1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Rum dominosu

Rum dominosu

Avrupa Birliği’nin iflasın eşindeki Kıbrıs Rum kesimine yardım etmek için ‘Mevduatlardan yüzde 10’a varan vergi al’ şartı getirmesi dün piyasalarda yeni bir kriz dalgası yarattı.

A+A-

 

AVRUPA Birliği’nin iflas aşamasına gelen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kurtarılması karşılığında mevduatlardan yüzde 10’a vardan vergi alma şartı piyasaların yeniden karışmasına neden oldu. Avrupa’da piyasalar bu haberin getirdiği panikle dün oldukça kötü bir gün geçirirken, “Güney Kıbrıs’taki vergi kararı acaba diğer Avrupa ülkelerine de yansıyacak mı” endişesi borsalarda sert hareketlere neden oldu. Asıl panik yaratan unsur ise İspanya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkeler içinde bu kararın yaygınlaştırılacağı iddiaları oldu. Bu da adeta Rumlardan domino etkisiyle tüm Avrupa’ya yayılacak yeni bir kriz olarak değerlendirildi.

PUTİN TEPKİ GÖSTERDİ

AB’nin Rum kararı özellikle Güney Kıbrıs’ta 32 milyar dolar civarında parası olan Rusya’da da büyük tepkilere yol açtı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün sabah Moskova’da ekonomiden sorumlu bakanlarla durum değerlendirme toplantısı yaparak, “Rum kesiminin hesaplara ek vergi kararı alması adaletsiz bir uygulama olur” görüşünü dile getirdi. Değerlendirme 
toplantısı ardından Putin’in konuya bakış açısını basına duyuran sözcüsü Dmitriy 
Peskov, “Başkan Vladimir Putin, Kıbrıs Rum Kesiminin yürürlüğe koymayı düşündüğü önlemlere olumsuz yaklaşıyor. Kıbrıs bankalarındaki hesaplara ek vergi konmasını adaletsiz adım olarak değerlendiriyor. Başkan Putin ayrıca bu niyetlerin hayata gerilmesinin çok tehlikeli bir durum yaratacağını düşünüyor” dedi.

RUSLARIN 32 MİLYAR DOLARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomiden sorumlu kurmaylarla Kıbrıs Rum Kesiminin alabileceği önlem kararlarını görüştüğü sırada niyetin kendisi bile Rusya borsasını vurmaya yetti. Rus borsası açılıştan kısa bir süre sonra yüzde 2.5 değer kaybetti. Dolar ile Euro fiyatı ise tırmanışa geçti. Sovyetler Birliğinin yıkılmasından bu yana Kıbrıs Rum Kesimi bankalarının kaynağı belli olmayan Rus sermayesine ev sahipliği yaptığı çoktan biliniyor. Binin üzerinde Rus şirket ve bankasının Rum kesiminde 32 milyar dolar civarında parası bulunduğu tahmin ediliyor. Rus vatandaşlarının yine Rum kesimindeki şahıs hesaplarındaki paralar ise 12 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Rusya hükümeti resmi yayın organı “Rossiyskaya gazeta” gazetesi pazartesi yayınladığı haberde “Rum yönetiminin kararı ne olursa olsun adadaki Rus hesapları şimdiden 3.5 milyar euro kaybetti” tespitinde bulundu.

Stella’nın tatili 2’nci kriz yarattı

AB’nin Brüksel’deki hesabı Lefkoşa’da tutmadı. 56 sandalyeli Rum parlamentosunda muhalefet partileri blok halde ‘hayır’ oyu kullanacaklarını açıkladı. Rum lider Nikos Anastasiadis’in, koalisyon ortağı DİKO’nun 8 milletvekiliyle birlikte 28 oyu bulunuyor. Yasanın geçmesi için salt çoğunluk, 29 oy gerekiyor. Muhalefet 28 oya ulaşınca, Rum lider parlamento toplantısını bir gün erteledi.  Ancak Rum lider kendi partisi DİSİ’nin de tam desteğine sahip değil. Oylama için en büyük eksiklik geçen hafta Arjantin’e giden DİSİ’nin kadın milletvekillerinden Stella Kriakidis oldu. Anastasiadis, Kriakidis’in hemen dönmesi talimatını verdi ancak Rum milletvekili zamanında Ada’ya dönemedi. Böylece  Rum parlamentosunun olağan üstü toplantısı üçüncü kez ertelendi.  Yeni erteleme olmazsa, bu akşam toplanacak.

Rum lider, Rehn’den yumuşama istedi

RUM lider Nikos Anastasiadis dün AB Komisyonu’nun mali işlerden sorumlu komiseri Olly Rehn’ı telefonla aradı ve “Bu yasa parlamentodan geçmez, anlaşmada yumuşama istiyorum” dedi. AB Komisyonu ve Merkez Bankası’ya görüşen Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris, “AB ile koşulları değiştirmek üzere anlaştım, halkın büyük bölümünü etkileyen 100 bin Euro’nun altındaki mevduatlardan neredeyse sıfıra yakın çok az vergi alınacak” dedi. Ancak konunun uzmanları yapılan ayarlamanın popülizmden öte bir anlamı olmayacağını belirtiyor çünkü Rum bankalarında 100 bin Euro’nun altında sadece 70 bin hesap bulunuyor.

Medvedev’den ültimatom

PUTİN’in ardından Rusya’da ikinci sert uyarı ise Başbakan Dmitriy Medvedev’den geldi. Medyedev, Rumlara sert ültimatom vererek, “Rus vatandaşlarının paralarını Rus bankalarında tutması elbette tercihimizdir. Ancak mevcut durumda Güney Kıbrıs bankalarında vatandaşlarımızın kayda değer hesaplarının akıbeti  söz konusu. Rum yönetimi mevduatlardan yüzde 10 gibi vergi alınmasını yürürlüğe koyarsa Rusya adayla ilişkilerini gözden geçirmek zorunda kalır. Kıbrıs yönetimi bunu göz önünde bulundurmalı” dedi.

Bankalar 2 gün daha kapalı

PARLAMENTO onayındaki ertelemeler 3 günlük tatilin ardından bugün açılması beklenen bankaları etkiledi. Alınan kararla Rum borsası ve bankaları bugün ve yarın da kapalı kalacak. Piyasalarda başlayan nakit sıkıntısının  5 güne uzayan tatil nedeniyle daha büyük sıkıntı yaratacağı belirtildi. Mevduata vergi yasası geçmeden bankalar açılırsa, halk ve yabancı sermaye tüm mevduatlarını boşaltacak. Uzmanlar, yasa geçse bile sermaye kaçışının gerçekleşeceğini belirtiyor.

Resmi hırsızlık

İNGİLİZ Daily Mail gazetesi, ‘Resmi hırsızlık” başlığını kullandığı haberinde Ada’da binlerce emekli İngiliz’in yaşadığını ve ikramiyelerini Rum bankalarına yatırdığını belirtti. İngilizler’in güney Kıbrıs’ta 3 milyar Euro yatırımları bulunduğu tahmin ediliyor. İngiliz Dışişleri Bakanlığı da Ada’ya seyahat edecek vatandaşlarına ‘yanınızda nakit bulundurun, bankalar kapalı’ uyarısı yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.