1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Tekstilin yeni üssü Şanlıurfa

Tekstilin yeni üssü Şanlıurfa

TEŞVİK Yasası’nda pek çok avantaj sunulan 6’ncı Bölge’ye ilk kümelenme metoduyla yatırım hazır giyim ve konfeksiyon sektöründen geldi.

A+A-

 

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde, Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) adıyla kurulacak ve en az 5 bin kişiye istihdam sağlanması beklenen proje için beklenenin çok üstünde yatırım talebi geldi. İlk etapta devletin yapacağı alt yapı çalışmaları dahil 150 milyon dolar civarında olması beklenen yatırım orta vadede 500 milyon dolara kadar çıkabilecek.

ÖRNEK PROJE OLACAK

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, konfeksiyon ve hazır giyim sektörünün imalathaneden nakışçıya, aksesuvarcıdan düğmeciye bir bütün olarak HOSAB içinde yer alacağını belirterek, “Yatırımcı 6’ncı bölgenin bütün olanaklarından fadalanacak. Şu anda yer tahsisi yapıyoruz. Ortak alanlarda bütün firmaların ihtiyacını karşıyacak şekilde kreş, yemekhane, toplantı salonu olacak” dedi. Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü: “Demiryolunun oraya kadar uzatılması planlanıyor. Bu birkaç yıla kadar yapılırsa maliyetleri daha da düşürür.”

YATIRIM DALGASI YARATACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da, HOSAB’ın teşvik paketinden sonra somut olarak gerçekleşmiş tek yatırım olduğunu söyledi. Akbalık şu bilgileri aktardı: “Aşırı talep var. Burada yaratılan model diğer sektörlere de örnek olacak. Önce yan saniyiyi oturtacağız ardından ana sanayi gelecek. Bu eko sistem kurulunca dünya devleri bile yatırıma koşacak. Burada KOBİ ağırlıklı yatırımlar da olacak. Küçük yatırımlar da payılabilecek ama esası istihdam yaratıyor olması.”

Cuma günü tanıtılacak

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TİM Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi,  Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası aynı zamanda OSB Başkanı Sabri Ertekin’in katılacağı basın toplantısı ile 5 Nisan Cuma günü HASOP tanıtalacak.

6’ncı Bölge’nin avantajları

* TEŞVİK paketinde 6’ncı bölgede Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan 15 kent yer alıyor. Bölgedeki avantajlar şöyle:
* İşveren sadece asgari ücret netini ödeyecek. Vergi, SGK işveren hisseleri tamamen devlet tarafından karşılanacak.
* Firmalar yatırımın yüzde 50’sine, Organize Sanayi Bölgesi içinse yüzde 55’ine tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacak. 
Faiz desteği tavanları yukarı çekilecek.
* 31 Aralık 2013’e kadar başlanacak yatırımlarda sigorta primi desteği 10 yıl uygulanacak. 
* Bu tarihten sonra başlanacak yatırımlarda ise 7 yıl uygulanacak.
* Yatırımcı vergi indirimi desteğini yatırım döneminde elde ettiği kazançlara da uygulanabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.