1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. TSK'ya Osmanlı modeli önerisi

TSK'ya Osmanlı modeli önerisi

TSK’nın yapısı konusunda AK Parti ’nin yeni bir yapılanma modeli üzerinde çalıştığı öğrenildi.

A+A-

Osmanlı’nın son dönemlerindeki uygulamadan yola çıkılan çalışmaya göre, Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanması öngörülüyor.

Ancak kuvvet komutanları için de yeni bir yapılanma düşünülüyor. Buna göre de Kara, Hava, Deniz kuvvetleri komutanlıkları ayrı ayrı Savunma Bakanı’na bağlı olacak.

AK PARTİ'DE PARÇALI KOMUTA FORMÜLÜ

YENİ anayasa çalışmasında bölümler halinde önerilerini hazırlayan AK Parti, TSK’nin komuta yapısıyla ilgili yeni bir formül üzerinde çalışıyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın ve kuvvet komutanlıklarının ayrı ayrı MSB’ye bağlanması planlanıyor.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yasama başlığıyla ilgili tekliflerini sunan partiler yürütme bölümünü hazırlamaya başladı. Yürütme paketinin pazartesi komisyona teslim edilmesi kararlaştırıldı.

KOMUTANLIKLARIN HİYERARŞİSİ DEĞİŞİYOR

Ak Parti, yeni Anayasa’da Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarının hiyerarşik yapılanmasını kökten değiştirmeyi de değerlendiriyor. AK Parti’den bir kurmay, şu anda Başbakanlığa bağlı olan Genelkurmay Başkanlığı’nı Milli Savunma Bakanlığı’na bağlamayı öngördüklerini, ancak kuvvet komutanları için yeni bir yapılanma düşündüklerini belirtti. AK Partili yetkiliye göre, Kara, Deniz ve Hava Komutanlıklarının Genelkurmay yerine ayrı ayrı Milli Savunma Bakanı’na bağlı olması seçenekler arasında. Bu formülde kuvvet komutanları Genelkurmay Başkanı yerine doğrudan Milli Savunma Bakanı’na, yani siyasi iradeye karşı sorumlu olacak. AK Parti, gelecekte darbeleri engellemeye dönük bir yönetim biçimi olarak bu seçenek üzerinde duruyor. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun taslak raporunda da Genelkurmay’ın MSB’ye bağlanması öneriliyor.

VEKİLLERE YENİLEME ÖNERİSİ

AK Parti, komisyon görüşmelerinde parlamento için “yenileme seçimlerini” gündeme getirmeyi planlıyor. Bu yöntemde parlamentonun süresinin 5 yıla çıkarılması, ancak 3 yılda bir parlamenterlerin yarısının yenilenmesi, yenileneceklerin kurayla belirlenmesi düşünülüyor. Bu teklife göre başkan, cumhurbaşkanı ile aynı nitelikleri taşıyacak ve başkan yardımcısı ile birlikte seçilecek. Bakanlar, milletvekili seçilme niteliğine sahip olacak. Vekiller istifa etseler de bakan olamayacaklar. Başkan’a parlamentoyu feshetme yetkisi verilirse parlamento da başkanı düşürebilecek ve her iki otorite aynı anda seçime gidecek. ABD sisteminden farklı olarak büyükelçiler ve üst düzey bürokratları Başkan atayacak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.