1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Altına yatırım zamanı

Altına yatırım zamanı

Altında yaşanan sert hareketler sonrasında hedge fonlar yeniden gözünü altına çevirdi.

A+A-

 

Merkez bankalarının yakın vadede teşvik programlarını bitirmeyeceğini açıklaması sonrasında fonların uzun vadeli pozisyonlarını arttırdığı görülüyor. Fonların pozisyonları yüzde 19 artarken, ham madde geneline bakıldığında ise işlemlerde yüzde 28'lik artış görülüyor. Son 7 haftanın en sert yükselişinin gözlendiği bir başka nokta ise soya fasulyesi, kakao ve petrol tarafında yaşanıyor.
 
Nisan ayında 200 doları aşan düşüş yaşayan altın son iki haftada yüzde 4.9 değer kazandı.1 Mayıs'ta FED'dan yapılan tahvil alım programında artış yaşanabileceği açıklaması, ECB'nin faizleri düşürmesi ile altın destek gördü. Kurların da desteklediği altında hala boğa hareketinin gözlendiğini dil getiren Ridgeworth Capital'dan Alan Gayle, altın için çok fazla şüphe olduğunu belirtti.
 
Vadeliler tarafında yüzde 0.7'lik artış yaşanırken geçtiğimiz hafta Comex tarafın 1.464 dolar görülmüştü. S&P GSCI emtia endeksi geçen hafta yüzde 1.4 yükselirken, dolar yüzde 0.5 geri çekildi. Hazine kağıtları tarafında da yüzde 0.4'lük düşüş yalanırken altın yeni haftada yüzde 0.8'lik yükseliş ile 
yeniden 1.475 seviyesinde.
 
Yatırımcıların inancı da altın tarafında güçlenmede etkili. Altın da en sert düşüş olduğu nisan ayında önemli zarar eden John Paulson'ın altından vazgeçmeyeceğini açıklaması, dikkat çekerken, ünlü yatırımcı Buffett'ın değerlendirmeleri de önemli oldu.
 
Geçtiğimiz hafta milyarder Warren Buffett'ın hissedarlar toplantısında yaptığı değerlendirmelerde altının 800 dolara düşmesi halinde bile alıcı olmayacağını altını aldıktan sonra birinin gelip daha fazla para vermesini beklemenin mantıklı olmadığını belirtti.
 
Enflasyonist baskının olmadığını dile getiren piyasa uzmanları altında deflasyonist baskıya yanıt verildiğini belirtiyorlar. Yeni haftadaki yükselişe rağmen Deutsche'nin yıl sonu için 1050 dolar seviyesine gelinmesi beklentisi de analistlerin hatırlattığı bir başka konu.
 
Yatırımcılar ham petrol tarafında tahminlerini yüzde 6.3 yükseltirken paladyum ve gümüş tarafında da yükseliş bekleniyor.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.