1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Karadeniz depremi 5 saniye önce öğrenecek

Karadeniz depremi 5 saniye önce öğrenecek

Samsun'da AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin kuracağı deprem erken uyarı sistemi sayesinde yıkıcı depremler 5 saniye önce öğrenilecek

A+A-

 

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, Kuzey Anadolu Fay hattının takibi için Kandilli Rasathanesi’nden kendilerine ’Erken uyarı sistemi’ kurmak için teklif geldiğini söyledi.Bu teklif doğrultusunda AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır’ın katkılarıyla, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ve Samsun Valisi Hüseyin Aksoy arasında protokol imzalandığını kaydeden Koparmal, "Bu doğrultuda ’Erken uyarı sistemi’ kurmak için alan çalışması yapmaya başladık. Deprem olmadan 4 veya 5 saniye öncesinde bize uyarı gelecek. Depremin şiddetini bu ilk gelen veriler ışığında öğreneceğiz. Belki vatandaşlarımızı 4 veya 5 saniye içinde uyaramayız ama depremin arkasından oluşacak büyük sanayi facialarının belli oranda önüne geçilebiliriz" dedi.Sistem sayesinde fay hattının üzerindeki yerel zemin hakkında kayıt da tutacaklarını ifade eden Koparmal, şunları kaydetti:"Sistem yerel zemin kayıtlarını da tutmamıza yardımcı olacak. Yani zeminin depreme karşı tepkisi nedir? Bunu da ölçmüş olacağız. Ayrıca Kuzey Anadolu Fayı boyunca deprem olduğunda oluşacak depremin etkisiyle nerelerde yıkım olmuşsa tahmini hasar durumunu ortaya çıkaracağız. Kandili Rasathanesi bu konuda hem tecrübeli hem de tahminleri çok iyi. ’Van depreminde 720 ölüm bekliyoruz’ dediler. 647 çıktı.Amerika’daki kuruluşlar, Van Depremi tahmini 30 bin kişinin hayatını kaybedeceği yöndeydi. Yani Kandilli Rasathanesi tahminlerinde daha başarılı. Sisteme göre hangi bölgede yıkıcı depremler olmuşsa çadır, yiyecek içecek ve kurtarma ekiplerini ona göre programlanması sağlanacak. Yani deprem bölgelerine eşit seviyede yardım ulaştırılacak."

SİSTEM 1 YIL İÇİNDE KURULACAKSistemin 1 yıl içinde sistem kurulacağını kaydeden Koparmal, "Cihazların kurulması için fay hattındaki yerlerini belirledik. Samsun’un güneyinde 5’er kilometrelik aralıklarla 10 tane ikaz cihaz kuracağız, daha sonra bu sayıyı 20’ye çıkaracağız. Kandilli Rasathanesi’nden sonra Türkiye’de erken uyarı sistemini kullanacak tek kuruluş Samsun AFAD olacak" diye konuştu.’Erken Uyarı Sistemi’nin çalışma prensibi hakkında da bilgi veren Koparmal, şöyle devam etti:

"Bir yerde deprem meydana gelmeden önce en yakın istasyondan deprem dalgalarının ilki olan ’P’ dalgası alındıktan sonra verileri merkeze ulaştıracak. Deprem kaynaklı hasarlara neden olan ’S’ dalgası gelmeden önce gelen veriler hızlı bir şekilde çözümlenerek sanayi tesislerine iletilecek. Amaç doğrultusunda ’S’ dalgası gelmeden önce nükleer santrallerin durulması, yüksek gerilim hatlarında elektriklerin kesilmesi, sanayi tesislerinin kapatılması ve metro ile tramvay gibi toplu ulaşım araçlarının durdurulması sağlanacak."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.