1. YAZARLAR

  2. Bahattin AYHAN

  3. Z kuşağına kulak verelim...
Bahattin AYHAN

Bahattin AYHAN

Ortak Ses
Yazarın Tüm Yazıları >

Z kuşağına kulak verelim...

A+A-

Z Kuşağı kimlerdir?

2000 yılı sonrası Dünyaya gelen ve bugün en yaşlısı 22 yaşında olan ve Türkiye nüfusunun yüzde de 30’unu, ülke nüfusunun içindeki payı TÜİK’e göre 13  milyon olan kuşak. Bu kuşağın 6 milyonu gelecek seçimlerde oy kullanacak. Bunlar seçmenin yüzde 15’ini oluşturuyor.

Z kuşağı 8 yaşında internet, 9 yaşında cep telefonu kullanmaya başlayan nesil. Yüzde 6'sı çocuk işçi olarak çalışıyor.

Bu kuşağın özellikleri ise: Kendilerine daha iyi maaş ve kariyer aramaları nedeniyle sürekli iş değiştirme,

İnternet teknolojisiyle doğdular. Oyuncak sevmiyorlar, ipad türevleri ile oynuyorlar.

Sosyalleşmelerini sosyal medya üzerinden sağlıyorlar. Dijitalleşmeye en yatkın kuşak. Aynı anda 3-5 konu ile ilgileniyorlar. Hem sizi dinliyor hem başkalarına laf yetiştiriyorlar. Çabuk fikir değiştiren ve çabuk sıkılan bir nesil.

Kültürel olarak geleneksel yöntemlerle eğitilemeyen ve eğitimini internetten alan bir nesil. Neyi bilip neyi bilmediklerini kestiremezsiniz. Sürekli devinim halindeler ve sürekli değişiyorlar. Beğenileri, istekleri, davranışları  sürekli farklılık gösteriyor.

Kısaca tanıtmaya çalıştığımız bu neslin görüş ve düşünceleri ne? Bu konu üzerinde Almanya kökenli Konrad Adenauer Vakfı anket çalışması yapmış. Birlikte bu anketin sonuçlarına göz atalım:

Kemalizm en yaygın ideoloji olup Atatürkçü bir gençlik olarak dikkati çekiyorlar. Erdoğan ve Mansur Yavaş’a sempati duyuyorlar. Yüzde 6.8’i Erdoğan’ı, yüzde 16.3’ü Mansur Yavaş'ı beğeniyor. Erdoğan’a sempati duymalarına karşılık Yüzde 62.5’i iktidardan memnun değil. Yüzde 20.1'i ise hiç birini beğenmiyor.

Siyasi parti liderleri beğenileri ise şöyle: Akşener yüzde 7.9, Selahattin Demirtaş yüzde 7.3, Muharrem İnce ve Kılıçdaroğlu üzyde 6.3 , Bahçeli yüzde 4.5, İmamoğlu yüzde 3.3, Babacan yüzde 3 ve Davutoğlu yüzde 1.1.

Ankete katılan katılımcıların yüzde olarak siyasi görüşleri: 10.9 milliyetçi, 6.8 devrimci sosyalist, 2.3 Merkez, sağcı liberal, 4.3 merkez sol, sosyal demokrat, 7.1 İslamcı, 9.1 Türkçü, 2.8 Kürt, 18.8 Apolitik, 3.5’i diğer. En yaygın siyasi görüş yüzde 20.5 ile Atatürkçülük ve 14’ü ideolojisini belirtmeyenler.

Türkiye’de gençlerin yüzde 62.5’i Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki mevcut iktidardan memnun değil.Gençlerin yüzde 38.9’u, Türkiye’nin mevcut problemlerinden hem iktidarı, hem muhalefeti sorumlu tutuyor.

Ülke sorunlarına bakış açısında ise: Kötü ekonomik şartlar (yüzde 17.8), işsizlik (yüzde 16.1), eğitim sisteminin kalitesizliği (yüzde 15.8) ve yozlaşma (yüzde 15.4).

Genelleme yapacak olursak Gençlik Avrupa Birliği’ne mesafeli, Türkiye’de insan haklarına önem verilmiyor, Gençler en çok bilim insanlarına güveniyor, 80.4 ile çok büyük çoğunluğu AKP iktidarının sığınmacı politikasını yanlış buluyor

Ankete katılan gençlerin değerlere bakışları ise: Aile (yüzde 96.6), dürüst olmak (yüzde 96.6), etik olmak (yüzde 95.7), hayvan hakları (yüzde 93.2), eğitimli olmak (91.8), çevreyi korumak (yüzde 90.6), Türk Bayrağı (yüzde 89.7), Türkiye Cumhuriyeti (yüzde 87.4), Atatürk (yüzde 83.3), arkadaşlar (yüzde 82.9), din (yüzde 72.7), Türk olmak (yüzde 71.6), Müslüman olmak (yüzde 70.5), din yüzde 51, akrabalar (yüzde 42.7) ve komşular (yüzde 24.9).

KAYNAK: 1. DW Türkçe, 2. Telgraftan Tablete-Evrim Kuran

Z KUŞAĞININ SESSİZ ÇIĞLIĞI

20 Şubat 2022 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Bupar’ın yaptığı, Z Kuşağından ‘’Sessiz Çığlık’’ başlığıyla yayınlanmış olan Araştırmanın özeti:

Z Kuşağının % 81’i yoksulluk sınırında yaşamakta ve % 90’ın gelecekten kaygı duymaktalar. % 97’si politikacı ve siyasi partilere güven duymadıkları gibi gençlerin potansiyellerinin ortaya çıkarılmasında engel olarak görüyorlar.

Sosyal medyayı takip eden, 15-24 yaş arası Z Kuşağı gençliğinin % 68.5’i  sosyal medyada hiçbir siyasi lider ve partiyi takip etmiyor (apolitik olduklarını söyleyebiliriz). Politikacılara güvenleri % 3 mertebesinde. Dünya lideri kim sorusuna  % 87’sinin verdiği yanıt Mustafa Kemal Atatürk’ün olduğunu ifade ediyorlar.

Z Kuşağının gündeminde olan konulara gelince: Zamlar, ekonomik kriz, yüksek enflasyon, doların yükselmesi ve hayat pahalılığı. %71.6’sı ekonomik zamlar, % 12’si eğitim, % 7.5 adaletsizlik, % 6.1 Ülke yönetimi ve Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade etmişler.Aralarında en fazla konuştukları konu ise ekonomi ve zamların olduğunu belirtmişlerdir.En fazla geçim sıkıntısı ve ekonomi % 38.7, okul, eğitim, dersler ve üniversite % 21.7, siyaset % 14.5 ve % 13.8’i iş hayatı ile gelecek konularını konuştuklarını ifade etmişler.

Türkiye’deki gençlerin yüzde 81’i yoksulluk ve açlık sınırı altındaki hanelerde yaşıyor. Yüzde 72.3’ü “fırsatım olsa başka bir ülkede üniversiteye” giderim diyor.% 85’i eğitimde, % 79 sağlıkta, % 85 yargıda  eşitliği olmadığını düşünüyor.

Gençlerin yüzde 70’i, sosyal medyadaki paylaşımlarından “korkuyor, çekiniyor, kaygı duyuyor.” Yüzde 87’si ise Türkiye’deki internet kullanımını pahalı buluyor. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 92.8’i akıllı telefonu, “doğal bir ihtiyaç, günümüzün zorunlu bir gereksinimi” olarak görüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.