1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Akıllı olan şirketini sattı

Akıllı olan şirketini sattı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, son dönemde şirketini satan veya ortak alan hazır giyim firmalarının akıllılık yaptığını söyledi

A+A-

 

Tekstil ve hazır giyim sektöründe son dönemde yaşanan iflasları değerlendiren Negrin, kumaşa gelen vergiler ve ekonomide frene basılmasıyla sektörde işlerin bozulmaya başladığını belirtti. 'Hazır giyim her sene yüzde 15-20 büyürken bir anda durgunluğa girdi' diyen Negrin, şöyle konuştu:

"İki sene önce sorsan 'Avrupa'da kriz var, Türkiye'dekiler para basıyor onların yerine girmek için süper zaman' derdik. Ama biz tersini yaptık, mağazacılığın önünü kestik. Avrupa'dan mağaza kapmamız lazımdı. Onun yerine buradaki alışveriş merkezlerinde mağaza açmak için sıraya girdiler ve nefesleri yetmedi. Satanlar bence akıllı adamlar. Türkiye'deki gidişatı gördüler ve hemen satıp kendilerini kurtardılar."

ARTIK KAPANMA DÖNEMİ GELDİ

Türkiye'de artık bazı mağazaların kapanma dönemlerinin geldiğine işaret eden Negrin, "Önceden insanlar ciroyu büyütelim derlerdi ama artık büyütemiyorlar. Şimdi para kazanan ve kazanmayan mağazaları ayırma zamannı geldi. En normali bu zaten. Sen elindeki mağazalardan kâr edeni çalıştırıp büyüteceksin, etmeyeni kapatacaksın" dedi.

Son 4-5 senedir Türkiye'nin artan imajından dolayı büyük yatırımcıların da satın almalar için Türkiye'yi hedefe koyduğunu anlatan Negrin,

"Fonların 1 milyar dolar yatırım bütçesi varsa yüzde 5'ini Türkiye' ye ayırıyor. Bunun kullanmayabilir ama ayırıyor. Fakat son dönemde zora düşen bazı şirketler nedeniyle daha dikkat ediyorlar" diye konuştu.

'SON DAKİKADA' TÜRKİYE

Hazır giyim ve tekstilin Türkiye için çok kritik öneme sahip bir sektör olduğunun altını çizen Negrin, "Her ne kadar Türkiye’den mal almak Uzak Doğu’ya kıyasla yüzde 50–60  daha pahalıya mal olsa da, Türkiye'nin bu 'son dakikada moda' işindeki hızı devam ettiği sürece tercih sebebi olacak. Özellikle de Avrupa`da yaşanan kriz devam ettiği sürece kolay kolay Türkiye’den çıkamazlar. Zaten Avrupa'ya yakın olan ve Türkiye gibi 2 milyon kişi çalıştırabilme kapasitesine sahip başka hiç bir ülke yok" yorumunu yaptı.

GÜNEYDOĞU'YA YATIRIM YAPMA ŞARTLARI

Son dönemde Türkiye gündemine damgasını vuran açılım sürecini de değerlendiren Negrin, barışın gelmesiyle birlikte bölgeye büyük bir yatırım gidebileceğini kaydetti. Tekstil sektörü için de Güneydoğu'nun bir kurtuluş olabileceğinin altını çizen Negrin, ancak bunun bazı şartları olduğunu kaydetti. Negrin, şunları anlattı:

"O bölge bizim için kolay olmayan tek kurtuluş şansı. Bölgeye gidenler için çeşitli teşvikler verildi ama bazı sıkıntılar var. Örneğin teşviklerden yararlanabilmek için yeni bina ve yeni makine gerekiyor. Yani sıfırdan yatırım yapacaksınız. Ama tekstilciler o yatırımı yapmak istemiyor, çünkü ellerinde zaten yeteri kadar makine var. Bölgede tekstil sektörü yatırımlarının artması için İstanbul'da kullanılan  makinelerinin oraya gitmesi ve yapılan inşaata kredi verilmesi şart. Ayrıca bölgesel asgari ücret meselesi de önemli. Bölgeye özel bir asgari ücret belirlenmeli. İstanbul'daki ekmek fiyatı ile oradaki aynı değil ki. Çok daha ucuza geçinebilirsiniz."

MODA KONFERANSINA KATILIM YOĞUN

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin, bu yıl  9–10 mayıs tarihlerinde 6.’sı gerçekleşecek olan İstanbul Moda Konferansı’na yaklaşık 1500 kişilik bir katılım beklediklerini ve yurtiçi ve yurtdışından sektörün tanınan simalarının da konferansa katılımcı olarak geleceğini belirtti.

Konferansın ciddi iş bağlantıları kurma imkanı sağladığını belirten Negrin konuşmasına şöyle devam etti;

“Eskiden başvuran herkes konferansa katılabiliyordu, konu bizim kontrolümüzde değildi. Ancak artık 1 dolar bile boşa harcanmayacak. Getirdiğimiz sınırlamalar sonucunda 500’ün altında siparişi olan firmalar katılım gerçekleştiremeyecek. Dünyanın en büyük firmaları ile Türkiye'deki tedarikçiler buluşacak ve önemli iş birlikleri sağlanacak. İki günlük konferansın bir gününü tamamen bu işbirliklerinin sağlanabilmesi için ayırdık. Hiçbir konuşma veya başka bir organizasyon olmayacak, sadece alıcılarla satıcılar karşı karşıya gelecek. Çok ciddi bir ilgi olduğunu söyleyebiliriz."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.