1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Küçük ülkede büyük skandal

Küçük ülkede büyük skandal

Güney Kıbrıs'ta, mevduata vergi tartışılırken Cumhurbaşkanı ile bağlantılı bir şirketin 21 milyon euroyu Londra'ya aktardığı ileri sürüldü.

A+A-

 

Güney Kıbrıs’ta halkı ayaklanma noktasına getiren mevduata vergi kesilmesine yönelik tedbir paketinin gündeme gelmesi öncesinde, Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ile bağlantılı bir şirketin 21 milyon euroyu Londra’ya aktardığı ileri sürüldü. Kıbrıs’ta AKEL partisine yakın Haravgi gazetesi, Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ile bağlantılı bir şirketin, ülkede kriz yaratan vergi kesintisi teklifinin hemen öncesinde 21 milyon euro değerindeki senetleri Londra’daki bankalara aktardığını iddia etti. 
Anastasiades’in damadının ortağı olduğu A.Loutsisos & Sons Ltd. şirketinin, 10 milyar Euro değerindeki kurtarma planı üzerinde anlaşılmasından üç gün önce aktarma işlemini gerçekleştirdiği ileri sürülüyor. 

Yüzde 60 zarar yazılacak 

Şirket ve cumhurbaşkanı Anastasiades, suçlamaları kesin bir dille reddederken Anastasiades, “Bu, devleti iflastan kurtarma yükümlüğünü taşıyan insanlar hakkında halkın kafasını karıştırmaktan başka bir şey değil” dedi. AKEL partisi soruşturma için mecliste bir komite oluşturulmasını isterken, Anastasiades bu öneriye destek verdi. 
Güney Kıbrıs, kurtarma planı konusunda AB , Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan troyka ile anlaşmıştı. Güney Kıbrıs Merkez Bankası, Bank of Cyprus’taki mevduat sahiplerinin 100 bin euronun üzerindeki tasarruflarının yüzde 60’ını kaybedeceklerini açıkladı. Bankanın müşterilerine, 100 bin eurodan yüksek mevduatlarının ancak yüzde 37,5’i değerinde hisse senedi verileceği duyuruldu. Bu hesapların geri kalanı muhtemelen bir daha geri verilmeyecek. Kurtarma yardımının bu sert koşulları, Güney Kıbrıs’ın bundan sonra bir offshore finans merkezi olamayacağını gösteriyor.

128 yıllık kitabevi kapandı

Yunanistan ’ın başkenti Atina’daki en eski kitabevi, Estia ekonomik kriz karşısında daha fazla dayanamadı ve kapatılmasına karar verildi. Estia, başkent Atina’da 1885 yılında önce dergi olarak kurulmuş sonra kitabevi ve yayınevi halini almıştı. Sanat dünyası, politikacı ve yazarların uğrak yeri olan ve 128 yıllık geçmişe sahip kitabevinin binası 21 yıl önce Omonia meydanına taşınmış sonrasında diğer kitabevleri de aynı bölgede faaliyetlerine başlamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.