1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kuşu sıkıp öldürmeyin

Kuşu sıkıp öldürmeyin

20 yıldır Hollanda’da bankası olan bir işadamı, Temmuz 2011’den bu yana Türk bankalarına 3 kat daha fazla sermaye yeterliliği isteyen Hollanda’nın Başbakanı Rutte’ye geçen hafta Ankara’da, ‘Kuşu çok sıkmayın, yoksa ölür’ mesajını iletti.

A+A-

 

HOLLANDA’da faaliyet gösteren ve 20 milyar Euro’nun üzerinde varlığı bulunan Türk bankalarının yönetici ve sahiplerinin, küresel kriz sürecinden bu yana Hollanda ekonomi yönetiminden kaynaklanan sorunlarını çözüm çabaları sürüyor. Hollanda’da Türk bankalarına yönelik getirilen kredi vermedeki sınırlamalar ve sermaye yeterlilik rasyosunun artırılmasının yarattığı sorunlar, geçen hafta Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye bizzat aktarıldı.

RASYO 3 KAT ARTTI

Türk bankalarının yönetici ve sahipleri Ankara’da Başbakanlıkta bir araya geldikleri Rutte’ye, “Hollanda’da Basel II kurallarına göre yüzde 8 olan sermaye yeterlilik rasyosu Türk bankaları için 3 kat artırıldı. Bu bizim için ciddi bir haksız rekabet yarattığı gibi, büyüme olanaklarımızı da büyük oranda sınırlıyor. Bu şekilde devam ederse, faaliyetlerimizi tasfiye etmek zorunda kalabiliriz” mesajını ilettiler. Hollanda’nın 2011 Temmuz’dan bu yana aldığı bir kararla Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerin bankalarının sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 20’lerin üzerine çekmesi ve verilen kredilere ilişkin karşılıkların yüzde 50’lilere varan oranlarda artırılması, burada faaliyet gösteren Türk bankaları için sıkıntı yaratıyor. O dönemden bu yana başta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan olmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası yetkilileri sorunların çözümü için uğraş veriyor. Ancak şu ana kadar bir olumlu bir sonuç alınabilmiş değil. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle Akbank geçen yıl Hollanda’daki faaliyetlerini sonlandırdı. Almanya’dan sonra en çok Türk’ün yaşadığı ülkelerden biri olan Hollanda’da halihazırda 7 Türk bankası faaliyette.

KUŞ ÖRNEĞİ VERİLDİ

ollanda’da bankası olan bir işadamının Başbakan Rutte ile olan görüşmede çarpıcı açıklamalarda bulunduğu öğrenildi. 20 yıldır Hollanda’da faaliyet gösterdiğini hatırlatarak söze başlayan işadamının ilk kez bu kadar sıkı uygulamaların yaşandığını, bunun sonuçlarının olumlu olmayacağını söylediği belirtildi. İşadamı konuşmasında şu örneği verdi: “Bankalar tıpkı avuca alınmış bir kuş gibidir. Çok sıkarsanız ölür, ama çok gevşek bırakırsanız da elinizden uçup gider. Dolayısıyla bankacılık sektörüne yönelik uygulamalarda denge çok önemlidir.” Diğer taraftan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in de yaşanan sıkıntıları Hollandalı yetkililere bir kez daha aktardığı öğrenildi.

Hollanda’daki Türk bankaları

* Credit Europe Bank (Fiba Holding)
* Yapi Kredi Bank Nederland 
* Anadolubank Nederland 
* DHB Bank Demir Halk Bank 
* Garanti Bank International 
* İş Bankası Gmbh Amsterdam Şubesi
* The Economy Bank TEB

350 milyar Euro destek

3 trilyon Eruo’dan fazla bir büyüklüğe sahip olan Hollanda bankacılık sisteminde 80’den fazla banka faaliyet gösteriyor. 2008’deki küresel kriz döneminde Hollanda Hükümeti, bankacılık sistemine 350 milyar Euro’ya yakın destek vermek zorunda kalmıştı.

Eleman çıkarıyoruz

HOLLANDA Başbakanı Mark Rutte ile biraraya gelen Türk bankalarının yöneticileri şimdilik getirilen yeni uygulamalara dayanmaya çalıştıklarını belirterek, “Ancak ne kadar dayanabiliriz, şimdilik çalışan sayımızı azaltmak ve diğer maliyetlerimiz kısarak yolumuza devam ediyoruz” mesajının altını çizdiler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.