1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Toktamış Hoca'ya veda

Toktamış Hoca'ya veda

Organ yetmezliği sonucu hayatını kaybeden Prof. Dr. Toktamış Ateş için uzun yıllar görev yaptığı İstanbul Üniversitesi' (İÜ) nde tören düzenlendi.

A+A-

TEDAVİ gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde organ yetmezliği sonucu hayatını kaybeden ve bugün toprağa verilecek olan Prof. Dr. Toktamış Ateş için uzun yıllar görev yaptığı İstanbul Üniversitesi' (İÜ) nde tören düzenlendi. Rektörlük binasındaki törene Ateş’in eşi Prof. Dr. Nevin Ateş ile kızı Ayşegül Ateş ve birlikte çalıştığı öğretim üyeleri katıldı.

Törende bir konuşma yapan ÖDP eski Genel Başkanı Ufuk Uras, Ateş’in hoşgörüsünden bahsetti. Uras, “ Türkiye’nin çok çalkantılı yakın tarihinde her zaman inatla birlikte yaşama kültürünü birarada siyaset yapmayı hoşgörüyü ve diyalogu savundu. Ülkesini ve ülkesinin değerlerini her zaman çok sevdi. Bu değerleri hiçbir şekilde birbiriyle vuruşturmadı, birbiriyle kavuşturmayı tercih etti. Birçok konuda farklı düşündüğümüzü bilmesine karşın asistanlığını yapmasını önermesi, o engin hoşgörünün sonucudur. Onunla beraber iktisat dergisini çıkardık. İktisat fakültesi mezunları cemiyeti haftalarını düzenledik. Sendika seminerlerine gittik “ dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZ HİZMETLERİ DOLAYISIYLA KENDİSİNE MİNNETTARDIR “

İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Ak ise “ Toktamış Hocamız yetiştirdiği öğrencileri, verdiği dersleri ve yazdığı eserleri konusunda üniversitemize akademisyen yetiştirme konusunda özverili çalışmalar yürütmüştür. Kendisine bundan dolayı gönülden müteşekkiriz. Üniversitemiz kendisine hizmetleri dolayısıyla minnettardır “ diye konuştu.

ÜNİVERSİTEDEN ALKIŞLARLA UĞURLANDI

Konuşmaların ardından Toktamış Ateş için dua okundu. Tören boyunca eşi Nevin Ateş ile kızı Ayşegül Ateş el ele tutuşarak birbirlerine destek verdi. Duaların ardından Toktamış Ateş’in cenazesi omuzlara alındı. Ardından da cenaze aracına konuldu. 69 yaşında vefat eden Ateş’in cenazesi Rektörlük binasından alkışlarla uğurlandı. Toktamış Ateş’in cenazesi Fatih Camii'ne götürüldü.

Önceki gün vefat eden Prof. Dr. Toktamış Ateş, Fatih Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

TAZİYELERİ EŞİ VE KIZI KABUL ETTİ

Prof. Dr. Toktamış Ateş'in cenazesi İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında düzenlenen törenin ardından Fatih Camii'ne getirildi. Ateş'in eşi Prof. Dr. Nevin Ateş ile kızı Ayşegül Ateş camide taziyeleri kabul etti. Cenaze namazına CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Ak Parti milletvekili Hakan Şükür, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, YÖK Eski Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, İstanbul Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Eski ANAP milletvekili İlhan Kesici, gazeteciler Uğur Dündar ve Abdurrahman Dilipak'ın yanısıra Türk Silahı Kuvvetleri mensupları, çok sayıda öğretim üyesi ve akademisyen de katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da cenazeye çelenk gönderdi

69 yaşında vefat eden Prof. Dr. Toktamış Ateş'in cenazesi öğle namazına müteakip cenaze namazı kılındı .Edilen dualar ve helallik alınmasının ardından Ateş'in Türk bayrağına sarılı tabutu omuzlarda cenaze aracına kadar taşındı. Ateş'in cenazesi Merkez Efendi Mezarlığında defnedildi.

"HOŞGÖRÜYE YELKEN AÇMIŞ ÇOK BÜYÜK BİR DEĞERDİ"

Cenaze töreninde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, "Türkiye'nin önemli bir şahsiyetini kaybettik. Bu tip insanların yeri çok kolay doldurulmuyor. Toktamış Ateş'in bu ülkeye çok büyük hizmetleri var. Yetiştirdiği öğrencilerle, hoşgörüsüyle, bakış açısıyla, toplumu uzlaştırıcı kimliğiyle Sayın Toktamış Ateş çok önemli bir değerdi. Önemli bir değeri kaybettik. Tüm ülkemizin başı sağolsun. Ailesine sabır diliyorum " şeklinde konuştu. Ak Parti milletvekili Hakan Şükür ise, Ateş'in yakınlarına başsağlığı dileyerek sözlerine başladı. Şükür, " Okuduğumuz takip ettiğimiz, değerli bir insandı. Herkese uyumlu olmaya çalışan çok demokrat bir insandı. Hoşgörüye yelken açmış çok büyük bir değerdi. Onun için burası bu kadar kalabalık. Mekanı cennet olsun. Nur içinde yatsın " dedi.

Abdurrahman Dilipak, Toktamış Ateş'i 12 Eylül'den önce Gazetecilik Meslek Yüksekokulunda öğrenciyken tanıdığını anlattı. Toktamış Ateş ile yaptıkları televizyon programından da bahseden Dilipak, " Çok kısa sürdü. 12 program 3 ayda sonuçlandı. Ama aromalı bir programdı. Hala tadı damaklarda. Önemli olan burada farklı ama barış içinde insanca, birbirinin sözünü kesmeden, aşağılamadan, onun yokluğu üzerine kendine varlık aramayan yapılan bir çalışmaydı. Biz barış ektik çocuklarımız özgürlük biçecek " dedi.

"BARIŞ, HOŞGÖRÜ VE DOSTLUĞUN SİMGESİ OLAN AYDINLARDAN BİRİYDİ"

Uğur Dündar ise "Son günler hepimiz için acı dolu geçiyor. Sadun Tanju ağabeyimizi de kaybetmişiz. Çok değerli bir gazeteci ağabeyimizdi. Toktamış herşeyden önce Vefa Lisesinden sınıf arkadaşımdı. Aynı sıralarda oturduk. Ağabeyi Vefa'lıydı. O da hayatını kaybetti. Toktamış 'ın annesi benim edebiyat öğretmenim Fikret Ateş hanımefendiydi. Bugün Türkçe'yi doğru ve iyi konuşuyorsak, herşeyden önce ona borçluyuz. Toktamış Türkiye'de barış, hoşgörü ve dostluğun simgesi olan aydınlardan biriydi. Eğer yaşamış olsaydı Türkiye'nin barış sürecine çok ciddi katkıda bulunmaya devam edeceğine de hiç kuşkum yoktu. Ama maalesef görüyorsunuz dünya hayat bir varmış bir yokmuş. Fani bir alemdeyiz. Allah geride kalanlara uzun ömür sabır versin. Onları da nur içinde yatırsın " diye konuştu. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ise, "Toktamış'ı asistanlığından tanırım. Ben Hukuk Fakültesinde doçentliğe hazırlanırken o da yeni asistan olarak üniversiteye girmişti. Dostluğumuz o tarihlerden başlar. Arkadaş canlısıydı, şen şakrak, çalışkan bir yapısı vardı. Cumartesi - Pazar günleri bile üniversitede olurdu. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.