1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. SPK Başkanı'na Meclis'te şok!

SPK Başkanı'na Meclis'te şok!

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu görüşülürken Ali Babacan öyle bir teklifte bulundu ki SPK'nın yönetimi tek maddeyle değişti .

A+A-

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen SPK tasarısının son gece görüşmelerinde Ekonomiden Sorumlu Başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın verdiği son dakika önergesinden sürpriz çıktı. Yapılan düzenlemeyle SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) Başkan ve üyelerinin görevlerine son verildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, kabul edilerek yasalaştı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tasarının geçici 7. maddesi üzerinde önerge verdi. Önergeyle, SPK başkan ve üyelerinin üyelikleri bu kanunun yayımı tarihinde sona erecek. Başkan ve üyeler, kalan görev sürelerinin sonuna kadar kurul başkanlık müşaviri kadrolarına atanacak ve başkan tarafından belirlenen istişare görevleri yürütecek. Kurum başkanlık müşaviri kadroları, herhangi bir sebeple boşalması ve bu kadrolara atanan başkan ve üyelerin görev sürelerinin sona ermesi halinde hiç bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak. Bu kadroya atananlara, mali ve sosyal haklar kapsamında yapılan ödemelere, görev süreleri sonuna kadar devam edilecek. Babacan’ın önergesi kabul edilirken, AKP ve muhalefet milletvekillerinin bulunduğu kulisler karıştı. Ekonomi yönetiminin SPK başkanı Vedat Akgiray’ın görevden alma gerekçesi anlaşılamazken, bir çok iddia gündeme geldi. Ancak hiçbir iddia henüz doğrulanamadı.

SPK BAŞKANI GÖREVİNDEN ALINDI

Hükümet, dün gece TBMM Genel Kurulu’nda Sermaye Piyasası Kurulu Yasası görüşülürken son dakika önergesiyle SPK Başkanı Vedat Akgiray ve yönetim kurulu üyelerinin görevlerine son vererek, müşavirliğe atadı. Bu karar yasa Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

TBMM’de bir anda şok yaşayan Akgiray, 2009’da Ak Parti hükümeti tarafından bu göreve getirilmişti.

Genel Kurul’da dün gece Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı görüşülerek yasalaştı. Tasarının görüşmeleri sırasında Ak Parti son dakika sürprizi yaparak SPK Başkan ve yönetim kurulu üyelerini görevden aldı.

Müşavir olarak atandılar

Geçici 7. madde üzerinde verilen önergeye göre SPK başkan ve üyelerinin üyelikleri bu kanunun yayımı tarihinde sona erecek. Başkan ve üyeler, kalan görev sürelerinin sonuna kadar görev yapmak üzere, kurul başkanlık müşaviri kadrolarına atanacak ve başkan tarafından belirlenen istişare görevleri yürütecek. Kurum başkanlık müşaviri kadroları, herhangi bir sebeple boşalması ve bu kadrolara atanan başkan ve üyelerin görev sürelerinin sona ermesi halinde hiç bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak. Atananlara, mali ve sosyal haklar kapsamında yapılmakta olan ödemelere, görev süreleri sonuna kadar devam edilecek.

Önergenin gerekçesinde, yönetim yapısında değişikliğe gidildiği belirtilirken, “Kanunun gerektirdiği yeni üye yapısının oluşturulabilmesini teminen mevcut Kurul başkanı ve üyelerinin görevlerine kanunun yayımı tarihinden itibaren son verilerek Kurul Karar organının yeniden teşkil edilmesi öngörülmektedir” denildi. Kararda Akgiray’ın Başkan seçilirken şirketlerini mevzuata aykırı şekilde birinci derece yakını olan kardeşine devretmesinin etkili olduğu öne sürüldü.

SPK’daki yeni düzenlemeler

* İMKB ve İstanbul Altın Borsası’nın yerine ”Borsa İstanbul” kurulacak.
* İMKB’nin İstinye’deki taşınmazları Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek.
* Yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan bilgi ve haber verenler, 2-5 yıl hapis cezası alacak.
* Halka açık ortaklıklar, kârlarını genel kurul tarafından belirlenecek kâr dağıtım politikaları çerçevesinde ve mevzuat hükümlerine uygun olarak dağıtacak.
* Üst üste 5 yıl dönem zararı eden halka açık ortaklıklarda, yönetim kuruluna aday göstermeye ilişkin imtiyazlar, SPK kararı ile kalkacak
* Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, ‘Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ olarak yapılandırılacak.
* Türkiye’de ilk kez merkezi takas uygulamasına geçilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.