1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Akil İnsanlar Siirt Toplantısı

Akil İnsanlar Siirt Toplantısı

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu, Siirt'te ziyaretlerde bulundu. Başkan Ensaroğlu, ''Sahici bir helalleşmeyi yapmamız lazım ki kimsenin bir sızısı kalmasın'' dedi.

A+A-

 

Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu üyeleri, Siirt'te çeşitli görüşme ve ziyaretlerde bulundu.
 
Terör saldırısında kızlarını kaybeden bir aileyi ziyaret eden grup, faili meçhul cinayet kurbanlarının cesetlerinin atıldığı ileri sürülen Kasaplar Deresi'ne de gitti.
 
Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Mehmet Emin Ekmen, Lami Özgen, Ahmet Faruk Uysal, Fazıl Hüsnü Erdem, Kezban Hatemi ve Etyen Mahçupyan'ın yer aldığı grup, öğle saatlerinde Aydınlar (Tillo) ilçesinde ziyaretlerde bulunduktan sonra Siirt'e döndü. 
 
4 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı 2011 yılındaki terör saldırısında bir kızını kaybeden Olgaç ailesini ziyaret eden grup üyeleri, aileyle bir süre görüştü. Ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın ile Kasaplar Deresi'ne giden grup, burada ilgililerden bilgi aldı.
 
Grup Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çatışmalı sorunlara kalıcı çözüm için geçmişle yüzleşmenin vazgeçilmez bir husus olduğunu, geçmişi örterek, hiçbir şey yaşanmamış gibi yaparak sorunların örtülemeyeceğini ifade etti. 
 
Bu mekanın toplumsal hafızada olumsuz bir anısı var. Bununla da bir yolunu bulup yüzleşmemiz bu dosyaları açığa çıkarmamız ve hakikaten sahici bir helalleşmeyi yapmamız lazım ki kimsenin bir sızısı, sızıntısı, devam eden bir yara kalmasın."
 
Hatemi: "Özelikle ana dilde eğitim şiddetle isteniyor"
 
Grup Başkan Vekili Kezban Hatemi de barış sürecinde bölge halkının taleplerinin, sürecin oluşumu, öngörülen ve öngörülemeyenler hakkında düşüncelerinin olduğunu da belirterek, '' Bizlerden beklenen buradaki talep ve endişeleri tespit etmek, aktarmak ve toplumun her kesimiyle görüşmek. Bütün bunları tespit ederek bildireceğiz. Özellikle başbakana bir rapor hazırlanıyor. Hemen her grup bunu yapıyor. İzlenimlerimiz müspet. Bölünmek isteyen yok. Batıdaki maalesef empati yapmayan, bu ülkenin gerçeklerinden bihaber, yanlış şartlanan, ön yargılı davrananlara söyleyecek söz yok. Onlara Kur'an-ı Kerim'in diliyle hitap etmek lazım. Görmezler, anlamazlar, işitmezler, kalpleri mühürlüdür. Allah kalplerinin mührünü açsın diyorum" diye konuştu.
 
Buarada Siirt'te temaslarda bulunan Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu, Mücahidi Medresesi'nde Molla Burhaneddin Mücahidi ile görüştü. 
 
Bilgin: Türkiye, bütün olumsuzluklara rağmen yıldız ülke
 
Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkan Vekili Vedat Bilgin, Bartın'da bir otelde sivil toplum örgütleri temsilcileri ve kanaat önderlerinin katılımıyla düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, Türkiye'nin son yıllarda, demokrasinin sağladığı imkanlarla dünyanın 16. büyük ekonomisi haline geldiğini söyledi.
 
"Türkiye, bütün olumsuzluklara rağmen bölgesinde yıldız bir ülke konumundadır" diyen Bilgin, ülkenin önündeki iki engelin "Ortadoğu'daki otoriter rejimlerin değişimi ve terör" olduğunu ifade etti.
 
Bilgin, Çelik İş Sendikası Karabük Şubesi Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Baştemsilciliğini ziyaretinde yaptığı konuşmada da Türkiye'nin terörle mücadelesine değinerek, Türkiye'nin son 2 yılda PKK ile mücadelede strateji değişikliğine gittiğini ve başarılı olduğunu vurgulayan Bilgin, daha önce güvenlik sorunu gibi görülüp askere havale edilen terör sorununu şimdi sivil yapılanma ile çözmeye gayret ettiklerini anlattı.
 
Barış sürecinin sonu, demokratikleşmenin başlangıcı olacak
 
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Can Paker, grup üyeleri Abdurrahman Kurt, Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mahmut Arslan ve Zübeyde Teker'in de katılımıyla Topkapı Eresin Otel'de, Doğu Anadolu bölgesindeki il ve ilçelerin İstanbul'da bulunan hemşehri dernekleri yönetim kurullarıyla bir araya geldi. Grup, dernek yöneticilerinin çözüm süreci hakkındaki görüş ve önerilerini dinledi.
 
Toplantıda konuşan Paker, yeni anayasa sürecine değinerek, "Barış sürecinin sonu, demokratikleşmenin ve insan haklarına yönelmenin başlangıcı olacak. Dolayısıyla anayasayla ilgili her şey ondan sonra başlar. Şunu da aklımızdan çıkarmayalım, gelecek anayasa artık son, hiçbir şekilde değişmeyecek ve bitti anayasası olmayacak. Anayasa da toplumla beraber değişir, diğer yasalara göre biraz daha geç değişir ama değişir.
Madem egemenlik kayıtsız şartsız milletindir yani bizimdir, barış sürecinden sonra başlayacak demokratikleşme sürecinde artık başkalarına değil kendimize güveneceğiz. Sesimizi yükselteceğiz, istediğimizi söyleyeceğiz, toplantı yapacağız, gerekirse yürüyüşümüzü yapacağız. Neyse ama artık bize bağlı. Ankara'dakiler ne yapacak diye beklersek yanılırız."
 
Heyet sivil toplum örgütleri temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi
 
Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, Başkan Vekili Vedat Bilgin, sekreter Fatma Benli, üyeler Bendevi Palandöken ve Yıldıray Oğur, Bartın'da bir otelde sivil toplum örgütleri temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.