1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 1 Mayıs Kutlamarında Olaylar Çıktı

1 Mayıs Kutlamarında Olaylar Çıktı

1 Mayıs için İstanbul'da yollar kapatıldı, ulaşım araçlarının seferleri durduruldu. Polis Beşiktaş, Şişli ve Mecidiyeköy'de toplanan gruplara tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

A+A-

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanarak Taksim'e doğru yürümek isteyen gruba, polis müdahale etti.
 
Sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanan grup, Taksim Meydanı'na doğru yürümek istedi.Çevrede güvenlik önlemi alan polis, grubu dağılmaları yönünde uyardı. Uyarıya rağmen dağılmayan gruptakilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Yüzü kapalı bazı kişiler de polise taş ve şişeler atarak karşılık verdi. Gruptakiler ara sokaklara dağıldı ve yeniden bir araya geldi. 
 
Pankart açan ve slogan atan gruptakiler, polise taş ve şişelerle karşılık verdi. Güvenlik güçleri grupları, tazyikli su ve biber gazı ile dağıtmaya çalıştı. Polis, zaman zaman gaz bombası da kullandı.
 
ŞİŞLİ
 
1 Mayıs nedeniyle işçiler DİSK'in Şişli'deki genel merkezi önünde sabah çok erken saatlerde toplandı. Erken saatlerde toplanıp slogan atarak bekleyen işçiler 08.20'de için Halaskargazi Caddesi üzerinden Taksim'e doğru yürümeye başladı. 
 
POLİSTEN GAZLI MÜDAHALE
 
Ellerinde çeşitli pankartlar taşıyan ve sloganlar atan grubun önünde, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve sendika başkanları yer aldı. Polis helikopterinin havadan bölgeyi taradı, Halaskargazi Caddesi'ne çıkan diğer sokak ve caddeler de emniyet güçleri tarafından tutuldu. Caddedeki iş yerlerinin kapalı olduğu görüldü.
 
Polis, Şişli'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçen gruba megafonla "Dağılmazsanız suç işlemiş olacaksanız. Bu yaptığınız gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçunu teşkil eder. Dağılmazsanız, çevik kuvvet ekipleri tarafından dağıtılacaksınız. Bu son uyarımız. Dağılmanız için size süre veriyoruz" uyarısında bulundu.
 
Polisin dağılma uyarılarını dikkate almayan DİSK kortejine, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.
 
DİSK GENEL MERKEZİ'NE GAZ
 
Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi. Şişli'deki DİSK kortejinde bulunan sendikacılar, polisin tazyikli su ve biber gazıyla yaptığı müdahalenin ardından ara sokaklara kaçtı.
 
Polis, taş ve havai fişekle karşılık veren grubu DİSK Genel Merkezi'ne doğru kovaladı. Bazı sendikacılar, polisin DİSK Genel Merkezi'ne attığı biber gazından etkilendi. Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman da binaya atılan bir biber gazının başına isabet etmesi sonucu yaralandı. Biber gazından etkilenen ve bu sırada yaralanan sendikacılar, ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Sendikacılar, yaralıların ambulanslara konulması sırasında polisin biber gazıyla müdahalede bulunmasına tepki gösterdi. Öte yandan, DİSK Genel Merkezi'ndeki eşyaların harap halde olduğu gözlendi.
 
Polis tarafından atılan bir biber gazı, DİSK Genel Merkezi'nin yanındaki bir apartmana isabet etti. Biber gazının camdan içeri girmesi üzerine çağrılan itfaiye, gaz tahliyesi yaptı.
 
ANLAŞMA SAĞLANDI
 
Polis, DİSK binasını ablukaya aldı. İçerdekiler dışarı çıkamayınca bir süre sonra anlaşmaya varıldı. DİSK Başkanı Kani Beko, ''Yolu açın, eve gidelim'' talebinde bulundu. Polis herhangi bir müdahalede bulunmayacağını açıkladı. DİSK binası içinde mahsur kalanlar dışarı çıkacak ve Mecidiyeköy'e giderek dağılacaklar. 
 
