1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Ünzile Yüksel'den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

Ünzile Yüksel'den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü mesajı

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Sayın Avukat Ünzile Yüksel 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle yazılı basın açıklaması yaptı

A+A-

"Değerli vatandaşlarımız; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle, bu farkındalık gününde hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

İYİ Parti olarak ilk günden beri, toplumun her kesimine karşı son derece duyarlı olduk. Özellikle engelli vatandaşlarımızın sorunlarına ayrı bir önem verdik ve bundan sonra da vermeye devam edeceğiz.

TÜİK verilerini temel aldığımızda, bugün ülkemizde 10 milyon dolayında engelli vatandaşımızın olduğunu biliyoruz.

Tüm vatandaşların, insana yakışır şekilde yaşaması gerektiğini, tüm hak ve özgürlüklerden rahat bir şekilde yararlanması gerektiğini, temel ilke olarak benimsemiş bir partiyiz. “Her insan eşittir ama bazıları daha eşittir” anlayışını kesinlikle reddetmekteyiz. Bu nedenledir ki engelliler konusunu, bir yaşam hakkı olarak görmekteyiz. Engelliler dâhil ülkemizde yaşayan herkesin, eşit ve erişilebilir ortamda yaşamayı hak ettiğine inanmaktayız. İYİ Parti olarak, engellilik konusunu, insan hakları meselesi olarak görmekteyiz. Engellilerin haklarını insan haklarının ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirdiğimizden, engellilerin toplumsal yaşamın her alanında ayrımcılığa uğramaksızın, diğer bireylerle eşit katılımını savunmaktayız. 

Değerli vatandaşlarımız; iyi bir Türkiye için yola çıkmış bulunmaktayız. Biliyoruz ki bu yolda iyi yaşamlar inşa etmek hayal değil. Engelli vatandaşlarımızın yüksek yaşam koşullarına kavuşması, herkes gibi tüm hak ve özgürlüklerden sonuna kadar faydalanması sanıldığı kadar zor değil. Öncelikleri doğru belirlediğimizde, kaynakları hakça paylaşıldığımızda, aklı ve vicdanı öne çıkaran politikalar ortaya koyduğumuzda, sorunların üstesinden rahatlıkla geleceğimizi biliyoruz.

Bireylere engelli veya engelsiz olarak bakıp, kişileri biz ya da ötekiler diye ayırmayı reddetmekteyiz. Engelliliği farklılık, bedensel ve nörolojik çeşitlilik olarak görmekteyiz.

İYİ Parti olarak sadaka kültürünü reddetmekteyiz. İktidar olduğumuzda, engellilere yönelik olarak, eğitimden sağlığa, adaletten ulaşıma, istihdamdan sosyal yaşama kadar her alanda hak temelli politikalar üreteceğiz. 

Mevcut önyargıları, klişeleşmiş değerleri, erişilmez eğitim sistemini, erişilmez sağlık sistemini, erişilmez bilgiyi, erişilmez binaları tamamen reddetmekteyiz.

İYİ Parti olarak, "Evrensel Tasarım" bakış açısıyla ürünlerin, çevrenin, programların ve hizmetlerin özel bir ek tasarıma veya düzenlemeye gerek duyulmaksızın mümkün olduğunca herkes tarafından erişilebilecek ve kullanılabilecek şekilde tasarlanması gerektiğine inanmaktayız.

Bugünkü mevcut durumda, engelli vatandaşlarımıza bütçeden layık görülen miktar %1 civarındadır. Örnek verecek olursak, bu oran İngiltere’de yüzde 6.4’dür.

Mesela, dolar bazında 2021yılında engellilere yönelik ayrılan bütçe, 2019 yılı bütçesine göre %35 daha azdır.

Maalesef engelli vatandaşlarımız, yüksek kur ve enflasyona kurban edilmiştir.

Bununla beraber, sağlık kurulu raporlarındaki kriterler değiştirilerek, binlerce engelli vatandaşımız mağdur edilmiş, kimilerinin maaşlarını kesilmiş, kimilerinin ehliyetleri ellerinden alınmıştır.

Değerli vatandaşlarımız, sorunlarınızı biliyor, tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

İktidarımız döneminde uygulamayı planladığımız bazı politikalarımızı sizinle paylaşmak isterim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim;

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve İYİ Parti Engelliler Bildirisi tüm politikalarımızda temel referans noktamız olacaktır.

  • İstihdam kotası devlet kadrolarında %6’a özel sektörde %4’e çıkarılacaktır.
  • Uygulayacağımız Destekli İstihdam Modeli ile özel sektörde, çok daha fazla engellinin iş bulmasına olanak sağlanacaktır.
  • Engellilerin kendi işini kurmalarını teşvik etmek adına, vergi muafiyetleri yeniden düzenlenecektir.
  • Engellilere yapılan sosyal yardımlar, işe başlamaları halinde de devam edecektir.
  • Engelli öğretmenlerin atanmalarına hız verilecektir.
  • Ortez, protez gibi destekleyici ürünler için ödenen miktarın piyasa koşullarına göre yeniden belirlenmesi sağlanacaktır.
  • Özel eğitim okullarındaki ders saatleri engellilerin lehine yeniden düzenlenecektir.
  • Engelli maaşları, engellinin kendi geliri göz önünde bulundurularak tespit edilecektir.
  • Şehir içi ve dışı otobüsler, metro ve tramvaylar, dolmuşlar, taksiler, vapurlar istisnasız tüm ulaşım alanları erişilebilir hale getirilecektir.
  • Engelli bireye bakmakla yükümlü aile bireylerine özellikle annelere emeklilik hakkı verilecektir.
  • Engellilerin sınava girerken karşılattıkları zorluklar giderilecek, adil bir sınav sistemi getirilecektir.
  • Özellikle dar gelirli engelli vatandaşlarımızın da uygun fiyatlarla araba sahibi olabilmelerine imkan sağlamak adına yurt dışından ithal edilen engelli arabalarında aranan yaş sınırı 10 yıla çıkarılacaktır.

Burada sayamadığımız çok sayıda projeyi iktidar olduğumuzda hayata geçireceğiz.

Değerli vatandaşlarımız.

Beklentilerin ve ümitlerin tükendiği bu dönemde, her vatandaşımızın olduğu gibi engelli vatandaşlarımızın da umudu olmaya devam edeceğiz.

Kimsenin endişesi olmasın. İktidarımızda, umutların ve hayallerin yeniden yeşertildiği, siyasi kaygılardan uzak, insan onuruna yaraşır bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz.

3 Aralık Dünya Engelliler gününün ve bugünde yapılan etkinliklerin, engelli vatandaşlarımızın fark edilmesine, layık oldukları yaşam koşullarının oluşmasına vesile olmasını dilerim."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum