1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Altın Uzmanları da Böldü

Altın Uzmanları da Böldü

Altında yaşanan hareket analsitlerinde kafasını karıştırdı.

A+A-

 

Geçtiğimiz hafta Cuma günü başlayan satış dalgası sonrasında piyasaların gözünün çevrildiği altın için gelen piyasa yorumları kafaları karıştırıyor.

15 analistin katıldığı ankette ağırlıklı olarak yeni haftada piyasaların ayı formasyonunda kalacağı belirtilirken, son 33 yılın en sert düşüşünü yaşayan altında görüşler farklılık gösteriyor. 

Avrupa’da Güney Kıbrıs’ın altın satacağı haberleri sonrasında Çin’de büyüme tarafında rakamların hayal kırıklığı yaratması emtialar için olumsuz havayı tetikledi. Külçe tarafında New York Comex’te son 3 günde yüzde 2 üzerinde dalgalanma yaşandı. 

Yeni günde yükselişe geçerek 1.400 seviyesinin üzerine çıkan altın için fiziki talebin artışının etkili olduğu konuşuluyor. Dünyanın en büyük ikinci altın tüketicisi Hindistan’da Haziran’da ithalatın yüzde 36 artış göstermesi bekleniyor. Avustralya’da altın paraların satışlarının 17 Nisan itibariyle ikiye katladığı yönünde haberlerin de geldi. Fiziki talebin ilk etapta yarayı sardığı düşünülse de Goldman Sachs ve Societe Generale gibi kurumlarda gelen açıklamalar düşüşün devamının geleceği yönünde.

2013 genelinde yüzde 16 düşen altın haftanın son işlem gününde gün ortasına gelindiğinde 1.412 dolara yükseldi. 12 Nisan ile 12 yıllık yükselişini noktalayan ve ayı piyasasına giren altın Eylül 2011 zirvesinden yüzde 27 aşağıda.

160 milyon dolarlık varlığı yöneten fonun başkanı Adrian Day, altın tarafında yaşanan düşüş trendinin şimdilik sonladığını düşündüğünü dile getirirken başta Çin olmak üzere fiziki talepte gözlenen artışın daha fazla düşüşün önüne geçeceğini belirtti.    
 

160 milyon dolarlık varlığı yöneten fonun başkanı Adrian Day, altın tarafında yaşanan düşüş trendinin şimdilik sonladığını düşündüğünü dile getirirken başta Çin olmak üzere fiziki talepte gözlenen artışın daha fazla düşüşün önüne geçeceğini belirtti.   

SEB AB emtia Stratejisti Filip Peterson altında kısa vadede yüzde 10’luk bir geri çekilme daha gelmesini beklemediğini dile getirirken,  uzun vadede altında boğa piyasasının tamamıyla bittiğini düşündüğünü belirtti.
Merkez bankalarından hafta içinde yaşanan düşüşün rezervlerin genişletilmesi için önemli bir avantaj yarattığı yönünde yapılan açıklamalar da yönün yukarı çevrilmesine etkili olurken analistler düşüşün durmasında bu açıklamaların etkisini ön plana çıkartıyorlar.

Deutsche dün yayınladığı raporda altın için yeni gerçek olarak nitelediği gelinen seviyelerde 1050 dolara kadar ye olduğunu belirtti. Goldman ise yıl sonu beklentilerini 1.390 dolara çekti.

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.