1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türk dünyasının bilge hocası vefat etti

Türk dünyasının bilge hocası vefat etti

İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Kanser hastalığı nedeniyle iki gün önce vefat eden Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı kurucusu Prof. Dr. Turan Yazgan, Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verildi

A+A-

Yazgan için Fatih Camisi'nde düzenlenen cenaze töreninde, eşi Gülen ile çocukları Közhan, Korhan ve Karahan Yazgan taziyeleri kabul etti.

Turan Yazgan'ın Türk bayrağına sarılı tabutunun üzerine Doğu Türkistan ve Kırım Özerk Cumhuriyeti bayraklarının konulduğu görüldü.

Yakınları, Yazgan'ın tabutunun önüne gelerek dua etti. Törene katılan bazı kişiler, gözyaşlarını tutamadı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Numan Kurtulmuş, eski bakanlardan Yaşar Okuyan ve Hasan Celal Güzel, İlhan Kesici, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, bazı milletvekilleri, sanatçı Orhan Gencebay ile vatandaşların katıldığı törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da çelenk gönderdi.

Cenaze namazını kıldıran Emin Işık, daha sonra yaptığı konuşmada, Yazgan için söylenecek çok şey olduğunu belirterek, “Şu kalabalık, onun nasıl bir insan olduğunu söylemeye yeter. Son nefesine kadar her hizmete koşmuş, kendini milletine vakfetmiş bir insandı. Herhalde hocamızın ahireti dünyasından daha güzel olacaktır” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Yazgan'ın sakin ama kararlı bir insan olduğunu ve Türk dünyasında büyük hizmetler yürüttüğünü dile getirerek, “Büyük izleri vardır. Sevenleri sadece Fatih Camisi'nin avlusunda değil, dünyanın her yerindedir. Mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Sanatçı Orhan Gencebay da Türk dünyasının büyük bir üstadını kaybettiklerini belirterek, “Allah gani gani rahmet eylesin. O, verdiği bilgilerle, fikirleriyle hepimize ışık oldu. Son derece değerli bir üstadımızdı. Yaşamındaki görevini fevkalade yapan bir insan, nur içinde yatsın” diye konuştu.

Yazgan'ın cenazesi, ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından omuzlara alınarak, cenaze arabasına taşındı. Cenazeye omuz verenler arasında, Bakan Eroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de yer aldı.
Turan Yazgan'ın cenazesi, daha sonra götürüldüğü Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mezarlıktaki defin törenine MHP Genel Başkanı Bahçeli de katıldı.
 

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen bir açıklama yaptı

Bütün ömrünü canından aziz bildiği büyük Türk Milletine adayan, hizmet etmek için gecesini gündüzüne kattığı Türk Dünyasından izleri hiç silinmeyecek olan büyük dava adamı Prof. Dr. Turan Yazgan Hoca sonsuzluğa uçtu.

74 yıllık hayatında kendisini tanıyan herkes üzerinde büyük tesirler bırakan bilge bir adam ve son nefesine kadar Türk Milleti ve Türk Dünyasının sorunlarını çözmek için olağanüstü çalışma sergileyen son alperendi. Turan Yazgan Hoca, hem hayat nizamı hem de hizmetleriyle unutulmayacak eserlere imza attı. Yazgan Hoca, özellikle Ata yurdumuzda yaşayan soydaşlarımızın birbirleriyle ve Anadolu Türklüğü ile kaynaşması, duygu ve düşünce birliğinde buluşması için çok önemli faaliyetleri hayata geçirdi.

Turan Yazgan Hoca, ülkemizde birçok ilklere imza atarak ölümsüzleşti. Türk Dünyası terimini ilk yerleştiren, Türk liderlerini Türkiye'ye ilk getirip tanıtan, Türk topluluklarının bayraklarını ilk neşreden, Türk ülkelerinde açmış olduğu orta öğretim ve üniversitelerle ilk Türkçe eğitimi başlatan, ilk Türk Halkları Asamblesi Konferansını düzenleyen, Türkiye'de ilk Türk Kadın Kurultayını ve Türk Dünyası ile ilgili ilk Gençlik Şöleni düzenleyen Turan Hoca’dan başkası olmamıştır.

Prof. Dr. Turan YAZGAN, Türk Dünyasının bilinci daha doğrusu Korkut Atası konumunda olan büyük bir mücadele adamı ve aynı zamanda büyük bir sevdanın yılmayan önderi idi. İnanıyoruz ki; Hoca’nın gönül deryasının pınarı olarak vücut verdiği Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, onun eserlerini ve fikirlerini yaşatacak en önemli abide olarak varlığını sürdürecektir.

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen olarak Allah^tan rahmet, Türk Milletine ve Türk Dünyasına başsağlığı diliyoruz. Ruhu şad, mekânı Cennet olsun.

 

Turan Yazgan kimdir

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde 1938 yılında doğan Turan Yazgan, ilk ve orta öğreniminin ardından 1959 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni tamamladı.

İmar ve İskan Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı'nda “İktisadi Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yapan Yazgan, 1963 yılında İtalya'ya, Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere gitti. 1966 yılında İktisat Fakültesi'ne asistan olarak girdi. 1967 yılında “Şehirleşme Açısından Türkiye'de İş Gücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle doktorasını tamamladı. 1971 yılında “Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978 yıllarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığı'na sundu. 1979 yılında İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği ve anabilim dalı başkanlığı yaptı. 2000 yılında istifa ederek, üniversiteden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı'nın genel başkanlığını yürütüyordu. Evli olan Yazgan, üç çocuk babasıydı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.