1. YAZARLAR

  2. Halil KONUŞKAN

  3. MİLLETİN DEĞERİ AHLAKİ “İYİ”DİR
Halil KONUŞKAN

Halil KONUŞKAN

YAD Genel Başkanı
Yazarın Tüm Yazıları >

MİLLETİN DEĞERİ AHLAKİ “İYİ”DİR

A+A-

Ortak bir ahlaki yargının olup olmadığı veya olup olamayacağı bolca tartışılmıştır. Ünlü alman filozofu Immanuell KANT ortak ahlaki yargıların gerçekleşebileceği kanaatindedir. Ancak uzun bir zaman geçtikten sonra…

 
Zaman geçtikçe, toplumlar birbirlerine yaklaştıkça ortak etik değerler oluşmaya ve insanlığın ortak ahlaki yargıları belirmeye başlıyor. Birleşmiş Milletler ve Lahey Adalet Divanı’nın ilhamı Kant’a aittir. Onun yaşadığı dönemde insanlara çok uçuk gelen bu görüşler zamanla gerçekleşti.
 
Ancak, toplumların birikimleri içerisinde kesişim kümelerinden ortak ahlaki yargılara ulaşılabilecek olmasına rağmen her toplumun diğer toplumlarla kesişmeyen alanlarda kendi ahlaklarını yaşatacakları da bellidir.
 
Bu açıdan bakınca, toplumları diğer toplumlardan ayıran ve onları milletleştiren en önemli unsur ahlak olarak karşımıza çıkıyor. Zira ahlak kuralları toplumdan topluma değişir.
 
Türkler erkek erkeğe sarılabilirler ama öpüşmezler, Ruslar ise erkek erkeğe dudaktan öpüşür. Ruslar için bu davranış gayet normal olmasına rağmen Rus erkeklerinin yaptığı bu davranış bizim toplumumuzda ancak cinsiyet sapması olarak algılanır. Bu konu da oldukça fazla örnek var, ancak yazının ciddiyetine zeval gelmemesi açısından bu örnekle yetineceğiz.
 
Yeni kurulan İYİ PARTİ’nin ismi işte bu bakımdan çok önemlidir. Çünkü doğru mantıki, güzel estetik, İYİ ise ahlaki yargının değeridir.
 
Partinin kurucu mantığı toplumun bilinçaltına; “ben, seni sen yapan en önemli unsur olan ahlaki değerlerin savunucusu olacağım” diyor.
 
Önemli olan başka bir husus ise ülkemizin ve milletimizin birliğidir. Yıllardır bölücü bir terörbelası ile uğraşıyoruz. Hakikaten bir beka sorunu varsa, ülkenin birliği için en sağlam ve kaliteli yapıştırıcıyı öncelikle kullanmak gerekmektedir. 
 
Herkesin aynı soydan gelmesi ve aynı diyalektiği kullanması pek mümkün değil, ancak bir toplumda herkes aynı ahlaki kuralları içselleştirmiştir. Bu kuralları ihlal edenler bile kuralları inkâr etmez, suçlarını inkâr ederler.
 
Türkiye bir mozaik değil, mermerdir. Mermer yüzyıllar içerisinde oluşur ve mozaik gibi dağılmaz. Türk milletini de bir arada tutan yüzyılların birikimi ile oluşan ahlaki kurallardır. Hangi sosyal gruptan olursa olsun, hepimiz bu kurallarla bağlıyız. Bu kurallar bizi diğer milletlerden ayırıyor ve bizi biz yapıyorlar.
 
Ahlaki bir yargı olan İYİ’nin karşıtı yine bir ahlaki yargı olan KÖTÜ olduğuna göre; ahlaken kötü olan yolsuzluk, hırsızlık, adam kayırmacılık, yalancılık, iftira gibi kötülükler ile mücadele etmek için İYİ’nin yanında olmak gerekiyor.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.