. 

Çin'de perakende satışlar Nisan'da bir önce yılın aynı ayına göre yüzde 24,8 artış beklentilerinin altında kalarak yüzde 17,7 yükseldi. Sanayi üretimi ise yüzde 9,8 ile beklentilere paralel artış kaydetti.

Japonya'da üretici fiyatları Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artış gösterdi. Bu, son 6,5 yılın en hızlı artışı olarak  kayıtlara geçti. Üretici fiyatlarının yüzde 3,1 artması bekleniyordu.

Twitter CEO'su Dorsey, Tesla CEO'su Elon Musk'un Bitcoin'in yüksek enerji kullanımına ilişkin eleştirileri üstü kapalı yanıt verdi ve "Bitcoin her şeyi daha iyi hale getirecek yönde değiştiriyor. Kimsenin ya da hiçbir kurumun onu durduracak gücü yok" açıklaması yaptı. Bitcoin fiyatı Elon Musk'tan hafta sonu gelen sinyallerle yüzde 9,6 kayıpla 43 bin 604 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Hyundai elektrikli araç üretimi için 2025 yılına kadar ABD'ye 7,4 milyar  dolar yatırım yapmayı planladığını bildirdi. 

GÜNÜN AJANDASI

Nisan ayı Merkezi yönetim bütçe verileri açıklanacak (11.00) 

TÜİK Tarım Ürünleri ÜFE ve ücretli çalışan istatistiklerini yayımlayacak (10.00).

TCMB özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini duyuracak (10.00).

Euro bölgesi maliye bakanları Euro bölgesindeki makroekonomik ve mali gelişmeleri ele almak üzere bir araya gelecek.

Milyonlar hibe desteği ve faizsiz borç ertelemesi istiyor

Türkiye'deki milyonlarca esnafın en büyük mesleki örgütü olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) kademeli normalleşmenin beklentilerini karşılamadığını açıkladı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yarasına merhem olacak şekilde karşılıksız hibe desteği ve tüm borçların faizsiz, yıl sonuna kadar ertelenmesini istedi.

Kira fiyatlarının yüzde 70 arttığı Adalar’da boş ev kalmadı

Corona virüsü salgını 'izole hayat' sürmek isteyenlerin konut tercihini değiştirince, Marmara Denizi'nin incisi Adalar'da ev kiraları yüzde 70 arttı. Büyükada'daki yazlıkların sezonluk kira fiyatları 40-120 bin lira arasında değişirken, emlakçılar, "Kiralayacak ev kalmadı" dedi.

Turizm sektörü perişan durumda

Coranavirüs ile beraber turizmin can çekiştiğini belirten Pulak, “Turizm acil ameliyat masasına yatırılmalı. Yerli turiste bile hasret kalacağız” dedi.

Güneşle yeşil enerji zirveyi gördü

Coronavirüsün başladığı 2020 yılında tüm dünyada enerji yatırımları ve tüketimi gerilerken, sadece yenilenebilir enerji yatırımları artışını sürdürdü.

Ermenistan’dan Rusya’ya yardım çağrısı: Azerbaycan askerleri çekmedi

Ermenistan, Azerbaycan askerlerinin geçen hafta yaptığı sınır ihlalinin ardından tamamen geri çekilme taahhüdünü yerine getirmediğini öne sürerek Rusya'dan askeri yardım talep etti.

BMGK’da İsrail-Filistin arasında “iki devletli çözüm” önerisi

İsrail’in Filistin'e yönelik saldırıları devam ederken Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK) temsilcileri şiddetin durdurulmasına yönelik çağrıda bulunarak, İsrail-Filistin arasında "iki devletli çözüm" önerisine vurgu yaptı.

Sinagogda ayin sırasında tribün çöktü

Filistin’in işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde yer alan ve Yahudi yerleşimcilerin bulunduğu Givat Ze'ev’deki sinagogda ayin sırasında tribünün çökmesi sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiği, yaralı sayısının 132’ye yükseldiği aktarıldı.

Eski ABD başkanının danışmanı Putin’den vatandaşlık istedi

ABD'nin 40ıncı başkanı Ronald Reagan'ın eski danışmanı Suzanne Massie, Vladimir Putin'den kendisine Rus vatandaşlığı vermesini istedi.

Yunan Savunma Bakanı: Tehdit altındayız, adaları silahlandırmaya devam edeceğiz

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, katıldığı uluslararası forumda, "Tehdit altında olduğumuz sürece adaları askerden arındırmayacağız. Şu anda ulusal egemenliğimiz tehdit ediliyor, adaları silahlandırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Engelli Türk’e sokakta polis işkencesi

Almanya'nın Frankfurt kentinde ailesiyle gezmeye çıkan 34 yaşındaki Otizmli Selim Çiftçi, Alman özel tim polisleri tarafından sokak ortasında dövüldü, dakikalarca işkenceye maruz kaldı.

Türk Bayrağı’nı yırtan Lagos Yunanistan’a iade edildi

AB Parlamentosu’nda Türk Bayrağı’na yırtarak büyük tepki çeken Yunanistan Altın Şafak Partisi’nin eski milletvekili Yannis Lagos tutuklama kararının ardından kaçtığı Belçika’da geçen hafta yakalanarak tutuklanmıştı. Hakkında 13 yıl hapis cezası bulunan Lagos dün akşam saatlerinde Yunanistan’a iade edildi.

AB bakanları Filistin için toplanacak

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Salı günü Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının Filistin için toplanacağını açıkladı.

İmamoğlu’na benzetilen belediye başkanı Başbakan adayı oldu

Macaristan'ı demir yumrukla yöneten sağcı Başbakan Viktor Orban'ın partisine karşı birleşen muhalif siyasi partilerin Budapeşte belediye başkanı adayı olarak desteklediği ve uluslararası kamuoyunda İstanbul Belediye Başkanı İmamoğlu'na benzetilen Gergely Karacsony, gelecek yıl yapılacak seçimlerde Orban'ın karşısına aday çıkacağını açıkladı.

Saygı Öztürk yazdı: Dezenfektan incelemesi İmamoğlu için başlatıldı 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun neredeyse her icraatı inceleme-soruşturma konusu oluyor. Fatih Sultan Mehmet'in türbesinin dışında elini arkaya bağlayarak yürümesi, görevden alınan belediye başkanlarıyla görüşmesi ön inceleme konusu yapılmıştı. İmamoğlu hakkında İçişleri Bakanlığı'nın yeni inceleme konusu ise dezenfektan alımında devletin zarara uğratıldığı iddiası oldu. Ticaret Bakanlığı döneminde, kendi aile şirketinden bakanlığına dezenfektan aldığı belirlenen Ruhsar Pekcan hakkında hiçbir inceleme, soruşturma yoluna gidilmezken, İmamoğlu hakkında inceleme başlatılması “Siyasi” olarak yorumlandı. Gelişmeleri, İmamoğlu'na yakın bir belediye yetkilisi şöyle yorumladı:
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.