1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Kan davası barış yemeğiyle son buldu

Kan davası barış yemeğiyle son buldu

Barış yemeği 30 yıldır süren kan davasını bitirdi

A+A-

 

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın ardından 30 yıldır devam eden akraba iki aile arasındaki kan davası, düzenlenen barış yemeğiyle sonlandırıldı. Mardin Valisi Turhan Ayvaz’ın da hazır bulunduğu barış yemeğine, yaklaşık 3 bin kişi katılırken, yemek için yaklaşık 1.5 ton et kazanlarda pişirilerek konuklara ikram edildi.

Yaklaşık 30 yıl önce Necim Ablak ile amcasının oğlu Bişer Ablak arasında başlayan ve 2 kişinin yaşamına mal olan kan davası, eski köy korucusu Tevfik Başçı, belediye eski zabıta müdürü Abdulkadir Başçı ve Yalım Belediye Başkanı olan kuzenleri Celal Başçı’nın araya girmesi sonucu barış ile noktalandı. Barışmaya ikna edilen amca çocukları, Yalım Beldesi’nde bugün verilen öğlen yemeğinde, birbirlerine sarılarak kan davasını bitirdi.

Yalım Beldesi’nde düzenlenen ve yaklaşık 1.5 ton etin pişirilerek konuklara ikram edildiği yemeğe Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Yalım Belediye Başkanı Celal Başçı, Emniyet Müdürü Derviş Kara, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Özel İdare Genel Sekreteri Halil Homan, AK Parti İl Başkanı İbrahim Fide, Kabala Belde Belediye Başkanı Şakir Nuhoğlu, Başçı ve Ablak ailesi fertleri ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Mardin Müftüsü Dursun Ali Çoşkun, Kuran-ı Kerim ve dualar okuduğu yemekte yaptığı konuşmada, “Ne dünyada ne de ülkemizde kan davaların yeri var. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Müslümanlık’ta nerede kan davaları yer almıştır? Bugüne kadar kan davalarında güdümlü olanlar ne kazandılar? Hep korku ve hep ölüm. Olamaz böyle bir şey. Yaşadığımız bu çoğrafyada artık kan davalarının yeri yoktur” dedi.

Kan davalı Necim Ablak da yaptığı kısa konuşmada, “Hiç kimse kan davalarından kazandığı bir şey yok. Allah kimsenin ailesi veya kişisel insanların başına bela vermesin Güzel ülkemizde her şey güzeldir. Niçin, neden bir kan davalı olalım? Bizler amca çocuklarıyız, hepimiz kardeşiz, artık bu memlekette kan davalı olanlara örnek olsun” diye konuştu.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz da öz amca çocukları arasındaki kan davasının 30 yıl sonra barışla sonuçlanmasının sevindirici olduğunu kaydederek, “Bir hiç yüzünden öz ve öz amca çocuklarının birbirleriyle kan davalı olması yanlıştır. Sizler amca çocuklarısınız. Ben bunu işittiğim zaman hayretler içinde kaldım ve kendi kendime, bu olamaz diye tepki gösterdim. Yaşadığımız teknoloji çağı artık kan davaları ve buna benzer sorunlar artık geride kalmıştır. Birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Mardin dünyaya açılan tarihi bir penceredir. Bugün burada yapılan barış yemeğinde emeği geçen Başçı kardeşlerine teşekkür ederim. Bu barış bölgeye örnek olsun” dedi.

Daha sonra, amca çocukları Necim ve Mehmet Ablak adlı amca çocukları öpeşerek barıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.