1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Koç'un gözü 3. havalimanı ve şans oyunlarında

Koç'un gözü 3. havalimanı ve şans oyunlarında

Koç satın almalar için nakit pozisyonunu güçlendirmek istiyor.

A+A-

EKONOMİ SERVİSİ - Koç Holding’in planladığı 1 milyar dolarlık borçlanma aracı ihracı şirketin satın almalar için güçlü nakit pozisyonu sağlamaya yönelik bir hazırlığı olarak nitelendirilirken, analistler, şirketin olası ilgi alanlarında üçüncü havalimanı ihalesi ile şans oyunları özelleştirmelerinin öne çıkabileceğini belirtiyorlar. Reuters ’ın haberinde Koç Holding’in dün gerçekleştirdiği analist toplantısı sonrasında yapılan analist değerlendirmelerine göre, Koç Holding özellikle Avrupa’daki ekonomik dalgalanmalara fazla duyarlı olan otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerdeki kırılganlığı; ekonomik dalgalanmalara daha duyarsız sektörlere girerek dengelemeyi amaçlıyor. 

Nakit: 756 milyon dolar 
Koç’un net nakit pozisyonunun 2012 sonu itibariyle 756 milyon dolar olduğunu söyleyen Ekspres Invest Analisti Alper Akalın, “Koç Holding’in 2012 kârından 350 milyon lira seviyesinde temettü dağıtması bekleniyor. İştiraklerinden ise 764 milyon liralık temettü geliri elde etmesini bekliyoruz. Bu da holdingin nakit pozisyonuna önemli katkı sağlayacak. Temettü gelirleri sonrasında, Koç’un ikinci çeyrekte nakit pozisyonunun 1 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Koç Holding’in 1 milyar dolarlık borçlanma aracı ihracı başvurusu da gözönüne alındığında, holdingin özelleştirmelerin yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışı satın almalar için elinde güçlü nakit pozisyonu bulunmasını istediği anlaşılıyor” dedi. Koç Holdin mart ayı başında 1 milyar dolar tutarında yabancı para veya TL cinsinden Türkiye dışında borçlanma aracı ihraç etme kararı aldığını duyurmuştu. 
Koç’un özellikle portföyündeki mevcut riskleri dağıtma amacıyla, satın alma ve özelleştirmelerle ilgilendiğini belirten Akalın, “Kur riskinin yanı sıra, özellikle tüketime dayalı sektörlere olan bağımlılığı azaltacak, makro-ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilenen ve öngörülebilir bir nakit akışı sağlayan yeni alanlara yönelmek istiyor. Ekonomik dalgalanmalara karşı daha güvenli sektörler öne çıkıyor. Bu noktada üçüncü havalimanı ile spor toto-iddaa oyunları özelleştirmesinin öne çıkabileceğini düşünüyoruz” dedi. 
Koç Holding’in önümüzdeki dönem planlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan bir başka analist de, “Koç Holding, en önemli önceliklerinden birinin portföyündeki riskleri azaltmak olduğunu söyledi. Özellikle otomotiv, beyaz eşya gibi dönemsel değişikliklere de duyarlı sektörlerdeki risk etkisini gidermek üzerine kurulmuş bir strateji gözlüyoruz. Portföyü çeşitlendirmek istiyorlar. Bu doğrultuda Koç yeni sektörlere girebilir. Koç Grubu’nun köprü ve otoyol ihalesine girme sebebinin altında da bu yatıyordu. Bu, Koç için düzenli nakit akışı yaratacak bir işti. Ayrıca asfalt yenilemesi gibi işlerde iştiraki Tüpraş’tan alım yapılması ya da otoyol kenarlarına Opet istasyonları açılması suretiyle iştirakleri arasında da sinerji sağlayabileceği bir işti. Dolayısıyla bu kadar kapsamlı bir işe girince, başka bir büyük işe daha girmesi düşük bir ihtimaldi. Ancak otoyollar iptal edilince Koç, havalimanı ihalesine yönelebilir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.