1. YAZARLAR

  2. Ümit YALIM

  3. Türkiye-Libya Mutabakat Muhtırası yeniden düzenlenmelidir!..
Ümit YALIM

Ümit YALIM

YAD
Yazarın Tüm Yazıları >

Türkiye-Libya Mutabakat Muhtırası yeniden düzenlenmelidir!..

A+A-

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da İstanbul'da imzalanan Mutabakat Muhtırası'nın anlaşma haline getirilerek TBMM'nnin onayına sunulması bekleniyor. Türkiye ile Libya arasındaki deniz sınırını belirleyen Muhtıra'nın mevcut haliyle TBMM onayına sunulması halinde birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Çünkü anılan muhtırada belirtilen sınırların batısı, kuzeyi ve güneyinde bulunan 42 bin km²'lik Türk Kıt'a Sahanlığı, Yunanistan tarafıından 2014 yılında parsellenerek satışa çıkarıldı.

Yunanistan, Girit güneyinde hâlihazırda işgal altında bulundurduğu 3 Türk adasına ait karasuları ve kıt'a sahanlığını 7 parsele ayırdı. Lozan Antlaşması'nın 12'nci maddesine göre Türk egemenliğinde kalan Gavdos, Gaidhouronisi ve Koufonisi adalarının karasuları ve kıt'a sahanlığına ait 13, 14, 15, 17, 18, 19 ve 20 numaralı parselleri satışa çıkaran Yunanistan, satış duyurusunu 08 Ağustos 2014'de Yunan Resmi Gazetesi'nde, 13 Kasım 2014'de Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınladı.

Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti, söz konusu satış duyurusu ile ilgili olarak Yunanistan ve AB'ye itiraz etmedi, edemedi. Çünkü, karasuları ve kıt'a sahanlığı satışa çıkarılan 3 Türk Adası, 2004 yılında Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde Yunanistan tarafından işgal edildi.

Erdoğan, Libya ile imzaladığı Mutabakat Muhtırası'nda 025° 30' 00" Doğu Boylamı'nın batısına geçemedi. Muhtıra'da sadece 15'inci parselin bir kısmına sınırlı giriş yapıldı.

Mutabakat Muhtırası ile Girit Adası'nın etrafında bulunan 5 Türk adası ile bu adalara ait 74 bin 860 km²'lik Türk Kıt'a Sahanlığı Yunanistan'a terk edildi. Terk edilen ve Yunan işgali altında bulunan Gavdos Adası'ndaki Yunan otelini, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un ETS Tur şirketi pazarlıyor.

Eylül 2018'de Yunanistan ile anlaşma imzalayan Exxon Mobil ve ortağı Qatar Petroleum, Total ve Hellenic Petroleum (HELPE) şirketlerinin önümüzdeki dönemde Girit güneyi Türk Kıt'a Sahanlığı'nda petrol ve doğalgaz sondajı yapması bekleniyor.

Doğu Akdeniz’de yeni bir krizle muhatap olmamak için, 27 Kasım 2019 tarihli Türkiye-Libya Mutabakat Muhtırası, Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesi esaslarına göre yeniden düzenlenmeli ve Libya ile Münhasır Ekonomik Bölge Sınırlandırma Anlaşması yapılmalıdır.

Mutabakat Muhtırası’nda belirtilen deniz sınırları, yeniden düzenleme yapılmadan ve mevcut haliyle TBMM onayına sunulursa, kanun tasarısına “Türkiye, anılan sınırların batısı, kuzeyi ve güneyindeki deniz yetki alanları üzerindeki haklarını saklı tutmaktadır” ifadesi eklenmelidir. Aksi halde, yabancı petrol şirketlerinin Girit güneyi Türk Kıta Sahanlığı’nda petrol ve doğalgaz sondajı yapmasının önünde hiçbir engel kalmaz.

İktidar Partisi ve muhalefet partilerinin milletvekilleri bu konu üzerinde hassasiyetle durmalı ve Türkiye’nin Deniz Yetki alanlarına sahip çıkmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.