1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. TÜRK TELEKOM VE PTT´YE AÇIK ÇAĞRI

TÜRK TELEKOM VE PTT´YE AÇIK ÇAĞRI

Telekomcular derneği basın açıklamasıdır.

A+A-

PTT ve Türk Telekom 172 yıllık bir gelenekten gelen güzide kurumlarımızdır.

Posta Nezaretinin kurulduğu 23.Ekim.1840 gününden bu yana, PTT ve Türk Telekom’da çalışan herkesin bu iki kurumun gelişmesinde önemli payları olmuştur.

Aramızdan Refik Halit gibi işbirlikçiler de çıksa, İstiklal Savaşımızda Tahsin Pere’ler, Manastırlı Hamdi’ler başta olmak üzere tüm postacılar, telgrafçılar görevlerini büyük fedakarlıklarla yürütmüşlerdir.

Mustafa Kemal Atatürk PTT Çalışanlarının İstiklal Savaşımıza katkılarını şu sözlerle ifade etmiştir. “Umum Telgrafçılarımızın, Teşebbüsat ve Harekâtı Milliyemize İfa Eyledikleri Fedâkarane Hizmetlerinin Milli Tarihimizde Mühim Mevkii Vardır. Kendilerine Bugün Alenen Teşekkür Etmeği Bir Vazife Borç Addederim”

İstiklal Savaşının Kahraman Telgrafçılarının en bilinenlerinden birisi de; İstanbul’un işgalini zor şartlarda Ankara’daki TBMM Hükümetine bildiren Manastırlı Hamdi Efendidir. Atatürk, Manastırlı Hamdi Efendi’ye Nutuk’ta yaklaşık bir buçuk sayfa yer ayırmış ve O’na Martonaltı soyadını vermiştir.

Bizler O kahramanlara minnet borçluyuz.

Kurumlar kahramanlarını bilmek, hatırlamak ve yaşatmak zorundadırlar.

PTT, özellikle Rahmetli Servet Bilgi’nin Genel Müdürlüğü döneminde, PTT’ye hizmet etmiş eski değerlerini anmaya önem vermiş, Manastırlı Hamdi’nin Konya’daki mezarı yaptırılmış ve Konya’daki bir caddeye O’nun adının verilmesi sağlanmıştır. Hatıra pulları bastırılmıştır.

Daha sonraki dönemlerde de gerek PTT’de, gerekse Türk Telekom’da Posta ve Telekomünikasyon hizmetlerine katkıda bulunanlar için zaman zaman anma toplantıları yapılmış, yayınlanan dergilerde bu konulardaki makalelere yer verilmiştir.

Ancak, son on yılda gerek Türk Telekom, gerekse PTT’nin* Manastırlı Hamdi’yi anmak için bir toplantı yaptığını, etkinlik düzenlendiğini hatırlamıyoruz.

Derneğimiz son üç yılda, Türk Telekom’un yaptırdığı okullara, Manastırlı Hamdi, Tahsin Pere, Fikret Yücel, Servet Bilgi gibi meslek büyükleri ile Terör saldırıların sonucu görevi başında şehit olanların isimlerinin verilmesini , PTT ve Türk Telekom’un meslek büyükleri için anma toplantıları düzenlemesini defalarca talep etmiş, bu konuda basın açıklamaları yapmış, web sitesinde konuyu gündeme taşımıştır.

Ama ne yazık ki; gerek PTT, gerekse Türk Telekom yetkilileri bu konuda duyarsız kalmıştır.

Manastırlı Hamdi Efendi’yi 9.Aralık.1945 günü kaybetmiştik. Yani iki hafta sonra Manastırlı Hamdi Efendi’nin ölüm yıldönümü. PTT ve Türk Telekom Yetkililerine, ileride mazeret ileri sürememeleri için şimdiden hatırlatıyoruz.

PTT ve Türk Telekom yetkililerine diyoruz ki;

9 Aralık’da Tüm PTT ve Türk Telekom İşyerlerinde Manastırlı Hamdi’yi anma programları düzenleyin…

Türk Telekom, yaptırdığı Okullara O’nun adını versin…

PTT de, O’nu anmak için bir seri pul çıkarsın…

Bir meslek büyüğümüz için çok şey mi istiyoruz…

 

TELEKOMCULAR DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

 

*PTT Genel Müdürlüğü’nün son yıllarda “İstiklal Harbimizde PTT”, “Türkiyede Posta Telgraf veTelefon Teşkilatının Tarihsel Gelişimi”, “Geçmişten Günümüze Posta” isimli gerçekten çok önemli eserleri yayınlayarak kurumsal geçmişine sahip çıkmaya çalıştığını belirtmek de, bir hakkın teslimi olacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.