1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Unutmayalım: Ölüler altın takmaz.

Unutmayalım: Ölüler altın takmaz.

İZMİR-BERGAMA, EŞME, SİVRİHİSAR HAVRAN / KÜÇÜKDERE ELELE HAREKETİ BASINA AÇIKLAMA YAPTI

A+A-

İzmir-Bergama,Eşme, Sivrihiasar, Havran/Küçükdere Elele Hareketi Sözcüsü Merih YÜCEL tarafından yapılan açıklama aynen şöyle;

BASIN AÇIKLAMASI

     Enerji Bakanı,  dokuz ay önce , Soma’da bir ocak açılışında: “ Soma Madencilik en güvenilir ocaklara sahiptir.”Demişti. 

     Şimdi Soma’daki felaketten bahsediliyorken, Efemçukuru altın madeni, siyanür kullanmadığı için, en güvenli maden olarak gösteriliyor.

     Oysa, hepimiz çok iyi biliyoruz ki: Ülkemizde işletilen bütün madenler kirletici ve öldürücüdür. Kömür madeninde, karbonmonoksit ve metanın etkisi ile ani ölümler, altın madenlerinde de, başta arsenik olmak üzere diğer ağır metallerin zehir etkileriyle, uzun sürede,  kanser ve çeşitli hastalıklardan  yavaş  ve  işkenceli  ölümler gerçekleşmektedir.

      Efemçukuru’nda, Bergama ve Kışladağ’daki gibi siyanür kullanılmıyor. Orada, galeriler kazma ile açılırken de ağır metaller serbestleşiyor ve  cevherli kayaçlardan altın, kalsinasyon (kavurma) ve flotasyon (yüzdürme ) işlemleriyle ayrıştırılıyor.  Kavurma işlemiyle atmosfere salınan, karbon di oksit, kükürt di oksit ve azot oksitler, havada su ile birleşip, nitrik, karbonik ve sülfürik asitlere dönüşüp,  toprağa yağmurla gelip, orada  milyonlarca  yıldır masum, uyuyan ağır  metalleri bağlı oldukları sülfürlü bileşiklerden ayırıp, sulara karıştırıyorlar.  Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte gerçekleşen bu olay, bütün bölgenin  yerüstü ve yeraltı sularını toksik etkili ağır metallerle kirletiyor.

  Soma felaketinden sonra en temiz işletme diye gösterilen Efemçukuru altın madeni şirketi Tüprag, kapasitesini 2,5 kat arttırmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu iznini geçen yıl aldı. Buna göre ,  Tüprağ A.Ş.’nin 10 yıllık izni 25 yıla uzuyor. Şirket artık çok küçük zerreli (5 mikron) altının peşine düştü.  İşlenecek cevherli kaya miktarı  3,5 kat,  yüzeyde depolanacak olan flotasyon ( piritli) atığı  3,7 kat, ekonomik olmayan kayaç ( pasa)  5 kat artıyor.   Ve tabii ki asit maden drenajı dediğimiz yukarıda bahsettiğimiz olay da misli misli artıyor.

     Flotasyon (yüzdürme  ) işleminde kullanılan kimyasalların deşarjları ise tamamen  ölümcül nitelikte . Geçtiğimiz yıllarda, derelerde balıklar  ve dereden su içen hayvanlar öldü.

     İzmir Büyükşehir  Belediyesi’nin , kendi imkanlarıyla yapıp,hizmete sunacağı , 200 bin kişinin su ihtiyacını giderecek Çamlı Barajı Revize Planı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  ÇED olumlu  iznini vermedi .  Maden havzasında bulunan bu baraj yapılamazdı.  Zira , maden barajın sularını kirletecekti.  İzmir’in en arseniksiz bölgesi olarak bilinen bu yerde baraj izni verilmiyor EĞER İZİN VERİLİRSE MADENİN KAPATILMASI GEREKİR.  Ve kilometrelerce öteden , Gördes’ten İzmir’e DSİ  borularla su getiriyor. Arıtma tesislerini de Büyükşehir Belediyesi yaptırıyor.

