1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Vekillere yeni haklar düzenlemesinden MHP'den sonra CHP de imzasını çekti

Vekillere yeni haklar düzenlemesinden MHP'den sonra CHP de imzasını çekti

Basına "vekillere padişah hakları" olarak yansıyan, milletvekillerini trafik cezalarından muaf tutan, kendilerine ve ailelerine ömür boyu kırmızı pasaport hakkı getiren ve kamuoyunda büyük tepki çeken yasa teklifinden CHP ve MHP imzasını çekti.

A+A-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM Üyeliği Kanun Teklifi'nden imzalarını çektiklerini açıkladı. Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi partinin ortak imzasıyla Meclis'e sunulan ve milletvekillerine yeni haklar tanıyan teklif, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmişti.

‘Protokolde 9 basamak terfi’, ‘trafikte geçiş üstünlüğü’, ‘ömür boyu kırmızı pasaport’un da yer aldığı teklifte milletvekillerine tanınacak yeni haklar şöyle sıralanıyor:

GİZLİ BÜTÇE
Milletvekillerinin “temsil niteliği bulunan programları için yapmış oldukları giderler” TBMM bütçesinden karşılanacak.

MEZARA KADAR STATÜ
Bir kez seçilen milletvekili, TBMM üyeliğinin tüm haklarından ölünceye kadar faydalanabilecek

PROTOKOL TERFİSİ
Başkent protokol listesinde 22’nci sıradan 9 basamak yükselecek. 13’üncü sıraya geçerek orgenerallerin üstünde olacak.

AMBULANS GİBİ
Vekillerinin resmi ziyaret ve programlarında araçlarına, ambulans, itfaiye ve takipteki polis araçları gibi geçiş üstünlüğü tanınacak.

KIRMIZI PASAPORT
Sadece görev sırasında kırmızı pasaport kullanan milletvekilleri ve aileleri, teklifle ömür boyu bu haktan yararlanabilecek.

HARÇSIZ RUHSAT
Halen uygulandığı gibi silah ruhsatı alabilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak. Bu belgeler için vergi ve harç alınmayacak.

ERKEN SEÇİM SÜBABI
Maaşlarını 3 aylık peşin almaya devam edecek. Ancak ölüm, Cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimler halinde önceden verilen üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmayacak.

UNVAN KORUMASI
Milletvekillerinin yasak olmayan işleri yaparken “TBMM üyeliği” unvanını kullanamayacakları öngörüldü.

KILIÇDAROĞLU: "İMZANIZI ÇEKİN"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise Grup yöneticilerine ‘imzaları çekin’ talimatı verdiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’nun, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin CHP Denizli Milletvekili Cihaner ile ilgili verdiği ‘davaya zorla getirilmesi’ kararına tepki gösterdiği ve “Polis ruhsat sordu diye itibarlarının zedelendiğini söyleyenler milletvekilinin polis zoruyla mahkemeye götürülmesine ses etmiyorlar. Böyle iki yüzlülük olmaz” dediği ve tekliften imzaların çekilmesini istediği öğrenildi. MHP de tekliften imzasını çekmişti. Ak Parti 'de ise teklif ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak MYK'da yeni bir değerlendirme yapılacağı da ifade ediliyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.