1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. 'Rüyam çalındı' inadı

'Rüyam çalındı' inadı

Hasan Sancak isimli kişi gördüğü rüyayı noterde onaylattıktan 6 yıl sonra bir firma tarafından rüyasının reklam filmi olarak çekildiğini öne sürüp mahkemeye gitti ardından Yargıta'ya başvurdu, şimdide AYM ve AİHM gitmeye hazırlanıyor

A+A-

Samsun'un Alaçam İlçesi'nde 2000 yılında gördüğü bir rüyayı noterde onaylattıktan 6 yıl sonra bir meşrubat firması tarafından rüyasının reklam filmi olarak çekildiğini öne süren emekli öğretmen 57 yaşındaki Hasan Sancak, 'Rüyam çalındı' iddiasında yargıya başvurdu. Açtığı 7 bin liralık tazminat davasının reddedilmesi üzerine Yargıtay'a itiraz etti. Yargıtay da yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Sancak, kararı onayan hakimleri Adalet Bakanlığı'na şikayet ederken, Anayasaya Mahkemesi'ne, ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlandığını söyledi.

7 BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Aradan 6 yıl geçtikten sonra rüyasını anlatan metnin bir meşrubat firması tarafından reklam filminde kullanıldığını iddia eden Sancak, 2006 yılı Nisan ayında Samsun Cumhuriyet Savcılığı’na giderek noter onaylı rüyasının çalındığı ileri sürerek suç duyurusunda bulundu ve Samsun 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 7 bin liralık tazminat davası açtı.

Mahkeme, geçen Eylül ayında dava konusu olan rüya hakkında Ankara Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nden görüş istedi. Mahkeme tarafından gönderilen raporda, "Davacıya ait noter onaylı metnin FSEK (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) hükümlerine göre eser vasfını haiz olduğu, davacının eser sahibi sıfatı bulunduğu, dava konusu reklam filminin senaryosunun ise davacı eseri ile aynı veya benzer olmadığı, bu nedenle davacının mali haklarına tecavüz vuku bulmadığı kanaat ve sonucuna ulaşılmıştır" denildi. Samsun 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, bu rapor üzerine 2011 yılı Nisan ayında verdiği kararda emekli öğretmen Hasan Sancak’ın davasını reddetti.

KARARA İTİRAZ ETTİ

Hasan Sancak, karara itiraz ederek dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Ancak, Yargıtay 11’inci Hukuk Dairesi meşrubat firmasına ait reklam senaryosunun 2003 yılında yabancı bir şirket tarafından çekildiğini, önce Meksika’da, ardından Arjantin ve daha sonra da 2005 yılında Türkiye’de yayınlandığı belirterek yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Notere onaylattığı rüyası ile reklam filminde çok benzerlikler olduğunu söyleyen Sancak, "Ben rüyayı yatakta görüyorum. Reklamdaki genç koltukta. Ben rüyamda yattığım yerden kalkıyorum, bir şeyler arıyorum. Reklamdaki genç de yattığı yerden kalkıyor ve bir şey arıyor. Benim açlık ihtiyacım var. Reklamdaki gencin ise susuzluk ihtiyacı var. Ben buzdolabının kapağını açıp yiyecek arıyor, bulamıyorum. Reklamdaki genç buzdolabında içecek arıyor, o da bulamıyor. İkimiz de aradığımıza en sonunda ulaşıyor ve uyanıyoruz. Reklamda oynayan kişi de bulunduğu yerden uyanmaktadır. Rüyam ile reklam senaryosu bu kadar benzemektedir" dedi.

'SONUÇ ÇIKMAZSA ANAYASA MAHKEMESİSNE GİDECEĞİM'

Yargıtay 11’inci Hukuk Dairesi’nin verdiği kararı beğenmeyen ve bu karara imza atan hakimleri Adalet Bakanlığına şikayet ettiğini dile getiren Sancak, "Dosyada inceleme yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda çelişkiler vardır. Bilirkişi, taraflara ait senaryoları mukayese ettiklerini ileri sürülüyorlar. Oysa meşrubat şirketinin verdiği reklam filminin içinde bulunduğu CD’nin boş olduğunu da kendilerini söylüyor. İncelemeyi reklam filmi çekimi sırasında çekilen fotoğraflarla yapıyorlar. Bu büyük bir skandaldır. Hakimleri bakanlığa şikayet ettim. Buradan sonuç çıkmazsa önce Anayasa Mahkemesine oda olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağım" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.