1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Fatih projesi doküman kameraları nasıl olmalıdır?

Fatih projesi doküman kameraları nasıl olmalıdır?

Satın alınması düşünülen doküman kameralarda aşağıda yazılı özellikler göz önüne alınırsa projenin başarıya ulaşmasında doküman kameranın eğitime katkısının etkisi artacaktır

A+A-


Doküman kameralar, öğretmenlerin çalışmalarını ya da edinmek istedikleri faydalı matbu ve nesneleri öğrencileriyle paylaşmada, kendilerine ders içerikleri hazırlamada son derece yararlıdır. Çağdaş eğitim yapan ülkelerde de bilgisayar, etkileşimli tahta ve doküman kamera birbirlerinden ayrılmaz üçlüdürler. Satın alınması düşünülen doküman kameraların ihale şartnamesine, cihaz yazılımının Türkçe olması şartının koyulması; kullanımı kolaylaştıracaktır.
 


Kısa bir özetle ifade edilirse, "Doküman Kamerası" ve "Görsel Sunucu" olarak da adlandırılan "Görüntüleyici", öğretmenlerin/ öğrencilerin çok daha fazla bilgiyi görüntüleyip, tüm sınıf ile paylaşmasını ve derslerin canlanmasını sağlayan dijital bir öğretim aracıdır.

Görüntüleyici/doküman kamerası maliyet etkin, zaman kazandıran ve kullanımı kolay bir ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) aracıdır. Basitçe görüntüleyici/doküman kamerasını bir projektöre ya da monitöre ya da etkileşimli beyaz tahtaya bağlayın ve sadece açın. Geriye kalan tek şey istediğiniz nesneyi kameranın altına yerleştirmektir.

Satın alınması düşünülen doküman kameralarda aşağıda yazılı özellikler göz önüne alınırsa projenin başarıya ulaşmasında doküman kameranın eğitime katkısının etkisi artacaktır.

Doküman kameralar, yalnız tek cihaza örneğin projeksiyona ya da perdeye bağımlı olmamalıdır. FATİH Projesi incelendiğinde, alımı yapılan ve yapılacak olan etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarların güncel özellikler taşıdığı görülmektedir. Tablet bilgisayarların etkileşimli tahta ile kablosuz olarak bağlandığı düşünülürse doküman kameraların da etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarlarla konuşabilir olması, entegre olması ve birbirlerine kablosuz olarak bağlanması avantaj sağlayacaktır. Böyle olduğunda öğretmenlerimiz kablosuz cihaz sayesinde masalarına ya da mekana bağlı olmaktan kurtulacaklardır.

Satın alınacak doküman kameraların kablosuz bağlanma özelliği olması, öğretmenlerimize ve okul yönetimine avantaj sağlayacaktır. Okullarımızda sık rastlanan kablo sorunlarından, doküman kameralarla yapılan çalışmalar etkilenmeyecektir. Doküman kameraların kablosuz olması, kurulumda öğretmenlerimize zamandan tasarruf sağlayacak, okul yönetimleri de arızalardan dolayı olması muhtemel kablo harcamalarından kurtulacaklardır. (3 metrelik bir HDMI kablosunun asgari 12USD civarında olduğu göz önüne alınmalıdır.) Böyle olduğunda öğretmenlerimiz doküman kameralarını sınıfta ve laboratuarlarda öğrencilerinin yanında, okul içersinde diledikleri yerde kullanabileceklerdir.

Satın alınacak doküman kameraların üzerinde flaş disk ya da SD kart hatta kendi üzerlerinde gömülü hafıza özelliği olmasında fayda vardır. Bu özellikler olduğu durumda öğretmenlerimiz yanlarında materyal taşımayacaklar, ikinci bir cihaza gerek duymadan doküman kamerayla yaptıkları çalışmalarını cihaz üzerindeki gömülü hafızaya, flaş diske ya da SD karta kaydedebileceklerdir. Bu durum, öğretmenlerimizin bu çalışmalarını diğer sınıflarla paylaşmalarında, tekrar yapmalarında kolaylık ve zamandan tasarruf sağlayacaktır.

Satın alınacak doküman kameralarda LAN bağlantısı özelliği olduğu takdirde öğretmenlerimizin doküman kamerayla yapacakları uygulamalar, istenildiğinde okul içersinde mevcut ağ ile, istenilen sınıflarda, hatta yurt içinde diğer öğretmenlerle ve ilgi duyan diğer sınıflarla da paylaşılabilir olacaktır. Böylelikle uzaktan eğitime de katkıda bulunacaktır.

Satın alınması düşünülen doküman kameralar içersinde, ayrıca bir bilgisayara gerek olmaksızın internete girebilme özelliği bulunmasında fayda vardır. Doküman kameralar etkileşimli tahtalara (üzerinde bilgisayar olsun olmasın), monitörlere, televizyonlara bağlanabilir özellikte olursa öğretmenlerimiz adeta internete girip çalışabilecekleri ikinci bir bilgisayara sahip olacaklardır.

Daha önce alımı yapılan yaklaşık 4.000 adet doküman kamera gerekli altyapısı hazırlanmadan, tanıtımı yapılmadan, kullanıcı eğitimi verilmeden, detaylı kullanma kılavuzu hazırlanmadan okullarımıza dağıtılmıştır. Bunun da sıkıntılarını idareci ve kullanıcı öğretmenler çekmektedir.

Okullarımıza kazandırılacak yeni üretim doküman kameralar eski teknolojilerden uzak, güncel versiyonlu, kolay kullanımlı olmalıdır.

Ahmet AZİZOĞLU

Eğitimci

736_10200124680108307_910391547_n.jpg

memurlar.net

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.