1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Kamuda 'sivil itaatsizlik' eylemi

Kamuda 'sivil itaatsizlik' eylemi

Memur Sendikaları Konfederasyonu'nun (Memur-Sen), başörtüsü dahil, kamuda 'serbest kıyafeti' savunan eylemi, bugün Türkiye genelinde başladı. Çağrıya uyanlar, kamudaki görevlerine başörtülü ve kravatsız geldi

A+A-

Konuya ilişkin ajanslara düşen ilk haber Edirne’den geldi...  Eğitim Bir-Sen’e üye bazı öğretmenler derslere serbest kıyafetle girdi.

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Edirne İl Temsilcisi Erdinç Dalgıç, Edirne Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde yaptığı açıklamada, kamuda serbest kıyafet uygulamasına ilişkin sendika olarak dava, itiraz ve başvuru sürecini başlattıklarını söyledi.

Geçen yıl TBMM önünde kamuda serbest kıyafete ilişkin "Başörtüsüne Özgürlük" eylemi yaptıklarını hatırlatan Dalgıç, kamuda serbest kıyafet kullanılması için toplanan 12 milyon 300 bin imzanın ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e ulaştırıldığını ifade etti.

'DAVA BİTENE KADAR EYLEME DEVAM'

Dalgıç dava sürecinin tamamlanması ve karar alınana kadar eylemlerinin devam edeceğini kaydetti.

Edirne Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Kimya Teknolojileri Öğretmeni Fatma Dalgıç da, Eğitim Bir-Sen’in kamuda serbest kıyafet kararını il genelinde kendisiyle birlikte bazı öğretmenlerin de uyguladığını söyledi.

Kamuda kıyafet yönetmeliğinin temel hak ve özgürlüklere dayandığını anlatan Dalgıç, Türkiye’de kılık kıyafet özgürlüğünün hukuka aykırı bir biçimde yürütüldüğünü iddia etti.

İnsanların şekilcilikten kurtulması gerektiğini ifade eden Dalgıç, şunları kaydetti:

"Şekilcilikle değilde çocuklarımızla ilgilenmemiz gerekiyor. Onlar bizim önümüzde büyük bir toplum oluşturacakları için daha çok eğitim ve kişilikleriyle ilgilenmemiz gerekiyor. Şekilciliği bir kenara bıraktığımız zaman toplum olarak, devlet olarak ve millet olarak daha ileriye gideceğimizi düşünüyoruz.
Çocuklarımızın eğitilmeye ihtiyacı var. Ama bizim kafalarımız öğretmen veya öğrenci olarak şekilcilikle uğraşmaya devam ederse bir yol kat edemeyeceğimizi düşünüyorum. Artık buna bir son vermek istiyoruz inşallah. Bundan sonra şekilcilikle değilde çocuklarımızın eğitimiyle uğraşmak istiyoruz."

'EŞARPSIZ GELİNMELİ DİYE DÜŞÜNÜYORLAR'

Kamuda serbest kıyafete bazı öğretmenlerin olumsuz, bazılarının ise olumlu baktığını kaydeden Dalgıç, "Belki de çok uzun yıllardır dayatma yapıldığı için onların da gözlerinde bir aşinalık oluşmuş. Mutlaka eşarpsız gelinmelidir diye düşünüyorlar. Belki de onun için tepki gösteriyorlar. Empati yaptıkları zaman fikirlerinin değişeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

EYLEMİN GEREKÇESİ...

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, dün yaptığı açıklamada, Kamu Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ne karşı sivil itiatsizlik eylemlerinin başlayacağını söylemişti.

Gündoğdu'nun dünkü açıklamaları...

Memur- Sen’e bağlı Eğitim Bir-Sen İzmir Şubesi tarafından düzenlenen İl Divan Toplantısı’nın konuğu Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu oldu. İl divan toplantısı öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu kurumlarından çalışan personelin Kılık ve Kıyafet Yönetmeliğini eleştirdi. ’Kamuda Kılık Kıyafete Özgürlük İstiyoruz’ kampanyasında 12 milyon 300 bin imza toplandığını belirten Gündoğdu, "Oldukça özgür bir ülkeyiz. Başını örten bir kadın Cumhurbaşkanı eşi olabilir, Başbakan eşi olabilir ve memur eşi olabilir ama kendisi olamaz, yönetmelik buna engeldir" dedi. Kadına 1930 yılında seçme, 1934 yılında seçilme hakkı verildiğini hatırlatan Gündoğdu, 2013 yılında kadına giysi seçme hakkının verilmediğini öne sürdü.

'UCUBE YÖNETMELİĞİ YOK SAYIYORUZ'

Devlet ve millet kaynaşmasının son dönemde gerçekleştiğini ama anayasa ve mevzuatın bu kaynaşmayı önlediğini savunan Gündoğdu, şunları söyledi:
"Keyfiyetlerin anayasadan çıkarılması lazım. Bu millet kategorize edilerek ötekileştirilmiştir. Benim vatanım diyen herkesin, benim anayasam diyebileceği bir anayasa yapılmasını öneriyoruz. Bu insanların hem inanç hem çalışma hakkı gasp ediliyor. Bu ülkede laikliğin tanımının yapılması gereklidir. Biz Sütçü İmam Üniversitesi’nden başörtülü kızları sürgün ettik. Onlar laikliğin doğuş yeri olan Fransa’daki üniversiteden başörtüsü ile mezun olup geldiler. Memurlarımız kıyafet konusunda yasa ve yönetmelik ile ciddi anlamda kısıtlanmış durumdalar. Biz bu durumun artık bitmesini istiyoruz. Biz pazartesi günü itibariyle bu yönetmeliği tanımıyoruz. Bu yönetmelik kadınlara başını örtemezsin diyor, ayakkabı topuğuna ve erkeğin bıyığına karışıyor. Pazartesiden itibaren insan haklarına, anayasaya, evrensel haklara aykırı, bu ucube yönetmeliği yok sayıyoruz, fiili durum oluşturuyoruz ve sivil itaatsizlik eylemimizi başlatıyoruz. Kamuda Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin değişmesi için başlattığımız kampanyada 12 milyon 300 bin imzayı topladık ve bunu gerekli mercilere ulaştırdık. Top artık yetkili kurumlardadır. Pazartesiden itibaren isteyen memurlar başörtülü isteyen kravatsız isteyen istediği temiz kıyafetlerle gitmek üzere bu eylemi başlatmış olacağız."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.