1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Erhan Afyoncu, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ı anlattı.

Erhan Afyoncu, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ı anlattı.

Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe katılan Doç. Dr. Erhan Afyoncu, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ı anlattı.

A+A-

Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’la 30 yıl evli kaldığını hatırlatan Afyoncu, bu 30 yıllık sürenin 13 yılının seferlerle geçtiğini anlattı. Kanuni’nin Hürrem’e olan sevgisinin ona yazdığı mektuplardan anlaşıldığına değinen Afyoncu, Hürrem Sultan’ın ise çok zeki bir kadın olduğunu anlattı.

 
Hürrem Sultan’ın Osmanlı tarihinde yönetime karışan ilk padişah eşi olduğunu söyleyen Afyoncu, “Saray içinde olanların, ilk kez Hürrem’in Kanuni’ye yazdığı mektuplarda anlattıklarıyla gün yüzüne çıktığını görüyoruz. Hürrem’in İstanbul’a nereden, ne şekilde geldiğini ve Kanuni’yle nasıl bir araya gelip eş olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Kanuni’ye eş olduktan sonra 1520’li yıllardan sonra etkin rol alınca görüyoruz” dedi.
 
Afyoncu, Osmanlı’da kardeş katli ve sefer hazırlıklarına ilişkin de bilgi verdi. Sadece Osmanlı döneminde değil, Türk tarihinin genelinde lider seçimlerinin her zaman sorunlu olduğuna dikkat çeken Afyoncu, “Osmanlı’dan önceki Türk devletlerinin yıkılışlarına dikkat edin, hep içten ve ağabey-kardeş veya baba-oğul arasında olan sorunlarla başlamış ve ülke doğu-batı diye ikiye ayrılmıştır” diye konuştu.
Türk tarihinde liderden sonra ikinci adam olmadığını da öne süren Afyoncu, “Çünkü ikinci adam hep birinci adam olmak istemiştir. Kardeş katli de buradan çıkmıştır” ifadesini kullandı.
 
Osmanlı’nın kardeş katli ile devletin bölünmesinin önüne geçmeye çalıştığını anlatan Afyoncu, devletin 600 yıl ayakta kalmasının sebebinin de bu olduğunu belirtti.
Osmanlı ordusunun sefer hazırlıklarına ve yola çıkışına ilişkin de bilgi veren Afyoncu, “Osmanlı Devleti her sefere, Eyüp Sultan’ın mezarında dua ederek başlamıştır” şeklinde konuştu.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.