1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Tanklar bu kez Musri'yi koruyor

Tanklar bu kez Musri'yi koruyor

Kahire'de dün yeni anayasa taslağını protesto eden muhaliflerle Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin taraftarları arasında çıkan çatışmalarda 6 kişi hayatını kaybetti 672 kişi yaralandı.

A+A-

Kahire DHA dün gece çatışmaların yaşandığı başkanlık sarayı önünde sabahlayan Müslüman Kardeşler (MK) ve tankları görüntüledi. Başkanlık konutunun güvenliğini sağlayan askerler, sarayın güvenliğini Cumhurbaşkanlığı muhafızlarına devretti. Sarayın bulunduğu Merganı caddesine tank birliği yerleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Mursi, sarayına girerken Mursi taraftarları Mursi'ye sevgi gösterileri ile karşıladılar. Müslüman Kardeşler üyeleri Başkanlık sarayı önündeki çimlerin üzerinde battaniyeler ve tanklar gölgesinde sabahladılar. Dualar ettiler, namaz kıldılar ve Kuran okudular.
 
Destekçilerden Mustafa Ahmed, “Başkanlık konutu önünden ayrılmayacağız ülkemizi kaosa sokmak isteyenlere fırsat vermeyecek. Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek vereceğiz" dedi. Mursi, sarayına girdikten sonra destekçileri, “Halk Başkanın kararlarına destek veriyor. Kurtuluş İslam'dadır ve Mursi meşru cumhurbaşkanımızdır" sloganları attılar.
 
Askerler, saray önünde güvenlik için tel barikatlar ördüler. Anayasa taslağını protesto edenler düzenlemelerin kimseye danışılmadan aceleyle meclise getirildiğini, siyasi ve dini özgürlüklerle kadın haklarının güvence altına alınmadığını bildiriyorlar. Muhalefet liderleri ortak bir açıklama yayımlayarak çatışmalardan Muhammed Mursi'yi sorumlu tuttu. 
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki, anayasa referandumunun daha önce ilan edildiği gibi 15 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirileceğini belirtti. Anayasa taslağındaki itiraz edilen maddelerin değiştirilmesi için diyalog kapısının açık olduğunu dile getiren Mekki, Cumhurbaşkanı'nın diyalogu acilen başlatmaya hazır olduğunu ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı eski adayı ve Anayasa Partisi Başkanı Muhammed El Bareday, ülkede devam eden şiddet olaylarından tamamen Mursi ve hükümetinin sorumlu olduğunu belirtti. El Bareday, Mısır sokaklarında
kutuplaşma ve bölünmenin daha ciddi sonuçlarının da olabileceğini söyledi. 15 Aralık'ta yapılacağı açıklanan anayasa referandumunun ertelenmesini isteyen El Bareday, Mursi'nin televizyona çıkıp diyaloga
hazır olduğunu açıklaması gerektiğini ifade etti. Hamdin Sabbahi ise, 22 Kasım'da yayınlanan deklarasyon sonrasında Tahrir Meydanında muhaliflerle beraber hareket eden Mısır Kıptiler Birliği'nin, Cumhurbaşkanı Mursi'nin meşruiyetini kaybettiğini bunun için Ordunun yönetime el koyması çağrısında bulunduğu kaydedildi.
 
Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Muhammed Rifae El-Tahtavi, Cumhurbaşkanı Mursi'nin bugün halka önemli mesajlar vereceği bir konuşma yapacağını duyurdu. Tahtavi, Mursi'nin göstericilere karşı şiddet kullanılmaması yönünde kesin talimat verdiğini de aktardı. 
 
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mursi'nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını referanduma sunma kararına yönelik protestolar devam ederken, Cumhurbaşkanı'nın 4 danışmanı ard arda istifasını açıkladı. Mursi'nin danışmanlarından Seyf Abdulfettah, Eymen es-Sayyad, İsmet Seyfuddevle ve Amr Leysi, Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa etti.
 
Danışma Heyeti'nde görev yapan Sayyad, kendisinin zaten bir hafta önce görevinden istifa ettiğini ancak bunu kamuoyuna duyurmadığını, istifa eden 4 danışmanın da Mursi'yi deklarasyonu geri alma konusunda ikna
edemediği için istifa kararı aldıklarını belirti.
 
Yarın, Cuma günü 'kırmızı kart' sloganı altında, Tahrir Meydanı'nda yeni bir gösteri çağrısı yapıldı. Medya organları tarafından kamuoyuna duyurulan 7 Aralık Cuma günü yapılacak gösteriye İslami hareketler dışındaki parti ve değişim hareketlerinin katılması bekleniyor.
 
Öte yandan Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi, Cemaat-ül İslamiye'nin siyasi kanadı Bina ve Kalkınma Partisi ve Selefi Nur partileri bu akşam Luksor şehrinde, "Allah'ın dinine yardım için evet" sloganıyla bir yürüyüş organize ettiklerini açıkladı. 
 
Müslüman Kardeşler Luksor şehri yönetimi yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, söz konusu yürüyüşün dün Mursi, anayasa beyannamesi ve anayasa taslağı aleyhinde yapılan gösterilere misilleme olarak düzenlendiği belirtildi.
 
Tahrir Meydanında bulunan muhaliflerin, bugün ikindi namazından sonra üç koldan Cumhurbaşkanlığı sarayına yürümeleri bekleniyor. 
 
Cumhurbaşkanı Mursi taraftarları 15 Aralık'taki referanduma kadar sarayın önünden ayrılmayacaklar. Öte yandan Selefi Nur Partisinin üyeleri şiddet olaylarına karışmamaları için uyarıldı.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.