1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Off-shore mezarlık

Off-shore mezarlık

AB Maliye Bakanları dün akşam Brüksel’de yaptıkları toplantıda Güney Kıbrıs’ı vergi cenneti haline getiren off-shore bankacılık sistemini tamamen sona erdirdi. Böylece kişi başına milli geliri 30 bin doları aşan adada halk bir günde fakirleşti.

A+A-

 

GÜNEY Kıbrıs’ı on yıllardır Rus sermayesiyle vergi cenneti haline getiren off-shore bankacılık (Kıyı bankacılığı) sistemi dün akşam Brüksel’de toplanan AB Maliye Bakanları’nın kararıyla resmen sona erdi. AB bankası statüsündeki Rum bankalarında faizlerden alınan stopaj yükseltildi, kurumlar vergisi artırıldı, 38 milyar euroyu bulan Rus mevduatları ise, dörtte bir oranında yok oldu. Tasfiye sürecindeki Rum bankalarında hapis kalan milyarların uzun süreli kayıpları ise, çok daha büyük olacak. 

30 BİN DOLAR GELİR

Kıbrıslı Rumlar bugüne kadar iki önemli sektör sayesinde kişi başına düşen gelirlerini 30 bin dolara yükseltti. Biri turizm, diğeri, düşük vergiler sayesinde milyarlarca Euro topladıkları off-shore bankacılık sistemi. 2004 yılında AB’ye üye olan ve 2008 yılında da euroya geçen Rumlar, Dünya Bankası’nın 2009 yılı verilerine göre, 30 bin 936 dolarlık kişi başına düşen milli gelire ulaştı.

‘KARA PARA’NIN SEVDİĞİ YER

Rus Oligarkların (Sovyetler’in dağılmasından sonra zenginleşen Ruslar) en sevdiği AB ülkesi haline gelen Güney Kıbrıs’ta 3 önemli banka bulunuyor, Cyprus Bank, Laiki Bank (Halk bankası) ve Hellenic Bank. Özellikle Cyprus ve Laiki Bank, AB üyesi olmaları nedeniyle Yunanistan ve İngiltere’de şubeler açtı.  Diğer taraftan dün Adada’da ATM’lerden para çekme limiti 100 euroya kadar indirildi.

Brüksel’e el açtı

Rum parlamentosu geçen hafta, Euro bölgesi ve IMF tarafından onaylanan 10 milyar euroluk kurtarma paketini, AB genelinde güvence altına alınan 100 bin euronun altındakiler de dahil tüm mevduatlardan bir defalığına 5.8 milyar euroluk kesinti öngörmesi nedeniyle reddetmişti. Bunun üzerine bankaların kapalı tutulduğu ve kaos yaşanan Rum kesiminde yönetim, Rusya’dan beklediği desteği alamayınca tekrar Brüksel’e ‘el açmak’ zorunda kalmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.