1. YAZARLAR

  2. Yalçın ERDEBİL

  3. Ülkücü dünya görüşüne göre milliyetçilik
Yalçın ERDEBİL

Yalçın ERDEBİL

YAD
Yazarın Tüm Yazıları >

Ülkücü dünya görüşüne göre milliyetçilik

A+A-

Ülkücü dünya görüşüne göre milliyetçilik; Milletini ve milletini meydana getiren milliyet unsurlarını sevmek, korumak, yükseltmek ve yüceltmek ülküsüdür.

Bu tarife göre bir ülkücü, Türk milletini meydana getiren unsurların tamamını koşulsuz sevmelidir. Şu yada bu sebeple, milletini meydana getiren unsurların bir kısmına karşı dışlayıcı, ayrıştırıcı bir tutum içine girmemelidir. Hatta farklılıklarıyla beraber milletini bütün olarak korumak, kollamak ve yüceltmekle yükümlü olduğunun bilincinde olmalıdır.

Buna göre ülkücü, milletine gönülden bağlı her ferdinin düşünce, kanaat ve inanç özgürlüğünün yılmaz savunucusu olmak zorundadır. Ülkücü, Türk milletini meydana getiren unsurlardaki farklılıkları, milletin zenginliği olarak kabul etmelidir. İç ve dış düşmanların ayrıştırıcı projelerine ve milleti bölme ve parçalama girişimlerine karşı uyanık olmalı, gerekli tedbirleri zamanında almalıdır. Bu konuda ülkücülerin dikkat etmesi gereken önemli hususlardan birisi, mezhep ayrımcılığına karşı çıkılmasıdır. Türk milletini mezhep düşmanlığı oluşturmak suretiyle bölmeye çalışanlara imkan verilmemelidir. Cemaatlerin de ayrıştırıcı ve diğer cemaat ve grupları dışlayıcı ve ötekileştirici çalışmalarına fırsat verilmemelidir. Belli bir grup yada cemaatin devlette yoğun olarak örgütlenmesinin önüne geçilmesi ve önleyici gerekli tedbirlerin alınması için kamuoyu oluşturmaya çalışılmalıdır. Türk milliyetçisi körü körüne particilikten de kaçınmalıdır. Miletin yanında olan partilere destek verirken. Türk milletinin ideallerine zarar veren partilerin de karşısında olmalıdır. Yine milletler büyüdükçe, bünyesine katılan yeni unsurların kültürel farklılıklarının, Türk kültürü içine manevi değerlerle uyum sağlayacak bir biçimde alınması da milletin geleceği için önem arzetmektedir. Millete sonradan katılan unsurların aidiyet duygusunu zedeleyici her türlü propagandayla baş edilebilmelidir.

Bu amaçla Türk milliyetçisi  fikirsel gelişimine öncelik vermelidir. Türk milletinin ideallerini öğrenmeli ve içselleştirmelidir. Unutmamak gerekir ki, her milletin idealleri birbirinden farklıdır. Göktürkler'in, Karahanlılar'ın, Osmanlı'nın idealleri birbirinden farklı olduğu gibi, Rus'un, İngiliz'in, Fransız'ın idealleri de birbirinden farklıdır. Hatta zaman geçtikçe ideallerde de farklılaşmalar olmaktadır. Buna göre Türk milletinin ideallerinin neler olduğu net biçimde ortaya konulmalı ve ülkücüler bu idealleri benimseyerek , ulaşmak için peşinden koşmalıdır. Türk milletinin ideallerinin başında Atatürk'ün 'YURTTA SULH CİHANDA SULH' ilkesi yer alır. Bir ülkücü bu ilkeyi temel ideal olarak almalıdır. Kurtuluş savaşının emperyalizme karşı yapıldığını da dikkate almalı ve her türlü emperyalizmle mücadeleye de önem vermelidir.

Türk milliyetçisi her dönemde ortaya çıkmış ve gelecekte de ortaya çıkacak zararlı fikir ve akımlarla, fikri mücadeleye  başat önem vermelidir.. Bunu gerçekleştirebilmek için, ülkücü sürekli okumalı ve kendini geliştirmelidir. Türk milliyetçisi donanımlı olmak zorundadır. Fikirle mücadele, karşı fikirle yapılmalıdır. Bu konuda rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş; 'Bir fikre, bir ideoIojiye, kendisinden daha üstün bir fikirIe karşı çıkıIır. Karşı fikir kaba kuvvetIe eziIemez.' diyerek görüşünü net biçimde ortaya koymuştur.

Ülkücü dünya görüşüne göre millletini koruma, adaletin sağlanması ile gerçekleştirilebilir.

Bir ülkücü milletin bütün fertlerine karşı adaletli olmalı, nerede bir ferdine karşı haksızlık yapılıyorsa, onun karşısına  dimdik ve güçlü bir biçimde çıkabilme cesaretini gösterebilmelidir. Bunun yolu da birlik olmaktan geçer. Ülkücüler birbirleriyle milletin menfaati için işbirliğini artırmalıdır. Şahsi menfaatlerin milletin menfaatinin önüne geçmesine izin verilmemelidir.

 Birlik olmanın önemini belirtmek ve ülkücüleri motife etmek için, rahmetli başbuğ; 'Kendinizi küçük görmeyiniz. SizIer büyük kuvvetsiniz. Vazifenizi hiçbir zaman unutmayınız. Kuvvet birIiktir. Dâvamızın geIeceği birIiktedir. BirIik, beraberIik içinde oImaktır.' demiştir.

Kısacası, ülkücüyüm demek yetmiyor, ülkücülüğün gereğini de yaşama geçirmemiz gerekiyor. Bu zor gbi görünse de Türk milletinin ideallerini içselleştirmeli ve yılmadan ulaşmak için peşinden koşmalıyız. Bu konuda da rahmetli Başbuğumuzun; 'İdeaIIer yıIdızIar gibidir. OnIara beIki uIaşamazsınız ama bakarak yönünüzü tayin edebiIirsiniz' sözü rehberimiz olmalıdır.

Yazımı rahmetli başbuğun ülkücüler söylediği 'Hepiniz birer Türk Bayrağı’sınız. Bayrağı IekeIemeyin, kirIetmeyin yere düşürmeyin.' sözüyle bitiriyorum.

Kalın sağlıcakla....

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum