1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Maaş yükseltmek için sınav kazanmak şart

Maaş yükseltmek için sınav kazanmak şart

Kamuda yükselmek ve maaşı artırmak için görevde yükselme sınavında başarılı olmak şart. Görevde yükselmeyle hizmetli memur olunca maaşı 200 TL, memur şef olunca maaşı 150 TL artarken, şef müdür olunca maaşı 1100 TL yükseliyor

A+A-

 

Kamu kurumlarında memurların görevde yükselmeleri veya mesleki ve teknik okulları bitirenlerin unvan değişiklikleri sınavla gerçekleşiyor. Hizmetli şoför; şoför memur; memur şef; şef de müdür olmak isterse, görevde yükselme sınavına giriyor. Yükselme için sınavda başarılı olması ve başarı sıralaması, atama yapılacak kadro sayısı içinde olması gerekiyor.

Ayrıca şoför, memur, şef gibi unvanlarda görev yapanların, mesleki veya teknik eğitim sonucu hak kazanılan unvanlara ilişkin görevlere atanmaları unvan değişikliği sınavı ile oluyor. Memurlar ‘görevde yükselme’ veya ‘unvan değişikliği’ sınavlarına kariyerlerini yükseltmek, özellikle de maaşını artırmak için giriyor.

Görevde yükselmeyle; 

- Hizmetli memur olunca maaşı yaklaşık 200 TL,

- Memur şef olunca maaşı 150 TL artarken,

- Şef müdür olunca maaşı 1100 TL’ye çıkıyor.

Unvan değişikliği sınavıyla; 

- Memur veya şef mühendis olursa 1000 TL,

- Memur unvan değişikliğiyle hemşire olursa da maaşı 200 TL artıyor.

Sınav yoksa yükselme de yok

‘Kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına dair genel yönetmelik’ uyarınca, kamu kurumları kendi personeli için, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerini çıkarıyor. Söz konusu yönetmelik uyarınca da müdür unvanına kadar memurlar, sınavsız görevde yükselemiyor veya unvanları değişemiyor.

Örneğin; memur unvanında görev yapan Ali Bey, mühendislik fakültesini bitirerek mühendis olduğunda, kurumu istese de sınavsız ‘mühendis’ kadrosuna atanamıyor. Kurumunun unvan değişikliği sınavı açması, Ali Bey’in de sınava girmeye hak kazanmış olması ve sınavda da başarılı olması gerekiyor. Unvan değişikliği sınavı açılmazsa Ali Bey’in ‘mühendis’ olarak atanması mümkün olmuyor.

Doktora yapan sınava girmiyor 

Memurların doktora öğrenimini bitirmesi halinde atanılacak görev için aranan ‘varsa’ toplam hizmet süresine sahip olmaları ve mevzuatla aranan öğrenim şartını taşımaları kaydıyla uzman veya aynı düzeydeki görevler ile daha alt görevlere sınavsız olarak atanması mümkün oluyor. Aynı şekilde memurlardan doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın mesleki veya teknik öğrenimle hak kazanılan görevlere atanabiliyor. Bu açıdan memurun, doktora yaparak görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavına girmeden idari uzman kadrosuna kadar yeni bir kadroya atanarak maaşını yükseltmesi mümkün.

Amirin inisiyatifi kaldırılmalı

Doktora yapmış memuru görevde yükselme sınavına tabi tutmadan üst görevlere atamada veya unvan değişikliği sınavına tabi tutulmadan, öğrenimleri ile hak kazandıkları kadrolara otomatik atanmalar da söz konusu değil. Atamaya yetkili makama, yönetmelikle inisiyatif verilmiş. Yetkili makam istemesi halinde sınavsız atama yapılıyor. Bu durumdan memurlar rahatsız oluyor.Doktorayı bitiren memurlar, atamaya yetkili makamın inisiyatifine kalmadan varsa boş kadrolara sınavsız atanmak istiyor. Memurlar kurumlarında boş kadro sayısından fazla doktora bitiren varsa da o zaman hizmet yılı, disiplin cezası almamış olma gibi kriterlere göre hakkaniyetli bir sıralama yapılarak yine sınavsız görevde yükselme ve unvan değişikliği talep ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.