1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Temiz sicil umudu

Temiz sicil umudu

Hükümet 200 bin memura geriye dönük 18 yıllık sicil affı getirmek için çalışma başlattı. Yeni düzenlemeyle atılma zorlaşacak, atılan memur geri dönecek. Disiplin cezası alan aday memurun memuriyet umudu devam edecek. Hiç disiplin cezası almayan memurlara

A+A-

 

‘Yüz kızartıcı’ suçu kapsamıyor

Disiplin cezaları, uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemenin durdurulması ile memurluktan çıkarmaya kadar uzanıyor. Ancak; devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçları nedeniyle oluşan disiplin cezaları kapsam dışında tutulacak.

Askeri personel kapsam dışında

Memura getirilen sicil affından Türk Silahlı Kuvvetleri, Uzman Jandarma Kanunu, Uzman Erbaş Kanunu ile Askeri Hakimler Kanunu’na tabi personel yararlanamayacak. Hakim ve Savcılar Kanunu’na göre verilen yer değiştirme cezaları ile emniyet hizmet sınıfına dahil personel ile çarşı ve mahalle bekçileri hakkında meslekten çıkarma cezaları da kapsam dışı bırakılıyor.

Memur adaylarına iyi haber

Aday memurlar 1-2 yıllık adaylık süresi içinde işe geç gelmek gibi küçük disiplin cezası aldıklarında dahi asil memurluğa geçemiyordu. Yeni düzenlemeyle aday memurların bu süre içinde işten atılması zorlaştırılıyor. Amirinin ‘uyarma’ cezasıyla bile memuriyetten atılabilen aday memurların böylesine ağır bir yaptırım yerine; ‘aylıktan kesme cezası alanların’ memuriyetle ilişiklerinin kesilmesi yönünde düzenleme öngörülüyor.

Uzaklaştırmalar zorlaştırılıyor

Hazırlanan tasarıyla memuriyetten atılma bir kademe zorlaştırılıyor. Tasarı, 657 sayılı Kanun’un 129’uncu maddesinde yer alan ‘memurluktan çıkarma cezası’ ifadesinin ‘kademe ilerlemesinin durdurulması ve memurluktan çıkarma cezası’ olarak değiştirilmesini öngörüyor. Düzenlemeyle memurun savunma hakkının kapsamı da genişleyecek. Memura, atılma öncesi kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesinin önü açılacak.

Parasal bir hak bulunmuyor

Hazırlanan af paketi, 2006’da çıkarılan ve 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 tarihleri arasında verilen disiplin cezalarının affına ilişkin 5525 sayılı aftan yararlanamayanlara da fırsat sunuyor. Taslak, disiplin cezaları nedeniyle kıdemi durdurulan, terfi alamayan bu kişilerin özlük hakları ve parasal yönden herhangi bir talepte bulunamayacaklarını hükme bağlıyor. Yani geçmişe dönük alacak hakkı olmayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.