    Dünyaca tanınan  organik üzüm bağları ile dolu olan  bu köyde ve havza içinde tüm derelerde, yer altı sularında, iki misli daha  toksik ağır metal  riski bulunmaktadır.  İzmir’in su ihtiyacının %40’ını karşılayan  Tahtalı barajı, diğer barajlarımızdan  Balçova ve Beyler Baraj’ları,  Menderes, Seferihisar, Güzelbahçe, Urla ilçelerinin  tüm yerüstü ve yeraltı suları kirletilecektir. 

     Biz ELELE Hareketi olarak, bu , yaşamı kirleten  ve öldüren  madenciliğe “DUR” demek ,  kapasitesini arttırmasına ”DUR” demek için geçen yıl  dava açtık. İzmirlilerin ve tüm yaşam formlarının sağlığını korumak için dava açtık.  Büyükşehir Belediye’mizi ve tüm ilçe belediyelerini ve tüm odalarımızın, STK’ların,  halkımızın desteğini bekliyoruz.

      Ülkemizde , yaşamı tehdit ederek  faaliyet gösteren  bütün yerli ve yabancı maden  şirketleri, işlerini bitirip, altın külçelerini , gümüş, bakır ve nikellerini  alıp, götürdüklerinde  ,bölgede,  zehirlenmiş topraklar ve  zehirlenmiş suları da bırakıp, gideceklerdir.  Bu konu çok ama çok önemlidir. Bilim insanlarımıza bu konuda kulak verelim . Doğru kaynaklardan bilgilenerek ülkemizdeki yaşamı savunalım.  Çocuklarımıza temiz ve yaşanabilir  bir çevre bırakabilmek istiyorsak bu uyarıları önemseyelim. Yaşam paradan çok daha değerlidir.  Unutmayalım: Ölüler altın takmaz.

İZMİR-BERGAMA, EŞME, SİVRİHİSAR HAVRAN / KÜÇÜKDERE ELELE HAREKETİ

İletişim: :Merih Yücel:o536 659 19 24

Turgut İnel:o532 582 31 25

Cezmi Tomrukçu:0546 211 23 71

 

e-posta:[email protected]

 

 

İZMİR-BERGAMA, EŞME, SİVRİHİSAR HAVRAN / KÜÇÜKDERE ELELE HAREKETİNİ OLUŞTURAN KURULUŞLAR

TMMOB Kimya Müh. Odası Ege Bölge Şb.

TMMOB Çevre Müh. Odası İzmir Şubesi

TMMOB Elektrik Müh. Odası İzmir Şb.

TMMOB Gemi Müh. Odası İzmir Şb.

TMMOB Gıda Müh. Odası Ege Bölge Şb.

TMMOB Har.ve Kad.Müh. Odası İzmir Şb.

TMMOB İç Mimarlar Odası İzmir Şb.

TMMOB İnşaat Müh. Odası İzmir Şb.

TMMOB Jeofizik Müh. Odası İzmir Şb.

TMMOB Jeoloji Müh. Odası İzmir Şb.

TMMOB Makine Müh. Odası İzmir Şb.

TMMOB Metalurji Müh. Odası

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şb.

TMMOB Orman Müh. Odası Ege Bölge Şb.

TMMOB Peyzaj Mim.Odası İzmir Şubesi

TMMOB Şehir Plan. Odası İzmir Şubesi

TMMOB Tekstil Müh. Odası İzmir Şb.

TMMOB Ziraat Müh. Odası İzmir Şb.

İzmir Barosu                                   

İzmir Tabip Odası

İzmir Eczacı Odası

İzmir Ser. Muh. Mali Müş. Odası

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şb.

Birleşik Sağlık-İş

Emek Partisi

Özgürlük ve Dayanışma Partisi

Eşitlik ve Demokrasi Partisi

Bergama Çevre Yürütme Kurulu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği

ÇÖYDER

İnsan Hakları Derneği

İnsan Hakları Vakfı

68’liler Dayanışma Derneği

Ege 78’liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği

Mülkiyeliler Birliği

KESK İzmir Şubeleri Platformu

DİSK

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

Ege Doğa Derneği

Bireysel Katılımlar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.