1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Rahim Cavadbeyli'nin yeni bir BORALTAN faciasına kurban edilmemesini istiyoruz"

"Rahim Cavadbeyli'nin yeni bir BORALTAN faciasına kurban edilmemesini istiyoruz"

Güney Azerbaycan Türk’ü Rahim Cavadbeyli'nin Türkiye Göç İdaresi'nce oturma izninin İPTAL edilerek İran'a iadesi tartışmaları sürerken Yeniden Aydınlanma Derneği, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

A+A-

"Güney Azerbaycan Türk’ü Rahim CAVADBEYLİ; öz yurdunda gördüğü baskı neticesinde bir müddet önce Azerbaycan sonra Gürcistan'da yaşamak mecburiyetinde kalmış, 2013’te de Türkiye’ye gelmiştir.

Şimdi ise, ilim ve fikir insanı CAVADBEYLİ’nin Türkiye Göç İdaresi'nce oturma izninin iptali söz konusudur. Rahim CAVADBEYLİ, Güney Azerbaycan Türkleri'nin sesidir. "Ses bayrağımız" olan Türkçe'nin savunucusu bir bilim insanıdır. Bu çerçevede resmî dili Türkçe olan Türkiye'nin ve anadili Türkçe olan Türkiye Türkleri'nin de sesi olmuştur.

Hal böyleyken, haklı mücadelesi sebebiyle İran'a  giremeyen Rahim CAVADBEYLİ'nin Türkiye'de oturum hakkının sonlandırılması, kendisinin İran molla rejiminin insafına teslim edilmesi demektir. 

Yakın tarihimizde BORALTAN köprüsünde Sovyetler Birliği'ne teslim edilen soydaşlarımızı hatırlayalım: 195 Türk kökenli Azerbaycanlı soydaşımız Sovyet askerleri tarafından katledilmişti. CAVADBEYLİ'nin Türkiye'de oturum hakkının sonlandırılması gerçekleşirse, bu durum yeni bir BORALTAN faciası olacaktır. 

Daha önce de İran’a iadesi söz konusu olmuş, aylarca geri gönderme kampında alıkonulmuş, iade gerçekleşmemişti.

Öz be öz bir Türk fikir insanının iadesi bu sefer gerçekleşirse bu eylem tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Biz, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bu kara leke ile anılmasını istemeyiz. Suriyeli Arap mültecileri 'Ensar' diyerek bağrına basan hükümet, soydaşı bir Türk için söz konusu iadeye asla izin vermemelidir.

Bu durum en hafif deyimi ile kabul edilmez bir çelişki örneğini teşkil etmektedir. Şöyle ki: Yerli ve millî olmaktan, dış politikada sağlam bir duruştan bahsedip, dış tehlikeler karşısında millî birlik çağrıları yapmaktan dem vurup, bir yandan da soydaşımız bir bilim insanını molla rejimine iade etme çelişkisini anlayamıyoruz.

Bu hal, varlığını Türk varlığına adayanlarda, uygulayıcıların Türk antipatisine sahip oldukları kanaatini uyandırmaktadır. 

Anlamak istemeyenlere kısaca açıklayalım: Yeniden Aydınlanma Derneği olarak Rahim CAVADBEYLİ'nin yeni bir BORALTAN faciasına kurban edilmemesi ve bunun için gereğinin yapılmasını istiyoruz! 

YAD Yönetim Kurulu adına
Genel Başkan
Halil KONUŞKAN"

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.