GAZ MASKELİ 112
 
DİSK Genel Merkezi önüne çok sayıda ambulans geldi. Yaralılar ambulanslara taşındı. Bölgedeki gaz öylesine şiddetliydi ki, 112 ekipleri gaz maskesi takmak zorunda kaldı. Ambulansta yer alan sağlık ekibi bir yandan gazdan etkilenmemeye çalışırken diğer yandan gazdan etkilenenlere müdahale etmeye çalıştı. Ambulanslara taşınanlara ilk müdahaleyi gaz maskeli hemşireler yaptı. Gaz maskeli şoförlerinin kullandığı 112 ambulansları yaralıları Şişli Etfal Hastanesi Acil Servisine taşıdı.
 
GAZETECİLER DE GAZDAN ETKİLENDİ
 
Olayları takip eden bölgedeki gazeteciler de biber gazından etkilendi. Ara sokaklara kaçan gazetecilere, çevik kuvvet ekipleri yardım etti. Polisler gazetecilere, gazdan daha az etkilenmek için neler yapmaları gerektiğini anlattı.
 
Biber gazından etkilenmemek için kaçarken başını direğe çarpan Yeni Şafak gazetesi muhabiri Cihat Arpacık da ambulansla hastaneye sevk edildi. Gösterileri izleyen bazı vatandaşlar da biber gazından etkilendi.
 
HASTANE BAHÇESİNDE GAZLI MÜDAHALE
 
Şişli'de polisin müdahalesi sonrası Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine sığınan gruba polis müdahale etti. Polis tazyikli su ve biber gazı sıktı. Göstericiler polise taş atarak karşılık verdi.
 
MECİDİYEKÖY
 
Mecidiyeköy'de toplanan ve Taksim'e yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti. Çöp konteynerleri ve yakındaki bir inşaattan aldıkları kalaslarla yola barikat kuran göstericiler polisin gazlı müdahalesi sonrası ara sokaklara kaçtı.
 
16 KİŞİ YARALI
 
Beşiktaş ve Şişli'deki olaylarda polisin attığı gaz bombalarından etkilenen vatandaşlar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gazdan etkilenen 16 kişi getirildi. Bu arada ambulans personelinin gaz maskeleri ile görev yapması dikkat çekti.
 
OKMEYDANI
 
Okmeydanı'nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Şişli istikametine doğru yürüyüşe geçti.Şark Kahvesi'nde bir araya gelen gruptakiler, Şişli'ye doğru yürürken, Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde önlem alan polis ekipleri yolu kapattı. Okmeydanı'ndaki cemevi arkasında yer alan Fatma Girik Parkı'nda toplanan başka bir grup da Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Bu arada, çevik kuvvet ekipleri, Mecidiyeköy Meydanı'nda toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla Büyükdere Caddesi'ni kapattı. DİSK'e bağlı Nakliyat-İş üyesi bir grup, Mecidiyeköy Meydanı'ndan DİSK'in genel merkez binasına yürümek istedi, ancak polis tarafından geri çevrildi.
 
20 GÖZALTI
 
İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, Şişli Mecidiyeköy bölgesinde güvenlik görevini yürüten emniyet güçlerine marjinal bir grup tarafından yapılan demir bilye ve taşlı saldırıda, 2 polis memurunun yaralandığı belirtildi.
 
Polislerin, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kafa ve ayak travması sebebiyle tedavilerinin sürdürüldüğü bildirilen açıklamada, olayla ilgili demir bilye ve sapanlarıyla 4 marjinal grup üyesinin gözaltına alındığı kaydedildi.
 
Açıklamada, müdahalelerde gözaltına alınanların sayısının 20'ye ulaştığı bildirildi.
 
Kentte 2600'ü değişik illerden olmak üzere 22 bin polisin görev yaptığı öğrenildi.
 
Bu arada, çevre illerden getirilen Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) da gösterilerin yaşandığı noktalarda görev yapıyor.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.