1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'Oğlum gelmeden beni gömmeyin'

'Oğlum gelmeden beni gömmeyin'

Kayıp ailelerinin sembol ismi haline gelen Berfo Kırbayır, 105 yaşında hayatını kaybetti. 33 yıl boyunca oğlu Cemil Kırbayır'ı arayan Berfo Ana vasiyetinde "Çocuğumun cenazesi gelene kadar beni gömmeyin" demişti

A+A-

Berfo Ana" olarak bilinen Berfo Kırbayır’ın oğlu Cemil Kırbayır, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltına alınmış ancak bir daha haber alınamamıştı.

Berfo Ana, ilerleyen yaşına rağmen, kayıp annelerin verdiği bütün mücadelelere katılmıştı. 105 yaşındaki Berfo Kırbayır, kayıp yakınları ile birlikte Başbakan Erdoğan’la da görüşmüş ve "Tek dileğim ölmeden oğlumun mezarını görebilmek" demişti.

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Ailesi, Berfo Ana’nın hayatını kaybetmesiyle ilgili bir açıklama yaptı:

"105 yaşında, oğlu Cemil Kırbayır'ın kemiklerini 33 yıldır arayan Berfo Kırbayır, bugün 05:00 civarı hayata gözlerini yumdu. En son mide kanseri teşhisi konan, ameliyat sürecini direnişiyle atlatan Berfo Anamız'ın sağlık durumu son günlerde kötüye gidiyordu. Berfo Ana, ömrünün son 33 yılını oğlunun kemiklerini bulmaya adamıştı. Annemizin, Cemil'in kemiklerini bulmadan toprağa gömülmesine sebep olan herkesin hak ettikleri cezaları almaları için, Kırbayır Ailesi olarak bu mücadeleyi sürdüreceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.

Cenazemiz yarın Ardahan Göle'de defnedilmek üzere İstanbul'dan yola çıkacaktır.

Hepimizin başı sağ olsun."



.

KENAN EVREN'E MEYDAN OKUMUŞTU

32 yıl boyunca oğlu 'Cemil gelir dışarıda kalır" diye kapısını kapatmayan Berfo Ana, tanımaz diye evini dahi boyatmamıştı.

12 Eylül Davası başladığında Kenan Evren'in karşısına çıkan Berfo Ana şunları söylemişti:

"'Ben ona oğlumu sağlam teslim ettim. Çıksın karşıma neden çıkmıyor. Onun ocağı söne, boynu devrile evi yıkıla! Bana cevap verecek. Çocuğun kaçmış diyor nasıl kaçabilir? Allah'ından bula .Bana oğlumun mezarını versinler, kemiklerini versinler. Allah affetsin onları, ben etmem."

'BERABER MEZARA GİDECEĞİZ'

Berfo Ana ölmeden önce verdiği vasiyette şunları söylemişti: "Ben başımı taşın üzerine koydum. Çocuğumun cenazesi gelene kadar beni gömmeyecekler. Çocuğumun cenazesi gelecek, ben göreceğim, beraber mezara gideceğiz."

'OMUZLARIMDA ÇOK BÜYÜK BİR YÜK VAR'

 

Annesinin ölümüyle ilgili konuşan Mikail Kırbayır, "Annemin hastalığı 32 yıldan beri yanan bir yürek. Gencecik yaşta kaybettiği 26 yaşındaki evladı Cemil’in acısı yıllarca yüreğini pişirmiştir. Bir asırı geride bırakmasına rağmen 3 ay öncesine kadar diriydi. Mide kanseri sonucu hayatını kaybetti. Annem öleceğini hissettiği anda, ’Beni çocuğumun kemiği bulunmadan defnetmeyin, mezara gömmeyin’ dedi. O bağlamda diyorum ki omzumuzda ağır bir yük var. Bu vasiyeti nasıl gerçekleştireceğiz. Yetkililer ne yapacaklar bekleyiş içerisindeyiz" diye konuştu.

Mikail Kırbayır, konuşmasının ardından annesinin karakalemden yapılmış resmini öptü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.