1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kâr paylaşılınca güzel

Kâr paylaşılınca güzel

SPK'nın üç bağımsız üye atamasıyla birlikte Turkcell'in 7 kişilik yönetiminde Türk kanadının ağırlığı arttı. Şimdi gözler üç yıldır dağıtılamayan temettülerde.

A+A-

 

2012 sonuna kadar gerçekleştirmesi gereken bağımsız üye atamalarını, ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yapamayan Turkcell’e beklenen hükümet müdahalesi geldi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kurumsal yönetim ilkelerine uyum sağlaması amacıyla Turkcell yönetim kurulunda bulunan Rus Altimo, Çukurova Grubu ve İskandinav ortak TeliaSonera’yı temsil eden görevdeki üç yönetim kurulu üyesini görevden aldı, yönetime üç bağımsız üye ataması yaptı. Yeni atamaların ardından Turkcell’in yönetiminde Türk tarafının ağırlığı artarken, üç yıldır dağıtılamayan temettünün de önü açıldı. SPK, Turkcell’e bağımsız üye olarak Ahmet Akça, Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Gülerin atandığını açıkladı. Atilla Koç, geçmiş dönem turizm bakanı, Hilmi Güler ise enerji bakanı olarak görev yapmıştı. Ahmet Akça ise Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı. Turkcell’in yönetim kurulu üyelerinden Çukurova Grubu’nu temsil eden Mehmet Bülent Ergin, TeliaSonera’yı temsil eden Tero Erkki Kıvısaarı ve Altimo’yu temsil eden Oleg Adolfoviç Malis ise görevden alındı. 

5 üyeli Türk tarafı 

Değişiklik öncesi, 7 kişilik Turkcell Yönetim Kurulu’nda Rus Altimo’yu temsilen iki, Çukurova Grubu’nu temsilen iki, TeliaSonera’yı temsilen iki üye bulunuyor ve bağımsız üye olarak bulunsa da Çukurova Grubu’na yakın olan Yönetim Kurulu Başkanı olarak Colin Williams yer alıyordu. Yeni yönetim kurulunda ise TeliaSonera, Çukurova ve Altimo’yu temsilen bir üye, Yönetim Kurulu Başkanı Williams ve SPK’nın atadığı üç üye yer aldı. Yapılan yeni düzenleme ile Turkcell’in Türk tarafının güçlendirildiğine dikkat çeken Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan, “SPK, genel kurul yapıp atamaları gerçekleştirmeleri için son ana kadar şans verdi. Fakat yönetim kurulunda böyle bir irade oluşmayınca ve genel kurul da yaklaşınca müdahale edildi” dedi. 
Turkcell’de kararların nitelikli oyçokluğuyla alındığının altını çizen Bahçuvan, “7 üyenin 5’inin evet demesi lazım. Yeni atamalarla Turkcell’in yerli kanadı karar alır hale geldi” değerlendirmesinde bulundu. Yeni üyelerin mayısta yapılması beklenen genel kurula kadar görev yapması bekleniyor.

Temettü beklentisi hisseyi uçurdu

Turkcell ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle 3 yıldır temettü (kâr payı) dağıtamıyor. Şirket 2010 kârından 1 milyar 328 milyon lira temettü dağıtmaya karar vermiş fakat bunu yapamamıştı. Son iki yılda 3.3 milyar lira kâr eden Turkcell’in 2011 ve 2012 kârından da 2.5 milyar TL civarında temettü dağıtması bekleniyordu. TeliaSonera’nın dün yaptığı açıklamada temettü için yeşil ışık yakması, genel kurulda üç yıldır biriken 3.8 milyar lira civarındaki temettünün dağıtılabileceğine ilişkin umutları arttırdı. Turkcell’in bilançosunda 7 milyar lira nakit var. Temettü sorununun çözüleceğine ilişkin beklentiler Turkcell hisselerinin yüzde 3 yükselmesine neden oldu.

Uykucu bakan Atilla Koç

3 Kasım 2002’de AK Parti ’den milletvekili seçilen Atilla Koç, 21 Şubat 2005’te Erkan Mumcu’dan boşalan Kültür ve Turizm Bakan-lığı’na atanmıştı. Kamuoyunda uyuklaması ile tanınan Koç’un, ABD ’de yaşayan bir Türk doktorun uyarması ile uyuklamalarının tıkanmaya bağlı uyku apnesi hastalığından kaynaklandığı ortaya çıkmıştı. 

Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler

AK Parti kurucu MKYK üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı yapan Hilmi Güler 58., 59.ve 60. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Güler, Etibank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı, Erdemir ve İGDAŞ’ta Yönetim Kurulu Üyesi de oldu. 

Altimo: Atamalar hayal kırıklığı yarattı

Rus hissedar Altimo, Çukurova Grubu’nun kurumsal yönetişim konusunda süregelen engellemesinin SPK’nın Turkcell’e üç bağımsız üye atamasıyla sonuçlanmasının hayalkırıklığı yarattığını açıkladı. Altimo, “Yönetim değişikliklerini Çukurova ile uzlaşmazlığın çözümü öncesinde zorlama ve geçici bir tedbir olarak görüyoruz” dedi.

Çukurova: Yeni atamalar kilidi açacak

Çukurova Holding tarafından dün yapılan açıklamada, karar memnuniyetle karşılanırken, “Söz konusu atamaların, Turkcell’de eskiye dair anlaşmazlıkların ve Yönetim Kurulu’ndaki kilitlenmelerin önünü açacağını düşünmekteyiz” denildi.

Sonera: Sıra genel kurul ve temettüde

TeliaSonera Başkanı ve CEO’su Per-Arne Blomquist, “SPK’nın sorunu çözmeye yönelik kararını memnuniyetle karşılıyoruz. En yakın zamanda genel kurul toplanabilmesi için odaklanacağız. Böylece şirket kâr payı dağıtımını gerçekleştirebilecektir” dedi. 

Eski Yönetim Kurulu

Colin J. Williams-Bağımsız üye-Yönetim Kurulu Başkanı 
Mehmet Bülent Ergin-Çukurova 
Gülsüm Nazlı Karamehmet Williams-Çukurova 
Oleg Malis-Altimo 
Alexey Khudyakov-Altimo 
Tero Erkki Kıvısaarı-Sonera 
Karin Eliasson-Sonera 

Yeni Yönetim Kurulu
Colin J. Williams-Bağımsız üye-Yönetim kurulu Başkanı 
Gülsüm Nazlı Karamehmet Williams-Çukurova 
Alexey Khudyakov-Altimo 
Karin Eliasson-Sonera 
Ahmet Akça-Bağımsız üye 
Atilla Koç-Bağımsız üye 
Mehmet Hilmi Güler-Bağımsız üye 

Turkcell’in ortaklık yapısı (%)

TeliaSonera 37,07 
Çukurova 13,81 
Alfa 13,22 
MV Grubu 1,18 
Halka Açık 34,72

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.