1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Dünyada en çok temsil edilen 9. ülkeyiz

Dünyada en çok temsil edilen 9. ülkeyiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libyada'ki iç savaş sırasında 63 ülkeden 10 bin vatandaşı Libya'dan çıkartarak ülkelerine gönderdiklerini söyledi.

A+A-

İsrail'in özrü sonrası Türkiye'ye bedel ödettirilemeyeceğini herkesin görmüş olduğunu belirten Davutoğlu, " Biz kimseye bedel ödettirmek istemeyiz, ödetmek de peşinde değiliz. Ama birisi bize bedel ödettirmek isterse bu aziz millet adına, bu canı veririz ama hiçbir bedel ödemeyiz" ded.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoglu, Gebze Siyaset Akademisi'ne katıldı. Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi'nde konuşma yapan Davutoğlu, Libya'daki iç savaş sırasında 63 ülkeden 10 bin vatandaşı Libya'dan çıkartarak ülkelerine gönderdiklerini ifade ederek şuları söyledi:

"2011 yılının Şubat ayında Libya'da iç savaş şartları sürerken bizde ciddi bir alarm oldu. Çünkü Libya'da 25 bin vatandaşımız vardı, dilekolay. Bakanlar Kurulu'nda değerlendirdik, 24 saat çalışan bizzat benim de gece yarısı bazen gidip çalıştığım bir kriz masası kurduk. Ve 10 gün içinde 25 bin vatandaşımızı şirketlerimizin de yardımıyla tek tek bulundukları şantiyelerden, köylerden, çöllerin ortalarından limanlara, hava limanlarına taşıdık ve bir hafta içinde ülkemize getirdik. İşte organize olmak budur, devlet olmak budur. Devlet ol devlettir ki; kendi vatandaşının nerede olduğunu bilir ve ihtiyaç hissettiğinde hepsini tek tek toplar ailelerine getirir. O günlerde emin olun dünyanın en güçlü ülkeleri, 'vatandaşlarımızı nasıl çıkaracağız' diye düşünüyorlardı ve bizden yardım istiyorlardı, 63 ülke yardım istedi. Önemli bir ülkedeki, değerli muhatabım aradı dedi ki; 'bizim orada 42 kadar vatandaşımız var, onları da alabilir misiniz?' Dedim ki; 'Sizin orada 47 vatandaşınız var ve onları çoktan aldık, ülkemize getirdik, size gönderiyoruz.' 63 ülkeden 10 bin kişiyi çıkardık. Vietnam devletinin daha haberi yokken, bin 500 Vietnamlı alındı ve ülkelerine gönderildi."
 
Son 3 buçuk yıldan sonra, çetin mücadelelerden sonra İsrail'in özür dilemesiyle Türkiye'ye bedel ödettirilemeyeceğinin herkesin görmüş olduğunu ifade eden Bakan Davutoğlu, "Biz kimseye bedel ödettirmek istemeyiz, ödetmek de peşinde değiliz. Ama birisi bize bedel ödettirmek isterse bu aziz millet adına, bu canı veririz ama hiçbir bedel ödemeyiz" dedi.
 
Büyükelçilere her toplantıda görüş beyan etmeleri konusunda talimat veriğini belirten Bakan Davutoğlu, bundan sonra her zeminde bir Türk görüşünün olacağını ifade ederek şöyle konuştu:
"Herkese, her yere anlatacak bir sözümüz var. Kimse zannetmesin ki; bu milleti temsil edenlerin sözü bitti. Biz konuşmaya daha yeni başladık. Bundan sonra söyleyecek her zeminde sözümüz olacak ve bundan sonra o konuşmalar insanlık vicdanının sözleri olarak dünyanın her yerinde akis yapacak. Ben bunları söylediğimde, 'nasıl bu kadar iddialı olabilirsiniz' diye tenkitler alıyoruz. Eski alışkanlıkla sözü olmayanlar, söz söyleyecek takati ve birikimi olmayanlar istiyorlar ki; biz de onlar gibi sessiz kalalım. Büyükelçilerimize verdiğim talimat açıktır. 'Hiçbir toplantı olmayacak ki; siz çıkıp bir görüş beyan etmemiş olacaksınız. Görüş beyan eder ve hata ederseniz, o hatanın sorumluluğunu beraber paylaşırız.' Hata eden ama görüş beyan edebilecek cesarete sahip olan birisi o hatasını düzeltir, bir sonrakinde doğru söz söyler. Ama görüş beyan etmekten korkan, söyleyecek sözü olmayan birisinin hata etmeye bile takati olmaz. Bundan sonra her zeminde bir Türk görüşü olacak."
2005'deki Afrika açılımı kararı alındığında kendilerine, "Avrupa Birliği'ne girmek için yola çıktılar Afrika açılımı yapıyorlar, eksen kaydırıyorlar" denildiğini söyleyen Bakan Davutoğlu, bunu söyleyenlerin 3 yıl sonra Avrupa'nın krize gireceğini öngöremediğini belirterek şunları söyledi:
 
"Biz 2005'de Afrika açılımı yapma kararı aldığımızda birçok yazılar yazıldı. Keşke o yazıları birisi çıkarsa. 'Avrupa Birliği'ne girmek için yola çıktılar Afrika açılımı yapıyorlar, eksen kaydırıyorlar' dediler. Ama 3 yıl sonra Avrupa'nın krize gireceğini öngöremediler. Biz komşu ülkelerle sıfır sorun ve maksimum ekonomik entegrasyon dediğimizde ütopik buldular. Ama komşu ülkelerle ticaretimiz yüzde 8'den yüzde 32'ye çıktığı için biz Avrupa'daki krizden az etkilendik. Komşu ülkelerin bazılarında kriz çıktığında Afrika'da dış ticaretimiz yüzde 2'lerden, 3'lerden, yüzde 10'lara çıktığı için yeni kapılar açtık."
 
Son olarak dünyada ençok temsil edilen 9 büyük ülke olduğumuzun altını çizen Davutoğlu, bu sene ve gelecek sene dünyanın en fazla temsil edilen 5 büyük ülkesi olacağımızı ifade ederek şöyle dedi:
 
"2002'de 94 büyükelçiliğimiz vardı, şimdi 134 büyükelçiğimiz var ve bu şekliyle dünyada ençok temsil edilen 9. ülkeyiz. Yani 2023'ün ilk 10'a girme hedefine dış temsilde ulaştık. 2002 161 dış temsilciliğimiz vardı, başkonsolosluk vesaire şimdi 221. İnşallah bu sene ve gelecek sene yaptıklarımızla 235'i bulduğumuzda, dünyanın en fazla temsil edilen 5. büyük ülkesi olacağız."
Davutoğlu, konuşmasının ardından Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi'nden ayrıldı.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.