1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. 'Kürde neden Kürtçe yasak?'

'Kürde neden Kürtçe yasak?'

Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun hangi modelle çözüleceğini anlattı

A+A-

BARIŞ ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barış süreci ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Aradan geçen 90 yıla rağmen Ankara'nın zihniyeti değişmemiş. Biz bunun ölçüldüğü, test edildiği günlerden geçiyoruz. Madem eşitiz, inkar bitti, asimilasyon bitti, Kürde neden Kürtçe yasak? Herkese serbest, devlete serbest, bize niye yasak, bu nasıl bir kardeşlik" dedi.Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Şanlıurfa'da düzenlediği kaynaşma gecesine katıldı. Esentepe Mahallesi'nde bulunan düğün salonunda düzenlenen geceye, Demirtaş'ın yanı sıra, BDP vekillerinden İbrahim Binici, Altan Tan ve Nursel Aydoğan, CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karataş ve partililer ile birlikte bin kişi katıldı. Öcalan lehine sık sık sloganların atıldığı salonda partililerine seslenen Demirtaş, barış süreci ile ilgili konuşarak hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

URFA KÜRT MODELİNE ÖRNEK

Kürt sorununun hangi modelle çözüleceği sorusunu anlatan Selahattin Demirtaş, "Urfa; çeşitli medeniyetlere, dinlere, inançlara, beşiklik etmiş, hepsini bir arada tutarak kardeşçe yaşatmayı başarmış bir kent. Diyorlar ya Kürt sorunu nasıl ve hangi model ile çözülecek. Bu soruya en iyi cevap Urfa'dır. Birbirini kucaklayarak, eşit haklar ve halklar olarak nasıl yaşanır bunun sorusunu soranlar cevabı bulmak için bu coğrafyaya bakacaklar. Hiç kimse bu topraklar arasında sorun var demesin. Sorun, Ankara zihniyetiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana temsil ettiği devlet zihniyetiyle halk arasındaki sorundur" dedi.

KÜRDE KÜRTÇE NEDEN YASAK

İçinde bulunulan barış sürecini değerlendiren Demirtaş, zihniyetin halen değişmediğini önü sürdü. Demirtaş, "Aradan geçen 90 yıla rağmen Ankara'nın zihniyeti değişmemiş. Biz bunun ölçüldüğü, test edildiği günlerden geçiyoruz. Madem eşitiz, inkar bitti, asimilasyon bitti, Kürde neden Kürtçe yasak? Herkese serbest, devlete serbest, bize niye yasak? Bu nasıl bir kardeşlik? Biz bunu pratikte somut görmek istiyoruz. Hani biz Çanakkale'de beraber savaşmıştık ya onun hatırına görmek istiyoruz" dedi.

OKULLARDA ZORUNLU TÜRKÇE DERSİ

Kürt çocuklarına eğitim gördükleri okullarda zorla Türkçe dersi verildiğini belirten Demirtaş, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan'a sormak istiyorum. Rize Güneysu'da doğmuş biri olarak, okula gittiğinde, öğretmen sana, ey Recep Tayyip Erdoğan sen Kürtçe'yi öğreneceksin. Kürtçe konuşmazsan bu okula gelemezsin, sınıf geçemezsin denilseydi ne yapardın ? 'Biz bunu kabul edelim' der miydin? Yoksa benim ana dilim Türkçe'dir ben Türkçe öğrenmek istiyorum mu derdin. Bunun cevabını samimiyetle ver. Sen, ne diyorsan biz kabul ediyoruz. Ama bunun cevabını samimiyetle ver. Biz de çocuklarımıza zorla Türkçe eğitim verilmesini kabul edeceğiz. Ama yok ben böyle bir şeyi kabul edemem diyorsan, ben buna asla müsemma gösteremem, izin veremem diyorsan, o zaman bir Kürdün de duygusunu anlaman lazım."

3 TATLI SÖZE İNANARAK BARIŞ OLMAZ

Konuşmasının büyük bir bölümünde hükümeti ve Başbakan Erdoğan'ı hedef alarak barış süreci ile ilgili yapılması gerekenleri anlatan Demirtaş, "Kimse bize Ankara'dan altın tepsi içinde barışı ve çözümü getirmeyecek. Bir arada olacağız, birlik olacağız. Küçük basit hesaplarla uğraşmayacağız. Çocuklarımızın torunlarımızın yüz yıllık, bin yıllık geleceğini konuşuyoruz. Mesele biz değiliz. Ak Parti'ye güvenerek üç tane tatlı söze inanarak barış olmaz" dedi.

KÜRDÜ GAZLA SUSTURAMAZSIN

Konuşmasında son olarak illere yapılan yatırımların haksız bir şekilde harcandığını öne süren Demirtaş, "Diyor ya illere para gönderiyoruz. Milli eğitime gönderdiğin para, valiliğe gönderdiğin para nereye gidiyor. Bir kısmını ben söyleyeyim. Gaza gidiyor gaza, sıra alacağına masa alacağına gaz alıyorsun. Senin bu sene Urfa'da sıktığın gaz, valinin milli eğitime yaptığı yatırımdan fazladır. Çocuklara sıra almıyorsun, hastaneye yatak almıyorsun, BDP'liye gaz atacan diye. İnanın ki bütün mesele budur. Kürdü gazla susturamazsın, özgürlük ateşini tazyikli su ile söndüremezsin. Sen Urfa'ya hangi yatırımı yaptın da biz geldik engelledik. Cumhuriyet tarihi boyunca buraya yatırım yapılmamıştır. Yatırım yapmadığın için PKK dağa çıkmıştır. PKK dağa çıktığı için yatırım engellenmemiştir. Bizde de direniş ruhu ve kararlılığı büyüktür. Bütün bu oyunları boşa çıkarabilecek örgütlü güce ve iradeye de sahibiz. Kendimize güveneceğiz, birbirimize güveneceğiz, AKP'ye değil. Bu sürece 'barış süreci' diyorsak; Sayın Öcalan'ın arkasında olacağız. Ona güç vereceğiz, destek vereceğiz. Akan kanın da böylece duracağına inanacağız" diye konuştu.

Demirtaş, 2 saat süren konuşmasının ardından Saadet Partisi'nden BDP'ye geçenlere rozet taktı. Rozet töreninin ardından Demirtaş, Diyarbakır'a hareket etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.