1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Konutta yatırıma yabancı kaldılar

Konutta yatırıma yabancı kaldılar

TÜRKİYE’de gayrimenkul yatırımları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında azalarak 165 milyon dolara kadar geriledi. Türkiye’de konut sektörüne olan yabancı ilgisi de geçtiğimiz yıllara göre düştü.

A+A-

 

YABANCI sermayeli şirketlerin Türkiye’deki gayrimenkul yatırımları ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 oranında azalarak 165 milyon dolara geriledi. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, yabancıların gayrimenkule ilgisi, yılın ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre azaldı. Geçen yılın Ocak ayında 178 milyon dolar olan yabancıların gayrimenkul yatırımları bu yılın Ocak ayında yüzde 7.3 azalarak 165 milyon dolara geriledi.

685 MİLYON DOLAR

2012 yılının ocak ayında 936 milyon dolar olan net uluslararası doğrudan yatırımlar bu yılın ocak ayında yüzde 26.8 azalarak 685 milyon dolar oldu. Aynı dönemde uluslararası doğrudan net sermaye yüzde 35.6 azalarak 440 milyon dolara geriledi. Bu yılın Ocak ayında Türkiye’ye 528 milyon dolar yabancı sermaye girişi olurken, ülkeden 88 milyon dolar yabancı sermaye çıkışı gerçekleşti. Geçen sene Ocak ayında 75 milyon dolar olan uluslararası sermayeli firmaların yabancı ortaklarından aldıkları krediler Ocak 2013’te yüzde 6,7 oranında artarak 80 milyon dolara yükseldi.

Şirketler azaldı

Türkiye’de kurulan uluslararası sermayeli şirket sayısı söz konusu dönemler karşılaştırıldığında yüzde 50.7 düştü. Geçen sene Ocak ayında 420 uluslararası şirket kurulurken, bu sene ocak ayında 207 uluslararası sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin 197’si yeni kurulan şirketler olurken, 10’u şube kuruluşu oldu.

1.5 milyar liraya  ‘Sarp’ bir proje

ATAŞEHİR’de kurulan İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan, Sarphan Finans Park’ı Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama İnşaat (EPP) işbirliğiyle inşa eden Sarp Group, yeni projeler için hazırlıklara başladı. Sarp Group İnşaat Genel Koordinatörü Vekalet Kaba, bu yıl içinde İstanbul ve Ankara toplam 3 bin 500 konutluk iki projenin çalışmalarına başladıklarını söyledi. Bu projeler için toplam 1.5 milyar liralık yatırım yapılacak.

25 BİN EV SAHİBİ

Sarp Group’un Sarphan Finans Park dışında Türkiye genelinde üstlendiği altı proje toplam 166 blok ve 6 bin 462 konuttan oluşuyor. Tamamlanan Atatürk Orman Çiftliği ve Kayabaşı projelerinin yanı sıra inşaası devam eden Gebze, Eskişehir, Diyabakır ve Samsun’daki projeler kapsamında iki ilköğretim okulu binası, bir lise binası, bir sağlık ocağı, bir kreş, bir ticaretmerkezi ve üç cami de yer alıyor. Sarp Group İnşaat Genel Koordinatörü Vekalet Kaba projelerin bu yıl teslim edileceğini, projeler tamamlandığında 25 bini aşkın kişinin ev sahibi olacağını belirtti.

Venezia’da 1 yıl ödeme yok

VIA Properties & Gürsoy Yatırım Ortaklığı ile Gaziosmanpaşa’da inşa edilen Via Port Venezia, toplam 1.5 milyar TL’lik yatırım tutarıyla 82 bin metrekarelik bir arazi üzerine inşa ediliyor. Toplam 2 bin 200 konut, 5 kule, 200 mağazalı 70 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip açık hava alışveriş merkezi, 50 bin metrekarelik alana sahip ofis etapları ve 4 yıldızlı otel projesinden oluşan Via Port Venezia’da, büyüklükleri ise 61 ile 244 metrekare arasında değişen, 1+1’den 4+1’e kadar farklı daire seçenekleri yer alıyor. Via Properties & Gürsoy Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Döşkaya, “Şu anda projenin konut satışlarına odaklanmış durumdayız, ofis ve alışveriş merkezi için görüşmelerimiz sürüyor. Otel konusunda da hassas davranıyoruz” dedi.Projedeki konut satışları için yeni bir kampanya başlattıklarını açıklayan Tayfun Döşkaya, şunları söyledi: “Bahar kampanyası kapsamında sadece yüzde 5 peşinat ödeyip daire alanlar, taksitleri ise bir yıl sonra ödemeye başlıyorlar. Üstelik anlaşmalı bankalardan 60 ay vadeye yüzde 0.62’den başlayan faiz oranları ile kredi kullanılabiliyorlar. Projemiz satışa çıktığından bu yana yüzde 30 prim yaptı. ”

Büyük dairelere avantaj sağlıyor

TEKNİK Yapı, Evora İstanbul projesinde yer alan 3+1 dairelerden sadece 100 tanesine yüzde 10 indirim uyguluyor. Teknik Yapı, İstanbul Tuzla’da inşa ettiği 5 bin 72 bağımsız bölümden oluşan Evora İstanbul projesinde birden fazla çocuğu olan aileler ile büyük dairede oturmak isteyenler için bu kampanyayı düzenliyor.  Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “3+1 Avantaj adıyla sunulan kampanya, özel olarak ayrılan 100 adet 3+1 dairenin yüzde 10 indirim ve yüzde 1 peşinat ile satılmasından oluşuyor. Artı olarak yüzde 0.72’den başlayan faiz oranlarıyla kredi kullanma imkanı sağlanıyor. Yüzde 1 peşinat ödenmesi durumunda daire tutarının yüzde 24’ü ise takip eden 6, 12, 18 ay vadede sıfır faizli ödeme olanağı sağlanıyor. Ayrıca sektördeki en düşük konut kredisi faiz oranı olan yüzde 0.72’den başlayan ve 12 aydan 120 aya kadar farklı vadelerden faydalanabiliyor” diye konuştu. 3 + 1 Avantaj kapsamına giren dairelerde 20 ile 30 bin lira arasında avantaj sunulduğunu belirten Durbakayım, “Her bir daire için hesaplanan yüzde 10 indirim, yüzde 0.72 faiz oranıyla birleştiğinde 20 bin ile 30 bin lira arasında değişen fiyat avantajına karşılık geliyor” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.