1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. BM: Suriyeli muhalifler sarin kullanıyor

BM: Suriyeli muhalifler sarin kullanıyor

ABD ile müttefikleri Suriye içsavaşında rejimin sinir gazı sarin kullandığı iddialarında ısrar ederken, BM'nin en saygın hukukuçularından biri olan Carla del Ponte'den tam tersi yönde açıklama geldi. Eski Yugoslavya için Uluslararası Savaş Suçları Mahkeme

A+A-

ABD ile müttefikleri Suriye içsavaşında rejimin sinir gazı sarin kullandığı iddialarında ısrar ederken, BM'nin en saygın hukukuçularından biri olan Carla del Ponte'den tam tersi yönde açıklama geldi. Eski Yugoslavya için Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin başsavcılığını yapmış olan ve BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanlığı'nı yürüten Carla del Ponte, isyancıların sarin kullandığına dair kanıt bulunduğunu duyurdu. 

Ülkesi İsviçre'deki bir TV kanalına konuşan Del Ponte, Suriye'deki çatışma kurbanlarının ifadelerine göre, muhaliflerin sinir gazı sarin kullandığını söyledi. 'Güçlü ve somut şüpheler bulunduğunu, ancak henüz kesin kanıtlar olmadığını' dile getiren BM yetkilisi, diğer yandan başkanlığını yaptığı komisyonun, hükümet güçlerinin kimyasal silah kullandığına dair kanıta rastlamadığını belirtti. 

Muhaliflerle ilgili şüphelerin, 'Suriye'ye komşu ülkelerdeki müfettişlerin, kurbanlar, doktorlar ve sahra hastanelerinin görevlileriyle görüşmelerinden sonra geçen hafta hazırladıkları rapora' dayandığını aktaran Del Ponte, sarinin ne zaman ve nerede kullanıldığına dair bilgi vermedi. Ellerindeki verileri doğrulamak için daha fazla sayıda tanık ifadesi dinlemek istediklerini ifade etti.

Del Ponte'nin başkanlığını yaptığı BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Ağustos 2011'de Suriye'deki insan hakları ihlallerinin araştırılması için kurulmuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.